Dvärgkanin-raser

© Kaninhörnan

Dvärgkaninen är kanske den kanin som är mest lämpad att ha som husdjur. Den är lagom i storlek, och även ett barn kan lyfta och bära den.

Rasstandard

Raserna har en speciell rasstandard där det står hur stora de maximalt får vara, hur långa öronen ska vara, osv. Vissa dvärgkaniner är korsningar, och uppfyller då inte alla kraven i dessa ras-standarna. Dessa korsningar brukar man kalla kort och gott för dvärgkaniner. (I djuraffärer händer det ofta att dvärgkanin felaktigt kallas för "hermelinkanin" trots att det är en korsning....)

Nedan ser du bilder på olika dvärgraser. Skillnaderna mellan dem är ganska stora.

Nedan presenteras några raser av dvärgkaniner:


Hermelinkaninen

En äkta hermelinkanin har korta öron och trubbigt huvud. Detta är en av de minsta dvärgraserna, och även en av de populäraste.
Jämför med denna bilden på en kanin av rasen Tan som är en storlek större än dvärgkaninerna:

Dvärgvädur

En annan populär dvärgras är dvärgväduren. Den är lätt att känna igen med sina hängande öron. Den har något större storlek än hermelinkaninen
 

Dvärghare
Detta är en relativt ny ras i sverige, men den är egentligen den första dvärgrasen som avlades fram. Storleken är ungefär som en hermelinkanin (något mindre). Den har längre upprättstående öron och en något "avlångare" kroppsform än hermelinen.
 

Lejonhuvud
eller "Löwen"
En liten kanin med lejonman! Denna ras är ännu inte godkänd i Sverige.
 

Jamora
(dvärgangora)
Detta är också en ny ras i Sverige. Till storleken skiljer den inte mycket ifrån dvärgkaninerna, men den räknas ändå till gruppen Angorakaniner.
 

Klicka på de olika länkarna ovan om du vill veta mer om respektive ras.

Övriga kaninraser hittar du en förteckning över här


Till Kaninhörnan