Låt kaninen springa fritt i huset

© Kaninhörnan

Kaniner kan springa fritt i huset, som en hund eller katt. Det är paradiset för kaniner och de blir då oftast mycket tillgivna och sällskapliga. Man kan även lära dem att bli rumsrena.

Innan du börjar låta kaninen springa fritt omkring i rummen, bör den vara absolut tam. Är kaninen rädd redan då du har den i knäet, blir den oftast ännu räddare då du sätter den på golvet. För att få kaninen tam, läs mer på sidan "Tips för att få kanien tam". När du följt de stegen, och din kanin verkar trygg i ditt knä, är det dags att låta den utforska rummen.

Springa fritt utomhus....
Du kan även låta din kanin springa fritt på din tomt, men då måste du först göra den kaninsäker och sätt upp hönsnät så kaninen inte kan rymma. Tänk på att du alltid måste ha kaninerna under uppsikt, så lämna dem inte ensamma utomhus. Under natten bör du ta in dem. Tänk på att det finns många rovdjur och andra faror!

Gör rummen "kanin-säkra"

Innan du låter kaninen springa fritt är det viktigt att du gör rummen "kanin-säkra". Göm, ta bort eller täck över el-sladdar. Det finns även speciella plaströr att köpa som man kan ha runt sladdarna. Se till att krukväxter står utom räckhåll för kaninen. (Tänk på att kaninen kan nå långt upp då den ställer sig på bakbenen). Kaniner är nyfikna. Speciellt "tonårs-kaniner" vill undersöka och smaka på allt!
Om du vill skärma av så kanin t.ex. bara ska gå i ett speciellt rum, kan du använda kompostgaller eller en babygrind.

De första gångerna på golvet...

Har du en stor lägenhet eller en villa där många människor kommer och går, är det bäst att du har kaninen i en bur då du inte är hemma. Låt kaninen ha ett eller flera rum där den får springa omkring då du är hemma och kan ha kaninen under uppsikt.

Kaninens bur kan du låta stå på golvet med öppen burdörr så kaninen kan hoppa in och ut som den vill. All mat och vatten har du i buren, och dit kan kaninen gå om den vill äta eller vila, eller om den behöver uträtta sina behov. Du kan även träna kaninen att bli rumsren och gå i kattlåda.

De första gångerna när kaninen får springa runt på golvet ska du ta det försiktigt. Rör dig med lugna rörelser, och ha inga skrämmande ljud. Då känner kaninen sig trygg och börjar snart utforska omgivningarna. Ha honom under uppsikt (tänk på elsladdarna). Se till att kaninen inte går på hala golv, där den halkar med tassarna. Där kan du lägga ut en filt/handduk eller en matt-bit, så kaninen får bättre fotfäste. Efterhand kommer kaninen att lära sig att gå även på hala golv och plastmattor.

Träna rumsrenhet

Redan från början bör du ha en kattlåda (eller burunderdelen) och lära din kanin bli rumsren. Kaninens naturliga beteende är att använda ett eller ett par ställen, gärna hörnor, till toalett. Det är därför inte så svårt att få dem rumsrena. Vuxna kaniner är lättare att träna än kaninungar. För att få din kanin rumsren, läs mer på sidan "Rumsren kanin".

Om din kanin upprepade gånger uträttar sina behov på ett olämpligt ställe ska du rengöra noga med ättiksvatten (ev. kan du spraya på lite parfym) så kanindoften försvinner. Om kanindoften finns kvar kommer kaninen nämligen att fortsätta att uträtta sina behov där.

Jaga aldrig kaninen

Kaninen ska självmant komma fram då den vill bli klappad. (Kom ihåg att det alltid är kaninen själv som bestämmer om och när den vill bli klappad då han är ute på golvet). Kaniner är inte så "keliga" som man kanske tror. Oftast tycker de bättre om att bli klappade då de ligger på golvet, än att sitta i ditt knä och gosa. Ju mer tid du umgås med din kanin desto lugnare blir han, och där kommer fler tillfällen då du kan ge honom en försiktig kanin-kram!

Det kan dröja några veckor innan kaninen är riktigt tam. Locka med någon mat du vet han tycker om, och låt kaninen ta maten ur din hand, utan att du fångar honom efteråt. Han kommer då snabbt att lära sig att det inte är farligt att komma fram till dig. Det är viktigt att du respekterar din kanin. Det är ingen leksak. För att din kanin ska känna trygghet hos dig måste han kunna lita på dig. Då du jagar kaninen eller på annat sätt skrämmer eller behandlar honom illa får kaninen en negativ uppfattning om dig. En kanin har bra minne!

Se upp så kaninen inte skadas

När kaninen blivit tam får du se upp så du inte trampar på honom, eller klämmer honom i någon dörr. Kaninen skuttar snabbt, och tycks alltid vara runt fötterna.
Du får även se till att kaninen inte kan komma åt el-sladdar eller andra farliga saker.

.

 Tillbaka till Kaninhörnan ....................... Copyright Lottas Djurhörna