Rumsren kanin

© Kaninhörnan

Kaniner kan lära sig att bli rumsrena, de är faktiskt renligare än katter. I det vilda använder kaninen en speciell plats där den uträttar sina behov. Även våra tamkaniner har kvar detta beteendet.

* När ska man börja träna?
Små ungar kan vara svårare att lära, men det går om man har tålamod. Låt därför din kaninungen bo i sin bur tills den blivit lite äldre. Börja sen träna rumsrenhet genast från första gången du släpper ner honom på golvet. Har du först låtit kaninen få kissa var den själv vill, och sedan efter några månader ska försöka få honom rumsren, är det betydligt svårare!

Gör så här...

1. Välj ut en låda till toalett. Det kan t ex vara en kattlåda eller burunderdelen. Som underlag kan du använda kutterspån ovanpå en tidning (bra uppsugningsförmåga), eller "EverClean" kattsand (tar även bort lukten), eller speciellt "miljöströ" gjort av miljövänligt papper. Undvik lersand, det är svårt att rengöra.
Det är viktigt att du även lägger dit lite kaninspillning och papper/halm som kaninen kissat på i sin egen bur. Detta måste man göra för att kaninen ska förstå vad lådan ska användas till.

2. Placera sedan lådan på ett ställe där den är lättillgänglig för kaninen. Ställ den gärna i en hörna, eller på ett ställe som kaninen själv valt ut att kissa på. Kaninungar vill gärna ha en toaletthörna i varje rum. Blir avståndet för stort till toalettlådan, kanske de inte hinner dit i tid och då är risken stor att det sker en liten olycka på mattan.

3. Varje gång du ska låta kaninen få springa på golvet, sätter du först ner honom i lådan. På det sättet kommer alla hans "utflykter" att starta ifrån toalettlådan, och han lär känna den och vet var den finns placerad.

4. Om det skulle ske en liten olycka på golvet, bör du inte straffa kaninen. Tvätta noga med ättiksvatten (ev kan du spraya lite med parfym också). Det är viktigt att du får bort absolut all doft, annars kommer kaninen att kissa där igen. Ev kan du sätta någon sak på det stället, så kaninen hindras från att komma dit igen, eller så kan du helt enkelt placera hans toalettlåda där om han fortsätter att kissa där.

5. Lådan måste rengöras varje dag. Är lådan smutsig föredrar kaninen att välja ett annat ställe att uträtta sina behov på.

Hanar och revirmarkering

Hanar kan vara lite knepigare att få helt rumsrena. De vill gärna markera revir, och skvätter då urin lite här och där. Oftast är det inte så många droppar åt gången, men det är olika från kanin till kanin. De små kulorna har också lätt för att hamna lite här och där, men de är torra och fasta, och lätta att damsuga upp. Problemet med revirmarkering löser man enkelt med kastrering. Kastrering kan göras då kaninen är 6-7 mån.

Tänk på att ju oftare kaninen får vara ute och springa, desto fortare blir den rumsren. Du får ha tålamod!

Tillbaka till Kaninhörnan