Här hittar du info om:
Skabbkvalster, Öronskabb, Svamp och ringorm, Löss och loppor.

Tillbaka till listan över sjukdomar


© Kaninhörnan

Kaninskabb (se även öronskabb och svamp)

Symptom: onormalt mycket mjäll som sedan leder till kala fläckar ev. med små sår, ofta ger det stark klåda men inte alltid, håravfall, rödaktig hud, huden kan även bli "kletig".
(OBS! Symptomen påminner om de vid svamp!)

Kaninskabb kallas även Cheyletiella. Skabb är små kvalsterdjur som lever i huden på kaninen, oftast på ryggen, och orsakar stark klåda. Symptomen kan variera och kan i vissa fall vara vara väldigt lika symptomen vid svamp. Vid osäkerhet är det alltid bäst att kontakta en veterinär.
Det finns flera olika sorters kvalster, både sådana som lever på kroppen och sådana som lever i öronen (se öronskabb).

Behandling: Detta är mycket smittosamt så alla kaniner bör behandlas samtidigt. Kontakta veterinär för behandling med Ivomec.
  Öronskabb

Symptom: Kaninen håller huvudet snett och skakar huvudet ofta, ev. finns en brungul beläggning inuti örat

Kvalsterdjuren lever i huden inuti örat och nere i hörselgången. Man kan se det som en brun, torr beläggning som fyller hela hörselgången. Det ger stark klåda i öronen, och ev. kan örat även bli sårigt inuti.

Behandling: Kontakta veterinär!
     
Svamp och ringorm

Symptom: klåda, håravfall (ofta med en mjällflaga nederst), kala fläckar, skorvig hud eller onormalt mycket mjäll. Ofta angrips nos och partier runt ögon och öron först. (OBS! Symptomen påminner om de vid kvalster!) Svamp är smittosamt och kan smitta till alla husdjur.

Behandling: Kontakta veterinär för utskrivning av salva eller t.ex. pevaryllösning.
  Löss och loppor

Detta kan finnas hos vilda kaniner. Lusen är artspecifik och kan bara spridas mellan kaniner. Den lever och lägger sina ägg på kaninen. De är ganska lätta att få bort med ohyreschampo som t.ex. Dermocan. Man badar 2-3 ggr med 10 dagars mellanrum. Rengör samtidigt även buren. Se till att bada alla kaninerna samtidigt.
Lopporna lägger däremot sina ägg på andra platser, t.ex. i springor eller inomhus i soffor och mattor. Loppor kan vara betydligt svårare att bli av med. Men de är inte så vanliga på tama kaniner. Kontakta veterinär om du misstänker loppor.


Tillbaka till Kaninhörnan