Allmänt om kaniner

Fakta om kaniner

Här hittar du följande nyttiga fakta:

_______________________________________
***************************************

Historia

Vår tamkanin härstammar ifrån olika arter av vildkanin. Den började hållas som husdjur för ca 2000 år sedan. Då var det munkar i klostren i Spanien och Frankrike som födde upp kaninerna för köttets skull. I Kina ansågs kaninen vara ett djur helgat åt gudarna, och man offrade kaniner för att få en rik skörd. Under romarnas tid var spaninen översvämmat av kaniner, ungefär som Australien har varit i våra dagar. Där lär ha funnits en spansk stad som fick överges p.g.a att den blivit underminerad av kaniner. Spaniens latinska namn Hispania sägs ha uppstått ur ordet Spaania som betyder kanin.

Under 1200-talet började man föda upp kaniner i England. Till sverige kom tamkaninen i mitten på 1500-talet, då avlade man dem för deras kött. På 1700-talet började de långhåriga kaninerna dyka upp, men det var inte förrän under 1800-talet som man på allvar började intressera sig för att avla fram olika raser. Den första kaninutställningen arrangerades år 1874 i Bremen. Den första svenska kaninavelsföreningen bildades år 1904. Några av de yngsta raserna är dvärgkaninerna. Den första dvärgkaninen avlades fram år 1940, och dvärgväduren kom inte förrän 1974.

***************************************

Kaninen som sällskapsdjur

Att äga en kanin betyder att man ansvarar för att den ska få ett så bra liv som möjligt. Kaniner kan vara underbara husdjur om man respekterar dem och sköter dem på rätt sätt. De behöver dagligen få springa runt i några rum, både för motionens skull och för att kaninen ska trivas. Då och då kan man ta upp kaninen i knäet och kela med den, men bara om kaninen själv vill. Man ska aldrig tvinga den till något. Du bör alltså veta att en kanin gärna vill skutta omkring självständigt, och det är kaninen som bestämmer om och när det blir dags för kel. Längtar du efter ett keldjur att sitta och gosa med i knäet, så är ett marsvin ett bättre alternativ.

Max ålder
En kanin kan blir 5-10 år gammal. Innan du skaffar kaninen bör du vara säker på att du är villig att ta hand om kaninen så länge! Tänk också på att kaniner blir könsmogna tidigt, så låt aldrig två ungar av olika kön bo tillsammans.

***************************************

Köpet

Kaninen ska inte vara yngre än 6 veckor då du köper den. (Helst ska den vara 8 veckor). Då kaninen är 6-8 veckor ställer tarmen om sig för att kunna tillgodogöra sig fast föda, under denna period är kaninen extra känslig för sjukdomar. Se till att kaninen verkar frisk, och inte snuvig och inte har kala fläckar i pälsen.

Det spelar inte så stor roll om man skaffar en hane eller hona. Nackdelen med en hona är att hon kan vara lättretlig ibland. Nackdelen med hanar är att de ibland markerar sitt revir genom att skvätta urin.

Barn och kaniner

Små barns ivriga beteende kan skrämma kaninen. För att kunna ha hand om en kanin bör man vara minst sju år (men då får en vuxen ha huvudansvaret).

***************************************

Att låta kaniner bo tillsammans

Har du mycket tid över för din kanin går det bra att endast skaffa en ensam kanin. Den behöver någon som pysslar om den, och den behöver ca 2 timmars motion per dag då den kan springa fritt omkring i några rum.

Två hanar = slagsmål
Att ha flera kaniner ihop kan vara komplicerat. Oftast fungerar de bra ihop som ungar, men när de växer upp, och revirinstinkten utvecklas, kan de plötsligt hamna i allvarliga slagsmål. Två hanar går aldrig att ha ihop. Där finns det alltid risk för att slagsmål uppstår. (Undantag är om båda hanarna är kastrerade.) Två honor ur samma kull kan växa upp och bo tillsammans, men annars accepterar kaninen ofta inga nya kaninkompisar. Man kan inte heller sätta in en kaninunge till en äldre kanin. Det kan gå bra så länge ungen är liten, men inte när den växer upp.
Bästa alternativet om man vill ha två kaniner ihop, är att ha en hona och en kastrerad hane tillsammans. De blir två oskiljaktiga kompisar.

Att ha ett marsvin som sällskap till kaninen är inte alltid så lyckat. Det kan gå bra om de har stor plats, och om kaninen är en kastrerad hane av en liten dvärgkanin-ras. Läs mer på sidan marsvin och kanin ihop.

Kastrering

Du kan kastrera din han-kanin då den är 6 månader. Hör med din smådjursveterinär om riskerna innan du bestämmer dig!
Fördelarna med att kastrera sin han-kanin är att du kan ha den tillsammans med en hona livet ut. Det går oftast utmärkt att också ha två kastrerade hanar tillsammans. Om din hane är till besvär genom att skvätta alltför mycket urin omkring sig så kan kastrering vara lösning på problemet. Men man ska vara medveten om riskerna och man bör veta att kastreringen inte alltid "lyckas" ta bort kaninens medfödda revirtänkande.

***************************************

"Tonårs-kanin"

Under kaninens uppväxt går den bland annat igenom en "tonårs-period", då den verkar vara hyperaktiv och undersöker allt med tänder och klor. Denna period infaller då kaninen blir könsmogen vid ca 3-8 månaders ålder, men det kan variera från kanin till kanin. Under denna period får du ha tålamod! Hur kaninen kommer att reagera är olika från individ till individ. Kaninen kan plötsligt hitta på bus som den aldrig gjort förut. En rumsren kanin kan t ex börja kissa utanför sin låda. De kan också börja smaka på farliga saker, t ex el-sladdar och blomblad. Och säger du "nej" och puttar bort kaninen blir det förbjudna ännu mer intressant. Kaniner är envisa! Det är nu som många kaniner tyvärr lämnas bort, men uthärdar du under dessa månaderna kommer du att se hur din kanin förändras och blir vuxnare till sättet. När detta stadium passerats, har din kanin lugnat ner sig. Han kommer att följa de regler du lärt honom. Han biter inte längre på sladdar, och han är rumsren igen.

***************************************

Kaninraser

Det finns över 50 olika kaninraser. Raserna delas bland annat in efter kroppsvikt och pälstyp:
Jätteraser (5,5 kg eller mer) t ex Belgisk jätte är världens största kaninras och kan väga upp till 10 kg
Stora raser (4-5 kg) t ex New Zealand Red som härstammar ifrån USA, Engelsk vädur
Medelstora raser (3-4 kg) t ex Japanska kaninen som härstammar från Frankrike
Små raser (2-3,2 kg) t ex Black and Tan, Rysk kanin
Dvärgkaniner (1-1,9 kg) t ex dvärgvädur, hermelin

De olika hårlagen är Rex, Satin, Fuchs och Angora.

Tänk dig för vilken ras som passar dig bäst. De stora kaninerna kan ha en kroppslängd på 70 cm, och behöver stor bur och gott om plats. De minsta dvärgraserna har en kroppslängd på 25-30 cm, ungefär i storlek med ett marsvin.

Mer fakta hittar du på sidan "olika dvärgkanin-raser".

***************************************

Visste du att....

Kaniner kan inte svettas så som människor. De reglerar kroppstemperaturen genom att istället öka andningen.


Välkommen . Fakta . Mat . Kaninen Mamosh berättar . Tips för tamare kanin . En kanins uppväxt . Foto Djurlänkar . TILLBAKA till djurhörnan