Sjukdomar hos kanin

© Kaninhörnan

Tveka aldrig att kontakta en smådjursveterinär vid misstanke om sjukdom.
Ju fler dagar man väntar, desto svårare kan det vara att bota sjukdomen!

Vad ska du göra om kaninen blir sjuk?
En sjuk kanin ser hängig ut, kanske sitter den ihopkrupen i en hörna av buren utan att reagera på det som händer runt omkring. Ofta tappar de även aptiten, och pälsen ser ovårdad ut.

I detta läget bör du kontakta en smådjursveterinär och boka in en tid så fort som möjligt. Hos veterinären får du sedan ytterliggare besked om vad du kan göra.

Ett besök hos en privat smådjursveterinär kostar ca 150-250 kr, och medicin är ganska billigt för smådjur. Ett besök hos djursjukhus är något dyrare, och besök hos jour-veterinär är allra dyrast.
OBS! Kontrollera så veterinären har erfarenhet av smådjur så som kaniner, annars är det inte säkert att de tar kaninens sjukdom på allvar!

Isolera sjuka kaniner
Sjuka kaniner ska isoleras från andra kaniner så smittsamma sjukdomar inte kan sprida.

Om kaninen blir dålig av antibiotika
Till en del sjukdomar skriver veterinären ut antibiotika som ska ges under ett visst antal dagar. Ibland kan kaninerna vara känsliga för antibiotika och det kan ge diarré. Diarré kan stoppas av morotspure. Du kan också ge t.ex. yoghurt eller A-fil för att återställa kaninens tarmflora.

Efter önskemål från er besökare har jag här tagit med de vanligaste problemen som kaniner kan drabbas av. Klicka på länkarna för att läsa mer.

Blandat
Nedsatt aptit
Värmeslag
Bölder/knutor
Såriga tassar
Livmoderinflammation
Magsjukdomar
Diarré
Tarmcoccidos
Förstoppning
Trumsjuka
Tandproblem
Långa tänder
Avbruten tand
"Speciella" sjukdomar
Myxomatos/Kaninpest
RVHD/Kaningulsot
Pasteurellos bakterier
Nosematos
Dödfödda ungar
Cancer i livmodern
Blod i urinen
Mask
Larver
Snuva
Förkylning
Kaninsnuva
Ögonproblem
Rinnande ögon
Starr
 Ohyra
Skabb
Öronskabb
Svamp/Ringorm
Löss och loppor


Här hittar du info om:
Nedsatt aptit, Bölder/knutor, Värmeslag, Såriga tassar, Livmoderinflamation, Blod i urinen, Mask

Tillbaka till listan över sjukdomar


© Kaninhörnan

Nedsatt aptit

Är ett tecken på att något är fel.
Det kan bero på för långa tänder, bruten tand, felaktig kost, hårbollar i magsäcken, infektioner, magproblem, m.m. (Läs mer om dessa sjukdomar på sidorna ovan)

För lite finbrer - Den vanligaste orsaken är att kaninen fått för lite fibrer, det leder t.ex. till fetma, dåligt fungerade magtarmkanal (med diarré eller förstoppning) och bildandet av hårbollar i magsäcken.
Tandbesvär - är också ganska vanligt vid nedsatt aptit. För långa tänder kan sår i munnen, vilket gör att kaninen slutar äta.
Infektioner - är inte lika vanliga, men mycket allvarliga, och leder också till nedsatt aptit. T.ex. livmoderinfektion, bölder, magtarminfektion, infektion i mellanörat, infektion i urinblåsa eller njurar.

Behandling: Om aptiten inte kommit tillbaka inom 1-2 dagar bör veterinär kontaktas, även om kaninen verkar pigg och frisk i övrigt! Tidig diagnos och behandling är bästa sättet att rädda kaninens liv.
  Värmeslag

Symptom: kaninen har vistats i solen eller i hög värme och ligger nu utsträckt nästan livlös, andas häftigt med korta andetag.

Vid temperaturer över 26 grader är risken mycket stor att kaninen ska drabbas av värmeslag.
Alla djur är känsliga för hög värme. Lämna dem
aldrig kvar i bilen under sommaren, inte ens med en ruta nervevad! Har du dem ute på gräset ska de vara i skuggan och se till att de alltid har tillgång till vatten. Även inomhus bör det vara svalt.
Värmeslag kan leda till döden. Djuret förlorar medvetandet och de kan få hjärnödem. Det är viktigt att kyla ner djuret snabbt.

Behandling: Flytta kaninen till ett svalare ställe i skugga. Kyl kaninen snabbt genom att lägga våta och svala (ej iskalla) trasor på huvudet och kroppen, eller försök hålla en isbit på örat. Försök få i kaninen ljummet vatten med plastpipett och låt den sedan ligga i lugn och ro. Ha kaninen under kontroll det närmaste dygnet. Ev. får du kontakta veterinär.
     
Bölder/knutor

Detta kan ha flera olika orsaker. Knutorna kan vara fettknutor (oftast ofarliga), bölder med bakterier, eller tumörer.

Behandling: Kontakta veterinär. Om kaninen besväras mycket kan man ev. operera bort fettknutor och tumörer. Bölder som uppkommit p.g.a bakterier bör tömmas eller behandlas med antibiotika.
  Såriga eller svullna tassar

Stora eller överviktiga kaniner kan drabbas av såriga eller svullna / rödaktiga baktassar om de går på dåligt underlag t.ex. nätbotten, blött tidningspapper eller smutsig burbotten (urin är frätande).

Behandling: Gör underlaget mjukt genom att lägga på ett ordentligt lager med kutterspån och halm. Rengör buren regelbundet. Ev. kan tassen tvättas med ljummet vatten och desinficeras med Jodopax. Smörj sen med Helosansalva.
(OBS! Svullen och röd tass/ben kan även vara symptom på benbrott! Då haltar kaninen, och man bör söka veterinär!)

Om såret blir infekterat ska du kontakta veterinär för behandling med antibiotika.
     
Livmoderinflammation - dödfödda ungar

Symptom: illaluktande flytningar, mister aptiten, ev. även dödfödda ungar
Livmoderinflammation kan drabba alla kaninhonor, men är vanligast efter missfall eller dödfödda ungar. Det kan leda till döden.


Behandling: Kontakta veterinär omedelbart!
  Cancer i livmodern

Symptom: problem med dräktigheter och missfall hos avelskaniner, blödningar som kan misstolkas som blod i urinen

Kallas även adenocarcinom. Detta är den vanligaste dödsorsaken hos honor. Cancern hinner oftast sprida sig till resten av kroppen inna diagnosen hunnit ställas.

Behandling: Kontakta veterinär!
     
Blod i urinen (se även cancer i livmodern)

Blod i urinen kan ha många orsaker. Det kan t.ex. vara urinvägsinfektion. Det kan också vara cancer i livmodern som då syns som blödningar från slidan, vilket kan se ut som blod i urinen.
Olika sorters mat, t.ex. mycket maskrosblad, kan färga urinen röd och man kan då tro att det är blod i urinen trots att det inte är så. Denna rödfägning av urinen försvinner om man slutar ge den mat som gett upphov till färgningen.

Behandling: Om det inte upphör inom några dagar bör veterinär kontaktas.
  Mask

Symptom: kaninen magrar trots att han äter med god aptit, det kan även ge diarre

Det är inte speciellt vanligt att kaniner får mask. Man behöver inte avmaska dem regelbundet. Men om din kanin är pigg och äter bra, men ändå magrar så kan man misstänka mask. (Det kan ev. också vara levercoccidos!)

Behandling: Avmaska med Axilur mixtur. Om det inte hjälper bör du kontakta veterinär.
     
Larver

Under varma somrar kan flugor lägga ägg i burens bottenmaterial, eller i ev sår på kaninen. Det betyder inte att man skött djuren dåligt, vem som helst kan råka ut för det. Flugor trivs när det är varmt, gärna runt 30 grader. De lägger snabbt och obemärkt sina ägg, som sedan kläcks redan efter ca 1 dygn och blir till larver. Larverna är ljuskänsliga och vill gärna gräva ner sig. De genomgår olika stadier och efter 3-4 dagar är de färdiga flugor. Hittar du fluglarver i buren, städa bort dem och rengör buren noga. Kontrollera djuren så inte de också fått ägg/larver på sig.

Har kaninen något sår på kroppen får du vara extra uppmärksam och kontrollera det noga varje dag! Flugor vill gärna lägga i såret, och larverna äter sig sedan in i kaninens hud! Ser du vita ägg i såret ska du genast plocka bort dem och rengöra efteråt.
   


Tillbaka till Kaninhörnan