Dvärgvädur

© Kaninhörnan

Dvärgväduren är den största dvärgrasen. Den har en idealvikt runt 1,4 - 1,9 kg, men är godkänd upp till 2,2 kg. Öronen ska hänga ner och vara 22-30 cm långa, mätt från spets till spets. Huvudet är brett och "trubbigt". Kroppen ska vara kort och bred, och ge ett kompakt intryck. Dvärgväduren finns i många olika färger och teckningar.

Dvärgvädur finns i tre olika hårlag: normalhårad (2-4 cm lång päls), fuchs (5-6 cm lång päls) och rex (mjukt sammetsliknande, 1,5-2 cm lång päls). På bilden nedan till höger ser du en dvärgvädur fuchs. Pälsen hos en fuchs behöver inte klippas, men den behöver borstas dagligen.

Dvärgvädur Fuchs. Bild lånad från Kärrängens kaninuppfödning

Dvärgvädurens förfäder

Dvärgväduren kom till Sverige 1972. Den avlades fram i Holland genom att man korsade hermelinkanin med fransk vädur. Den allra första kullen med riktiga dvärgvädurar föddes 1964 i Holland.

Dvärgvädur härstammar från Fransk vädur som är en betydligt större ras, med en vikt över 5 kg. Fransk vädur härstammar i sin tur från Engelsk vädur, som är en av våra äldsta kaninraser. Redan på egyptiernas tid hade man denna vädurskanin, men då troligen för deras kött och päls. Den kom till England och blev mycket populär under 1800-talet. Redan från början hade rasen långa hängande öron, men uppfödarna försökte avla fram ännu längre och bredare öron. Idag har Engelsk vädur så långa öron att de släpar i marken.


Till Dvärgraser | Till Kaninhörnan