Tips för att få en tam kanin (Djurhörnan)

Tips för att få kaninen tam

© Kaninhörnan

De första dagarna

När du precis hämtat hem din kanin känner han sig troligen stressad av miljöombytet och osäker i den nya miljön. Kela med kaninen en stund tills du känner att han slappnar av, och sätt sedan in honom i den nya buren. Under de första dagarna försöker du umgås så mycket som möjligt med kaninen, men under lugna förhållanden. Hantera kaninen försiktigt och med lugna rörelser. Vänta med att visa honom för familj och vänner tills du märker att han inte längre är rädd och stressad då du har honom ute.

Närma dig kaninen långsamt och tyst. Höga ljud och plötsliga rörelser kan skrämma honom. Prata med kaninen så han lär sig känna igen din röst. När du sticker in handen i buren för att lägga in mat eller ta ut kaninen, kan du låta kaninen lukta på din hand så han vet vem det är, och klappa honom sedan lugnande på huvudet.

När du lyfter upp kaninen får du aldrig lyfta i öronen, det gör ont och får kaninen att tycka illa om dig! Du lyfter genom att hålla en hand precis bakom frambenen och en hand under bakdelen. Om kaninen blir rädd och börjar sprätta och kämpa emot, sätter du ner honom, klappar honom lugnande och försöker en gång till när han lugnat sig. När du bär kaninen i famnen håller du ena armen under kaninens kropp och en stödjande hand över bakkroppen, så kaninen känner att han inte kommer att falla. Ev. kan du även låta kaninen ha sitt huvud gömt under din armhåla (mellan din arm och kroppen). Vissa kaniner känner sig tryggare då.

Nu i början ska du bara ha kaninen i knäet och kela med den så ni lär känna varandra. Det är inte förrän kaninen blivit tam som du kan låta den springa fritt på golvet.

Den fortsatta tiden...

När kaninen är liten är det bäst om du bara umgås korta stunder med den. Du kan ha honom uppe i ditt knä i en halvtimme, sedan låta honom komma ner i buren igen en stund innan du tar upp honom.

Fortsätt att handskas lugnt och stilla med kaninen, klappa den lugnt och försiktigt. Prata tyst med den, skrik inte i kaninens öra. Kaniner är mycket känsliga för höga ljud. Försök inrikta dig på att kaninen ska känna sig trygg när den sitter i ditt knä, det är grunden för att du ska kunna få en kanin som trivs hos dig.

Springa fritt
Efter några veckor kan du börja låta kaninen få springa fritt på golvet. Nu har kaninen dels blivit tamare och kommer inte att sitta förskrämd i en hörna, och dels så har kaninen upprättat en toalettplats i buren så det är lättare att få kaninen rumsren. Läs mer på sidan "
Lära kaninen springa fritt".

Komma när man ropar
Vill du lära kaninen komma då du ropar hans namn, ska du tänka på att använda ett namn som skiljer sig ifrån vanliga ord. Namnet ska helst inte ha mer än två stavelser. Varje gång du ropar på honom ska du samtidigt locka med något gott, eller så kan du ta för vana att alltid säga kaninens namn då du ger honom hans mat.

5 viktiga regler:

Lycka till!


Tillbaka till Kaninhörnan