Kaninen Mamosh berättar

HEJ alla kaninvänner!

Mitt namn är Mamoosh, och jag är en liten vit hermelinkanin.

---------------------------

Matte säger att jag ser ut som en sådan kanin som kommer upp ur trollkarlarnas svarta hattar, så då vet ni ungefär hur jag ser ut.

När jag var bara några månader gammal, sa matte att jag var tam som en hundvalp. Jag har alltid fått skutta fritt omkring i rummen, och jag är ständigt runt mattes fötter. Är hon i badrummet är jag med där, ska hon in i garderoben är jag där också, och när hon tittar på tv sitter jag i soffan hos henne. Fast i morse tyckte matte det gick för långt. När hon åt frukost hoppade jag upp i hennes knä och lyckades stjäla hennes pålägg ifrån smörgåsen... Det var kokt medwurst, och det smakade mycket bättre än moroten matte hade gett mig! Jag älskar russin också. Det brukar matte mata mig med. Matte tycker att jag har blivit lite bortskämd, för jag vill helst att matte håller maten i handen och matar mig.

Jag har ingen bur, och jag har aldrig haft det. Matte tycker nämligen inte jag ska sitta instängd. Min mat har jag i en hörna och toaletten har jag i en "kattlåda". Rumsren blev jag redan efter 2 veckor i mitt nya hem. På nätterna sover jag vid mattes fötter i hennes säng. Den platsen har jag själv valt.

När matte ska göra i ordning sin frukost, springer jag med ut i köket. När matte öppnar kylskåpet reser jag mig på bakbenen och tittar in. Där brukar finnas godsaker, och varje morgon bjuder matte mig på rågbröd, sallad och fiber-flingor (min vanliga kaninpellets är inte alls lika god).

Jag är piggast på morgnar och kvällar. Jag sover lite då och då under hela dagen, när matte inte är hemma. Men på kvällen är jag extra pigg och kan hoppa och skutta i flera timmar.

Bus hittar jag också på ibland, men inte lika mycket nu som när jag var liten. Jag älskar att reta matte genom att göra sådant som är "förbjudet" för kaniner. På lördagsmorgnar, då vill matte sova länge, men det försöker jag ändra på. Jag stiger upp som vanligt, vid 6-tiden. Och för att få matte upp ur sängen får man ta till små kaninknep. Först hoppar jag upp i sängen och slickar matte i ansiktet och på händerna tills hon vaknar. När hon väl är vaken gäller det att få henne upp ur sängen. Ett bra knep är att springa "racer-lopp" runt i lägenheten, och sedan ta ett varv bort till fönstret. Om man hoppar tillräckligt högt kan man få tag i ett blomblad, och det är något som är "absolut förbjudet" säger matte. Då kommer hon upp, och så blir det en rolig lek där matte försöker ta blombladet medan jag försöker lura henne och springer undan. Efter ett tag blir matte irriterad, så då får jag låta henne vinna och hon får blombladet. Sen blir det frukost med TV-tittande. Jag ligger på mattan under soffbordet och tittar också på TV om det är något intressant.

När jag var liten älskade jag att utforska varje skrymsle i mattes lägenhet. En dag lyckades jag öppna dörren till mattes garderob, och där hade jag sysselsättning hela dagen! Jag bar ut några saker, bla ett par skor, och sedan var det fritt fram att skutta omkring.

Det är verkligen toppen att vara kanin. Jag hoppas att alla andra kaniner också får komma ut och skutta, för det är inget liv för en kanin att bo i en bur jämt och ständigt!

Hej och hopp från

Hermelinkaninen Mamoosh 

PS. Du kan läsa om min uppväxt och utveckling på sidan En kanins uppväxt


TILLBAKA till kaninhörnan