Skrönor i media

Av Mats Orveland
Om du kom till denna sida direkt utan en meny till vänster,
klicka här för att komma till startsidan! Där finns fler Skrönor&Myter.

"När man blivit lurad tillräckligt länge,
kommer man att göra allt för att bevara illusionen"
Carl Sagan
Vandringshistorier är vår tids folksägner
Nissar och älvor är bara utbytta mot solarier, flygmaskiner och korvgubbar.
"Även om vandringshistorierna i allmänhet inte har något källkritiskt värde, kan man inte bestämt säga, att historierna är helt utan verklighetsförankring. Men, samtidigt är det orimligt att tro, att likadana bizarra episoder skulle ha inträffat så många olika tillfällen på så många olika platser. I så fall skulle det dagliga livet bestå av konstiga och makabra scener. Men historierna ger en beskrivning av det som intresserar, irriterar, skrämmer och fascinerar oss." mag. art. Robert Zola Christensen.

Artikel av Lotte Thorsen. Citatet översatt av Mats Orveland, ur den danska tidningen "Politiken", 97-05-15.


"When it's too good to be true it's probably not"

 • 07-11-06:
  "Historien hade allt: kärlek, svek & pervon"
  "Kitty Jutbring om moderna myter"
  Läs kolumnen på .SE, 07-10-25.

 • 07-08-09:
  "Konspirationsteorierna frodas mer än någonsin"
  "Varje sommar har sitt läsprojekt. Den här sommaren märkte jag efter ett tag att jag satt med ett gäng böcker som alla handlar om Palmemordet. Det är kanske inte så konstigt, jag har länge varit fascinerad av konspirationsteorier, mest de som rör mordet på John F Kennedy." [...]
  "Men jag blir också ruskigt trött när jag surfar runt och läser om de här jättekomplotterna. Konspirationsteoretikerna beskriver miljontals detaljer till stöd för alla påstådda sammansvärjningar, de agiterar för att det som sägs döljas ska göras synligt och ju mer myndigheterna säger att det inte finns någon konstigt att granska desto skummare anses det vara.
  Det tar liksom aldrig slut – och det leder inte framåt."
  Läs mer av Jens Lapidus krönika på Expressen, 07-08-03.

 • 07-05-19:
  "Internet tog över efter En ding ding värld"
  Galenskap
  "Alla vill ha något galet att visa sina kompisar. I dag delar man med sig av länkar och knasiga mejl, på 90-talet köpte man En ding ding värld."
  Läs mer på Metro, 07-05-15.

 • 07-05-03:
  Pudel och lamm blev råtta i pizzan
  Utrikes
  Japan. Maiko Kawakami, japansk filmstjärna, blev förtvivlad när hennes nya pudel inte ville skälla och inte äta hundmat - men det var inte så konstigt, för pudeln var ett lamm. Så lät anekdoten och den hann vandra världen runt innan det visade sig att den inte var sann. Maiko Kawakami berättade den själv på skoj i tv. Nu känner hon sig förtalad, för hon har inte ens en pudel. Vandringshistorien går ut på att skurkar importerar lamm som sedan säljs till aningslösa bimbor som ulliga hundar.
  TT-AFP.
  Metro, 07-05-02.

 • 06-12-29:
  Fotbollsbluffen
  "Spansk tidning skrev att Fifa räknat fel när årets fotbollsspelare utsågs.
  Men storyn var en bluff - och medier över hela världen gick på den."

  Läs mer på Expressen, 06-12-28.

 • 06-12-14:
  "Många surfare drabbas av datorraseri"
  Aftonbladet: "exempel på dator-raseri (extern länk)" [You Tube]
  Det är bara det att filmen "A very bad day at work",
  som började spridas runt 1997, är fejk!
  Läs om det på denna sida "Bad day", (från 1998):
  A (very) bad day.mpeg, "too bad it's all fake, and I prove it."
  Och på denna sajt med info om filmen: Office rage video clip explained!

  Här är en lite längre version av filmen A Bad Day, (417kB).
  ---
  Läs artikeln "dator-raseri" och se filmen på Aftonbladet, 06-12-13.
  Jag skrev till Aftonbladet om att filmen är fejkad, men fick bara detta svar:
  "Hej!
  Vi påstår inte att den är dokumentär, bara att den illustrerar datorraseri.
  Men tack för ditt tips.
  Med vänliga hälsningar, Anders Thoresson
  Redaktör aftonbladet.se".


 • 06-11-18:
  "De är som hund och katt"
  "I Brasilien påstår en kvinna att hennes katt Mimi sensationellt har fått ungar med grannhunden. Svenska experter tror att det bara är påhitt. - Det borde vara biologiskt omöjligt, säger veterinären Katarina Sandelin." (Foto: Reuters.)
  Läs mer på Expressen, 06-11-16.
  ---
  Metro och Dagens Nyheter också skrivit små notiser om katten och hunden.
  Metro, 06-11-18, Utrikes, på sidan 9:
  "Katt födde hundvalpar
  Brasilien. En 18-årig kvinna i Passo Fundo i södra Brasilien hävdar bestämt att hennes katt Mimi har fött sex ungar. Det sensationella är att de tre ungar som överlevde är hundvalpar. Genetikern Adil Pacheco tog igår blodprov på valparna. "Det är ganska enkelt. Om valparna visar sig ha 78 kromosomer är de hundar. Om de har 38 är de katter""
  (Under Metros text med bild står det TT).
  ---
  Dagens Nyheter, 06-11-18, "Namn och Nytt", på sidan 25:
  "Kund och Hatt
  En katt i Brasilien som varannan gång föder kattungar och varannan gång hundvalpar har blivit föremål för genetikernas intresse."
  (Ingen källa angiven.)

 • 06-10-27:
  "Gick du på den lätta?"
  "Vandringshistorierna allt fler - läs inte detta om du inte vill få en bra historia förstörd"
  Läs mer på Aftonbladet, 06-10-25.
  Läs också i AB: Mikron – ett vapen mot mjältbrand? Vandringshistorierna som började efter terrorattacken i New York".

 • 06-10-20:
  Uppgift:
  ”Lärare i Texas sparkad efter museibesök”
  "En skola i George W Bushs konservativa hemstat Texas har sparkat en lärare för att hon hade tagit med sin klass på ett studiebesök till ett konstmuseum i Dallas." (Från PM)
  Läs mer på DN, 06-10-10.
  Peter Olausson kom med en motuppgift från friscoisd.org:
  3) The trip to the Dallas Museum of Art did not "get her fired. The Frisco ISD has been taking students to the DMA for years and will continue to do so. No teacher has ever been fired for taking a field trip to the DMA.
  4) Ms. McGee has not been fired and is still an employee of the Frisco ISD receiving full pay and benefits under her contract.


 • 06-10-02: GP går på en nit...
  - Behövs det en kommentar till denna notis? :)
  ”Alternativa krockkuddar”
  "En 24-årig kvinna i Bulgarien hade ingen krockkudde i bilen när hon brakade in i en annan bil. Men hon klarade sig ändå - tack vare sina silikonbröst." (TT-AFP)
  Läs mer på Göteborgs-Posten, 06-10-02.
  Jag fick tipset av Peter Olausson, som skrev:
  Och nä, inte finns det mycket att säga. :-D
  Den här sortens smågodis har ett eget namn, nån i branschen nämnde det en gång - "utrikes korta nyheter" tror jag det var, förkortat UKN. Källkritiken är inte precis på topp - "klackspark" var ordet./P
  [Peter har en sajt om Faktoider med massor av myter och missförstånd.]
  Peter skrev till GP-nyhetstips och fick svaret:
  "Hej! Tack för ditt mejl.
  Vad kan jag säga.
  Det var en liten klackspark som kanske missade målet...
  Med Vänliga Hälsningar
  Ingela Janson
  Bitr Nyhetschef, chef gp.se"

  06-10-14:
  "Senare fick jag även ta del av TT:s ungefär lika generade förklaring, att nyheten kom via AFP och spridits över hela världen, utan större motstånd som det verkade.
  Nu dyker *samma* notis upp i VG - med namn på kvinnan, en annan källa med mera, men med det fundamentalt besynnerliga i oförändrat skick. /P"


 • 06-04-15 & 01-05-11: Ulf Elfving
  Det brukar ju gå historier om kända personer, konstigt nog oftast osanna. Och det har ju cirkulerat några olika envisa historier om mannen med den välkända och trevliga radiorösten. Men är dessa historier sanna eller ej, och varför sprids de annars i så fall? De är väldigt roliga, men har de verkligen hänt? Äntligen har jag haft tillfälle att fråga mannen som i historierna påstås ha varit huvudpersonen!
  Jag visade Ulf en utskrift med två av de vanligaste historierna och frågade om de hade någon verklighetsanknytning. Han gissade direkt vad det kunde vara, läste och sa sedan, "att människor fortfarande frågar efter så många års tid". Vissa tycker sig till och med ha hört det i radioprogrammet "Upp till tretton".
  Men Ulf själv, som ju var med, säger att det faktiskt inte har hänt! "Bapelsin"-historien är enligt Ulf från en gammal revy, och har aldrig haft med honom att göra. Ulf Elfving
  Den andra med "träd"-frågan, har delvis hänt. Ända fram till pojken på dialekt säger "neiger". Det hörde inte Ulf pga dåligt ljud, så de bara småpratar lite, tills samtalet på sprakande linje naturligt slutar. Det kaos som beskrivs i historien har alltså inte ägt rum. Och det var först efter sändningen som Ulf fick veta vad pojken sagt.
  06-04-15 Jag fick ett mail med en möjlig förklaring i svaret på frågan "något som är brunt och hårigt och hoppar i träden" = En ekorre? Cecilia skriver här:
  "Angående historien om barnet som svarade Ulf Elfving på frågan om vad som är brunt och hoppar i träden. Barnet ska ha svarat "en neger". Om man säger "en ekorre" på riktigt grov Trelleborgsdialekt låter det ungefär "en eigorr", kan låta som "en neger" på skånska. Jag har hört sägas att det var så detta barn sa och att han ju faktiskt svarade helt rätt.
  Jag hörde det av min pojkvän Kalle Nilsson som är från Maglarps by utanför Trelleborg. Han kan inte riktigt svara på var han hört det men menar att man säger "en ekorre" på det sättet där han kommer ifrån.
  /Cecilia Lundh"

  06-11-20 Jag läste ett inlägg i Flashback forum där de bland annat diskuterade historier om Ulf Elfving. Kanske var det inte ekorre i alla fall?
  "Ulf Elfving och bapelsin / Avdelningen för moderna vandringsmyter"
  Ett citat av inlägen på sidan tio i forumet från en som kallar sig "gg":
  "men för helvete, hur kan någon av er ens tro att ungen sa "eiger", inte en enda skåning säger "eiger" för ekorre....ingen under 80 bast i alla fall....." Flashback.info
  Sändningen har alltså ägt rum. Men Cecilias teori om vad pojken alternativt kan ha sagt låter ju både troligt och roligt!
  Är det någon som vet om programmet finns bandat? /MO

 • 06-04-02:
  ”Djävulen ringer upp i mobilen”
  "Ett rykte löper över Indien och skapar hysteri bland innehavare av mobiltelefoner: djävulen ringer upp folk och får telefonerna att explodera."
  Läs mer på Aftonbladet, 06-04-02.

 • 05-10-17:
  "Ryska hypnos-rån"
  "Banktjänstemän i Moldavien har uppmanats att inte se sina kunder i ögonen."
  Läs mer på Aftonbladet, 05-10-13.
  Andra sidor om hypnos-rån:
  "Street Hypnosis gone wrong?", Typepad.com.
  "Hypnotic bank robber", Ananova.
  "Hypnotism in Russia a street-crime weapon?", National World.

 • 05-10-07:
  "Kvällspressen skiter fullständigt i läsarna"
  "Journalisten Monika Agorelius: Lögner i engelska tidningar blir sanning i svenska"
  "Journalister har makt. Alldeles för mycket makt. Skiter i läsarna, så länge det säljer. Och det som säljer verkar vara påtända kändisar som låter skymta bröstvårtor under olika grader av premiärfestfylla. Just nu i alla fall."
  Läs mer på Aftonbladet, 05-04-03.

 • 04-09-20:
  "Bluffare avslöjar lättlurade tidningar"
  "Sveriges kanske skickligaste lögnare och skrävlare genom tiderna har trätt fram."
  "Resultatet blev lätt rodnande kinder på något hundratal journalister i Sverige, Danmark och Tyskland.
  I sex år har Sven Borg, troligen 55 år och antagligen tidigare Malmöbo, matat begeistrade reportrar med de mest fantastiska historier om sina äventyr runt om i världen."
  "Än har han fotvandrat 2 256 mil runt Europa. Än har han cyklat till Kina och ridit från Venezuela till Eldslandet.
  Det låter för bra för att vara sant. Och det kanske det också är. Man kan inte så noga veta med den skicklige berättaren Sven Borg."
  Läs mer på Sydsvenskan, 04-09-09.

 • 04-09-04:
  "Tiger parade sig med hund"
  "Född: en liten "huger""
  "Mamma är en hund. Pappa är en tiger. Född: En tigerhundvalp. Husse Te Huot i Phnom Penh i Kambodja har haft fullt upp med att hålla nyfikna borta från sitt lilla modesta hem."
  "Te Huot har ingen aning om hur en tiger kan ha korsat Knous vägar. Han vet bara vad en bergsmunk i närheten berättat för honom. Att valpen kom till världen sedan Knou parat sig med en tiger. Skulle det hela stämma är det en första rangens sensation. Inga tidigare noteringar finns om att en hund skulle ha fött en katt, fiender som de traditionellt sett alltid varit. Sak samma med tigrar och hundar."
  Jag skrev till artikelförfattaren Leif-Åke Josefsson (som svarade mig 04-09-06) och till nyhetsredaktionen på Aftonbladet, och fick följande svar från Ulf Karlsson på nyhetsred:
  "Jahaja. En hund och en katt. Jag tror jag skickar ditt mail vidare till upphovsmannen."
  "Be mig inte försöka försvara detta. Jag kan bara hålla med... materialet kommer sannolikt från någon engelsk tidning."
  04-09-05: ["Jag har kollat lite, och ville meddela att den där hund-tiger-grejen troligen byggde på telegram från en stor nyhetsbyrå. (Många tidningar hade tydligen nappat på denna osannolika grej.) För övrigt läste jag i går att kattungen dött och nu lagts i sprit... Mvh Lena Olsson"

  Kitten 'born to a dog' dies - Daily News, 04-09-02.]
  Bara olika djurarter blir vänner så kan man para vilka som helst? Någon har inte koll på biologi tydligen!
  Redan de gamla grekerna parade tusenfotingar med papegojor och framavlade walkie-talkies. ;-)
  Bildtexten i artikeln på kattungen som "Den stolta modern". Det verkar också lite fel, va?
  Hund och tiger låter inte så bra, men om man korsar en tiger och ett lejon så blir avkomman en jättestor Liger.
  Läs artikeln om "Hugern" på Aftonbladet.
  Aftonbladet, 04-08-30.
 • 06-04-16:
  "Liger" Jag pratade med Caroline Ginner, (tv-producent UR, Barnredaktionen), om Liger, och det är konstigt nog sant! Så här skriver hon:
  "Jag pratade med en zoolog på Kolmårdens djurpark om det här med djuret Liger, och hans svar var att det finns Ligrar, men att det är mycket oetiskt att föda upp sådana. Det verkar alltså inte röra sig om någon bluff."
 • 06-10-02:
  Här är en film på Ligern!
  Och här är info och bilder från Wikipedia om: Liger och Tigon.

 • 04-07-25:
  "Lögnerna om musbajset ska stoppa ungas rökning"
  "Akta dig för att röka – du kan få musbajs i munnen.
  Den varningen ska få ungdomar att låta bli cigaretterna.
  – Vi ljuger för fulla muggar, säger Ann-Therese Enarsson, generalsekreterare i A Non Smoking Generation."
  "Varför ljuger ni?
  – Vi vill att man ska förstå att det är så här tobaksbolagen alltid har arbetat. De ljuger och tricksar om allt från innehåll i cigaretter till att de förnekar skadeverkningar och att deras främsta målgrupp är barn och ungdomar.
  Hon tror inte att det finns några risker med att använda sig av lögner i en så omfattande kampanj."
  Läs mer på Expressen.
  Expressen, 04-07-19.

 • Deltagarnas osanna historier i Melodifestivalen 2004!
  04-03-18:
  "Slutfejkat.
  SVT skrotar de påhittade historierna i schlagerfinalen"

  "SVT skrotar de påhittade historierna i schlagerfinalen i Globen på lördag. I stället för artister som ljuger ihop berättelser mellan varje bidrag underhåller R.E.A-gänget med Anders Lundin i spetsen, skriver TT Spektra."
  04-03-17:
  Jens Peterson på Aftonbladet hade också uppmärksammat detta märkliga inslag i delfinalerna. Han skrev i en kolumn i AB publicerad 2004-03-17:
  "Brist på sans och vett kring Melodifestivalen"
  "Ett märkligt inslag i årets delfinaler har varit de osanna anekdoterna från varje artist. En poänglös lögn som varit mer irriterande än fyndig. Det kanske är i den kategorin skröna man ska placera Christer Björkmans minne av "populärmusikeliten" 1983."
  04-03-12: Jag blev uppringd av en kille som jobbar på en svensk datortidning som frågade mig vad jag trodde om historierna som deltagarna i uttagningen till Melodifestivalen berättade innan de uppträdde.
  Jag tittar egentligen inte heller på sånt, men nu när jag fick frågan om vad jag trodde, så var jag ju tvungen att kolla.
  Det är när varje grupp eller deltagare presenterar sig innan de uppträder med sin låt, så berättar de en helt fantastisk otrolig historia, som framställs som att den är sann. Som att de verkligen varit med om historien. Men de senaste berättelserna har varit så uppenbart osannolika och dåliga så att de bara måste bara vara falska! Därför tror jag att poängen är att alla är falska. Men vad vitsen är fattar jag fortfarande inte. De verkar vara skrivna av samma person, eftersom alla är i samma stil och lika dåliga.
  Jag har faktiskt kollat upp en av historierna, och därför kunde vi höra direkt från en av deltagarna att det inte var en sann historia som de berättat i tv.
  Några av de andra osannolika historierna var att Christer Lindarw skulle ha spelat Silvia på en tillställning som Drottningen inte kunde deltaga i.
  En grupp satte av misstag eld på bocken i Gävle. Tjejen hade Luciakrona och killen hade snubblat och trasslat in sig i tjejens linne och ramlade så att ljusen antände bocken.
  En annan grupp var hemliga barn till Diana Ross...
  Ingen av historierna som jag hört i tv känner jag igen. Men det kan ju bli en ganska stor spridning på dom nu, om folk inte förstår att de osannolika historierna är falska.
  Jag tycker att det är mycket dumt och oansvarigt att historierna framställts som att de var sanna.
  Vem var egentligen ansvarig för denna dynga?

 • 03-08-13:
  Flygplan släppte bajsbomb på båt.
  "Flygplanet tömde sina toaletter i luften - och gav en båtägare från Santa Cruz en obehaglig överraskning.
  Det frysta toalettavfallet störtade ner på mannens båt, krossade takfönstret och orsakade stora skador.
  Mannen stämde American Airlines - och vann det ovanliga målet. Nu tvingas flygbolaget betala motsvarande knappt 25 000 kronor till mannen."

  Aftonbladet, 03-06-17.
  En kvinna som heter Eva mailade mig och frågade vad jag trodde om denna artikel. Jag tänkte på vad Bengt af Klintberg skrivit om i "Råttan i pizzan" på sidan 203, historien om "Gul is". Och i "Den stulna njuren" på sidan 250, om "Tarmen sögs ut". Så jag var lite tveksam till om det var sant. Men Eva mailade och frågade Aftonbladet om det verkligen var sant, och fick detta svar:
  "Storyn är korrekt. American Airlines bekräftar uppgifterna: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,320868,00.html
  mvh Joakim Ottosson
  Nyhetsredaktör, aftonbladet nya medier"

  Eva, som jobbar på ett stort flygbolag, skrev i ett nytt mail till mig:
  "Ringde AB American Airlines och pratade med Richard Hedges kl...04.00 eller nåt (om vi räknar med USA tid)?
  Jag tror inte att det fryser för att flygplanet flyger högt. Det är bara hjulrum osv som inte är uppvärmda. Bagageutrymmet mm har ju tryckkabin o värme, så att det skulle vara anledningen tror jag inte. Jag har skickat linken till en av cheferna på vår tekniska avdelning, dvs de som "skruvar" på flygplanen. Han borde veta. Dessutom älskar han sådana här saker!
  Mvh Eva"
  Och teknikern svarade Eva så här:
  "Hej Eva, Ja det kan hända i SAS men är naturligtvis sällsynt. Problemet orsakas av att det läcker från den ventil där man tömmer tankarna - sedan fryser detta under flygning. Det blir då en "klump" som vi något tillfälle kan lossna - och med otur så träffar man något på marken
  MVH Jan"
  Och Evas slutkommentar:
  "Där ser man. Skulle kanske meddela Klintberg också? Historien om den gula isen kanske inte är helt uppåt väggarna?
  /Eva"
  Jag frågade Bengt af Klintberg om artikeln och teknikerns svar, och så här kommenterade han det:
  "Det här är en historia som både uppträder som korrekt nyhet och som skröna! Det tycks verkligen hända då och då att fruset toalettavfall faller ner på marken, men så finns det berättelser där någons skapande fantasi har broderat vidare."

 • 03-08-12:
  "Förtroendet för dagspress minskar"
  "För andra året i rad minskar allmänhetens förtroende för medierna - i synnerhet dagspressen. Det visar en ny mätning som SOM-institutet gjort."
  Läs mer på Journalisten.
  Journalisten.nu, 03-06-16.

 • 03-05-12:
  Stjärnreporter hittade på artiklar.
  "USA: Jätteskandal skakar anrika New York Times"
  "En 27-årig stjärnreporter vid prestigefyllda New York Times har fabricerat rader av stort uppslagna nyhetsartiklar. Reportern har citerat människor han aldrig träffat, hittat på fakta och rapporterat från platser han aldrig besökt. Tidningen erkände historien på söndagen."
  "New York Times anses vara en av världens finaste tidningar. Skandalen kallas den värsta någonsin i tidningens 152-åriga historia. I en stort uppslagen och mycket lång artikel berättar ansvariga på tidningen att den 27-årige reportern ljugit ihop toppnyheter från början till slut.
  I vad som sannolikt är tidningshistoriens längsta rättelse beskrivs hur reportern hittat på citat, påstått sig vara på platser han bara sett på bild och även hur han stulit artiklar från okända tidningar och sedan satt sitt eget namn under.
  - Det här är som ett slag i ansiktet och det är förödande för tidningens trovärdighet inför läsarna, säger Arthur Ochs Sulzberger Jr, publicistiskt ansvarig, till CNN."
  Läs mer: Aftonbladet, 03-05-11.

 • 03-03-24:
  Lilian Öhrström, Läsarombudsmannen på Dagens Nyheter, ringde mig och frågade om en mystisk artikel. Det blev en intressant diskussion om det var en vandringshistoria eller ej, som blev artikeln:
  "Nyhet eller vandringssägen, hur vet man?", (publicerad i DN 03-03-20).
  "Läsarna håller koll på DN:s källkontroll". "Om källkritik handlar Läsarombudsmannens spalt den här veckan."
  "En notis i DN satte myror i huvudet på såväl Läsarombudsmannen som läsekretsen." Det var artikeln om "Tre män omkom i den kenyanska staden Mombasa när de försökte få upp en mobiltelefon ur en latrin."
  - Det är samma nyhetskälla på "kyckling i brunn"-historierna, "TT-DPA", och liknande ologiska händelseförlopp! (Höjden skiljer sig i de tre olika notiserna, 2.5, 12 och 28 meter. Men siffror är ju lätt att blanda ihop.) Det är så mycket "exakta" uppgifter, samtidigt som de är så diffusa och lite väl "otroliga".
  - Det man skulle kunna säga om mobilen i toaletten, är att "gräver man i skit så blir man smutsig". Eller att man inte ska bry sig om det materiella så mycket. Och att vi kanske tror att de uppför sig så dumt och konstigt i fattiga länder. Varför ringde ingen till mobilen? Varför användes inget verktyg? /MO
 • DN artikeln "Tre omkom - försökte rädda mobiltelefon ur latrin" i nätversionen, som var införd "utrikes" 14 mars 2003, är borttagen.
 • Läs här Aftonbladets version: "Skulle rädda mobil - drunknade i latrin". AB, 03-03-14.

 • 03-03-17:
  Paul Frigyes, (reporter), kollade upp en artikel i Aftonbladet (jag frågade honom om det kan vara en skröna) som handlade om "Sjuttio utsvultna pudlar åt upp matte", (publicerad i AB 03-03-04).
  Asbjørn Svarstad, (som tidigare skrivit i AB om skrönor som "de flygande korna" och "den stulna svärmodern" mm), skriver:
  "Men hon var så illa biten att hon avled på sjukhus i går eftermiddag."
  "Tragedin inträffade på en bondgård i Pommersdorf i södra Österrike."

  Nyheten finns med på Ananova, (som ibland också har svårt att skilja på skrönor och "glömmer" att källkolla), men det är dock en helt annan ort i den artikeln. Pommersdorf ligger enligt Encarta World Atlas ligger det i norra österrike i en delstad som heter Niederösterreich.
  Enligt ananova-artikeln så dog hon på sjukhuset av sin sjukdom, inte av hundbetten:
  "Hungry poodles 'turned on each other and ill owner'"
  Paul skrev sedan till mig: "Det var ingen vandringshistoria, utan en felaktig rubriksättning. Och missuppfattningen om regionen beror på att det handlade om Niederösterreich, som ligger i norra österrike, fast nedanför bergen, därav Nieder-...".
  Läs här vad Paul kom fram till: "Pudlar åt upp matte - i Aftonbladet".

 • 03-02-25:
  "Aftonbladet.se publicerade falsk vittnesberättelse"
  "Aftonbladets nätupplaga, som är Sveriges största nyhetssite, publicerade på lördagen en förfalskad vittnesberättelse från en svensk som sades ha klarat sig från nattklubbsbranden i USA. Den dramatiska vittnesberättelsen mailades till Aftonbladet från ett studentrum i Kista och inte från USA." ...
  DN, 03-02-23.
  Aftonbladet dementerar blygsamt längst ner på AB's nätversion:
  "Fel om nattklubbsbranden". "Student gav falska uppgifter. I fredags återgav aftonbladet.se en vittnesberättelse från den tragiska nattklubbsbranden i USA. Berättelsen var falsk. Uppgifterna kom från en student som avsiktligt försökte lura oss." ...
  Kalle Jungkvist, Chefredaktör. Aftonbladet.se. Publicerad: 2003-02-24
  - Jag reagerade lite på meningen där Kalle skriver "...försökte lura oss", de blev ju lurade! Aftonbladet var väl så ivriga att publicera ett "scoop"?! :) /MO
  Paul Frigyes skriver också om fadäsen i Journalistförbundets tidning Journalisten:
  "Påhittad vittnesberättelse i Aftonbladet ", 03-02-25.

 • 03-01-20:
  This laundry list of "true news stories" began circulating on the Internet during the spring of 1998.
  Snopes.com

 • 02-09-03:
  Paul Frigyes, (reporter, tidningen Journalisten) sände mig en intressant länk om att Svenska medier spred myt om kvinnomord, en artikel i Journalisten 02-11-11.
  Paul skriver även att uppgiften fanns i stor text i en DN-annons (02-11-26) utgiven av FNs Danmarkskontor också, och den har legat ute på en rad sajter.
  "”Misshandel vanligaste dödsorsaken för kvinnor i åldrarna 15–44”. Den uppgiften spreds i en rad svenska medier via TT och Dagens Eko, med hänvisning till en rapport från Europarådet. Men något statistiskt underlag för påståendet finns inte. "

 • Falska pressmeddelanden
  "...ett falskt pressmeddelande som Mediemagasinet faxade ut till 20 redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö fredag 18 oktober. Avsikten var att testa hur lätt eller svårt det är att få ut ett falskt meddelande i en tidning eller TV-kanal.
  svt.se, Mediemagasinet


 • 02-09-03:
  Expressen kan också?
  Stal två tår från kvinna.
  "Polisen i Helsingfors efterlyser två tår som har tillhört en kvinna. Tårna försvann när damen sov. Polisen utreder den misstänkta amputeringen som brott.
  Det var i onsdags som kvinnan dök upp på sjukhus och klagade över att två tår saknades på ena foten.
  – Damen själv hade ingen förklaring till hur tårna hade kommit bort. Hon sade att det måste ha hänt medan hon sov, berättar överkommissarie Kari Tolvanen. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, var enligt polisen i förvirrat tillstånd då hon förhördes.
  – Eftersom det är möjligt att ett brott ligger bakom amputeringen så utreder vi fallet, säger Kari Tolvanen.
  I första hand misstänkte man att kvinnans hund kunde vara den som bitit av tårna. Men eftersom de inte bitits av utan klippts eller skurits av är hunden nu friad från misstankar.
  – Däremot är det möjligt att hunden kan ligga bakom försvinnandet av bevismaterial. Vi har nämligen inte hittat tårna, säger Tolvanen."
  "Polisen i Helsingfors har tidigare erfarenhet av kroppsdelar som plötsligt försvinner.
  – För några år sedan anmälde en man att han förlorat en del av sin stjärt. Den gången visade det sig att hans hund var skyldig, säger Tolvanen."
  Expressen, 02-08-31.

  02-07-22:
  Indien har plågats av följande det senaste året:
  - Apliknande robot från rymden som anfaller folk i sömnen.
  - Osynligt spöke som nyper tjejer i baken.
  - Flygande katt med långa klor som river folk i ansiktet när de sover.
  - Och nu senast: Flygande varelse med katt- eller hundansikte som det slår gröna gnistor om då den anfaller.

  Kommentar överflödig?
  Här är några av de senaste notiserna:

 • "Utomjording i Indien":
  "Angriparen har beskrivits som en figur med ett ansikte som på en hund eller katt. Vederbörande har också sagts vara en halvmeter hög och flygkunnig. Det sägs att det slår röda gnistor om varelsen när den anfaller och gröna gnistor när den ger sig iväg."
  EXPRESSEN.SE/TT-DPA, 02-08-18.
  -"Här kan du läsa artikeln om "muhnochwa" - utomjordlingen som ska befinna sig i Indien."Times of India".
 • Och notis i Metro:
  "'Monster' sprider skräck i Indien".
  Metro, 02-08-20.
 • Enligt Aftonbladet var det ett spöke:
  "Indiskt spöke nyper kvinnors bakdelar"
  "Det är bara kvinnor som attackerats av det som byborna tror vara ett spöke och inte en man. I samband med attacken tappar kvinnan medvetandet och när hon vaknar upp känner hon sig yr. Offren visar alla liknande symtom - ett slags rivmärken som de tror orsakas av spökets klor."
  Aftonbladet, 02-08-02.

  02-07-05:
  Ananova och Aftonbladet har nyhetstorka?
  Här är notiserna om Flickan som hade 1.2 kg hårboll i magen.
  Ananova 02-06-30.
  Och Spindel spann nät i kvinnas öra.
  Sky News-Aftonbladet, 02-06-12.

  02-05-22:
  Aftonbladet hade kanske i början på sommaren fått solsting eller nyhetstorka?! ;-)
  Här är notiserna om Ankan, som åkte fast för fortkörning, (införd 02-05-16), och
  Papegojan som avslöjade het sexnatt, (02-05-20).

  02-04-10: Kvinnan som sögs fast i flygplanstoaletten
  SAS-ljug om toalettbesök med sug:
  "Verdens Gang", "Aftonbladet" och "TT" skrev om damen som fastnat i vacuumtoaletten på SAS. Det var bara det att det inte var sant! - Oftast är ju sådana här historier för bra för att vara sanna! ;-)
  Fler journalister borde ägna sig åt att kolla dessa historier. Källkritik är ju ett väldigt viktigt redskap för en journalist. Läs längst ner på denna sida några tips i källkritik.

 • "Kvinna fastsugen i SAS-toalett".
  "En amerikansk kvinna på ett SAS-plan på väg från Skandinavien till New York blev sittande på toaletten i flera timmar, uppger TT. Hon försökte spola utan att resa sig, men då bildades vakuum och hon fastnade, skriver norska kvällstidningen VG:s nätupplaga. - Det var omöjligt att få loss henne, säger Siv Meisingseth vid SAS i Oslo till tidningen. I New York lyckades tekniker få loss kvinnan. (TT)".
  Aftonbladet, 02-01-21.
 • "Sugd fast på SAS-do".
  "Har du hørt om dama som ble sugd fast på dosetet om bord i et SAS-fly, eller om kaninen som fikk slått ut to tenner under en flytur med Braathens?". "Sugd fast på SAS-do....og andre klager fra flypassasjerer".
  VG, 02-01-21. "Norges største nyhetstjeneste på nett!" http://www.vg.no
 • "Kvinna sögs fast i flygplanstoalett - satt fast hela resan över Atlanten"
  "SAS pressjour Susanne Ganning har aldrig hört talas om något liknande."
  Aftonbladet, 02-01-22.
 • Reuters hemsida, www.reuters.com, fanns följande dementi 02-01-30:
  CORRECTED: Airline Says In-Flight Toilet Ordeal Story
  False

  January 30, 2002 01:36 PM ET
  (airline says report was false; Jan. 22 story withdrawn)
  OSLO (Reuters) - A spokeswoman for Scandinavian Airline System (SAS) said a report of a woman being stuck on an airplane toilet was false.
  The original report said a woman had filed a complaint with SAS after her ordeal on a Boeing 767 flight last year. The woman supposedly got sucked in after pushing the flush button while seated, activating a system to clean the toilet by vacuum.
  The SAS spokeswoman said internal checks had since shown that the company's original information was false.
  "We regret that we presented the story as true," she said."

 • Historien finns beskriven i Bengt af Klintbergs bok "Den stulna njuren". I avsnittet "Tarmen sögs ut", sidan 250, beskrivs liknande historier sedan 1987! Det finns flera bud om var händelsen skulle ha ägt rum, förutom på flygplan, även på lyxkryssare.
  En av historierna som nästan är exakt är likadan som SAS-historien, är ifrån 1993, men denna gång är det med "Swissair":
  "Vakuumtoaletter finns förutom på fartyg också ombord på flygplan. Bland personalen på Swissair går en historia om en korpulent kvinnlig passagerare som spolade medan hon satt kvar på toalettsitsen och fastnade. Hon befriades av en steward som bände loss henne med en brandyxa."
  Bengt skriver mot slutet av kommentaren om de olika historierna om vakuumtoalett-historierna: "Man skulle lätt kunna tänka sig att historier om kvinnor (det talas aldrig om män!) som fastnar i vakuumtoaletter tillhör den moderna sägentradition som vill varna för den moderna teknologins faror." "I berättelser av det här slaget gestaltas en mardröm som förefaller vara specifikt kvinnlig. Kvinnan som sitter fast på toaletten är inte bara maximalt skyddslös utan också utlämnad åt löje, eftersom den blottade baken omges av en sfär av förnedring och primitiv komik."


  02-04-08:
  Bilden från auktionen av tekannan med nakna killen var fejk!?
  Läs mer på Snopes2: Kettle.

  02-04-01:
  ”Flygkraschen i Pentagon var inget terrordåd”
  "Konspirations- teori: Explosionen var en USA-bomb"

  "Var det verkligen ett terroristkapat plan som träffade Pentagon 11 september? Olika nätsajter presenterar nu "bevis" för att det var en amerikansk bomb - och inte ett plan."
  Aftonbladet, 02-04-01.

  02-04-01:
  ”Därför är människor så intresserade av konspirationsteorier.”
  "Rykten uppstår när vettiga förklaringar saknas. Stora och omvälvande dåd kräver stora förklaringar."
  Aftonbladet, 02-04-01.

  02-03-05:
  Kycklingen som skulle räddas.
  Jämför dessa notiser, som faktiskt har flera år mellan sig. Den senaste är från Metro, 02-03-02. Och den andra ur Aftonbladet, flera år tidigare, (jag har tyvärr inte det exakta datumet).
  Kan det kanske vara samma kyckling? ;-)

  02-03-04:
  "Aftonbladet, Strippan och Svensexan ...
  I Aftonbladet kunde man den 30 januari läsa en artikel om den 32-åriga Daniel som "kvävdes av strippans bröst ­ på sin svensexa". Den här nyheten var ett riktigt bottennapp, för hela historien är en skröna som vandrat runt de senaste veckorna. Aftonbladet har nu insett sitt misstag och tagit bort artikeln, men någon rättelse har läsaren inte sett till."
  Originalartikeln på Snopes2: "Groom Killed By Stripper's Boobs"
  [revolt.se]
  Ur: FNA #150.

  02-02-25:
  "Kommunalråd spred skrönor om invandrare" "Trettio år efter vandringssägnens födelse fortsätter den cirkulera. Det moderata kommunalrådet T.D. påstår år 2002 att invandrare borrar hål i väggen för att dela telefon med grannarna. - Det är anmärkningsvärt att det fortfarande finns människor som tror på sånt här, säger folklivsforskaren Bengt af Klintberg."
  Expressen, 2002-01-24.
  "Kommunalråd kritiseras för uttalanden om invandrare"
  "Moderata kommunalrådet T.D. i Halmstad ångrar sina fördomsfulla kommentarer om invandrare."
  Aftonbladet, 2002-01-24.

  01-12-30:
  Supermamman var en anka. Gravid med fyra foster fick bara ett barn.
  Aftonbladet, 01-12-30.
  Hon blev med barn – under graviditeten. Flavia föder en flicka om en vecka.
  Och snart kommer tre bebisar till. Svensk professor: ”Extremt ovanligt”.
  Aftonbladet, 01-11-12.

  01-09-24: En ny länk om Nostradamus: Nostradamus Called It! (Salon.com)
  "Internet conspiracy theorists are having a field day after the attacks."

 • Snopes beskriver att e-kedjebrevet med Nostradamus citatet är falskt. (Sidan är uppdaterad).
  "A 1654 Nostradamus prediction said World War III would begin with the fall of "two brothers," a reference to the destroyed World Trade Center towers."

  01-09-16: Nostradamus-kedjebrev i omlopp.
  Elisabeth sände mig en kopia på brevet. "Detta Nostradamus-citat kom till mig via en e-postlista. Enligt en annan person är det ett Hoax... Det känns otroligt "osmakligt" att dylikt börjar cirkulera tycker jag. Folk är rädda nog redan som det är."
  "There will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb, The third big war will begin when the big city is burning"
  Nostradamus 1654"

  Citatet som används är inte ett Nostradamus citat. Och 1654 kan vara året då tolkningen på texten i kedjebrevet gjordes, andra menar att 1654 är en hänvisning till quatrainen nr 1654, inte året 1654. "Nostradamus and Red Tuesday... Don't believe the hype! - Yesterday at 9:01 pm (storytelling, communication, Red Tuesday)" http://fury.com/article/925.php
  Allt Nostradamus har skrivit har tolkas av många människor under många år, och så här står det nu, efter katastrofen, på en sajt om just detta liknande falska citat.
  Michel de Nostradame, kallad Nostradamus levde mellan 1503 och 1566, var en läkare, författare, astrolog och spåman vars profetior har gjort honom berömd ända in i våra dagar. Han skildrade detaljrikt vad som skulle hända mänskligheten i sina fyrradiga verser (quatrains), och förutspådde bland annat Franska och ryska revolutionerna, Napoleon, båda världskrigen, Hitler och islam.
  Här är en sajt, som kanske är lite skeptiskt inställd till honom, och sidan innehåller även en del länkar: http://wheel.dcn.davis.ca.us/~btcarrol/skeptic/nostrada.html (Uppdaterad).
  - Nostradamus på Snopes, "Urban Legends Reference Pages": http://www.snopes2.com/inboxer/hoaxes/predict.htm
  Nostradamusbluffens ursprung?!: "A critical Analysis".
  - Det går att läsa mer om Nostradamusbluffen på "Urban Legends and Folklore":
  "Rumor Watch: Terrorist Attacks on U.S. Did Nostradamus Predict the Tragedy?"
  - En av de strofer som Nostradamus skrivit om framtiden:
  "Som den store Angolmois-kungen
  Året 1999, den sjunde månaden
  Den store Fruktans Konung skall stiga ner från himlen
  Vid denna tid ska Mars regera för den goda saken.

 • Många länkar till mycket om WTC-katastrofen den 11 september på http://hem.passagen.se/davhag/.

  01-09-16: "A Face in the Smoke?""Urban Legends and Folklore": Face of Satan Appears in Photo of WTC Crash NEW YORK — A news photo of the one of the jetliner collisions with the World Trade Center during the recent terrorist attacks show the face of Satan emerging from billowing clouds of smoke. The Associated Press has confirmed that the photo is real and was not retouched in any way. [Saginaw News]
  - BEDEVILING Did Satan rear his ugly face?

  01-09-10: Markus Grönholm, frilansjournalist, skrev en mycket bra artikel om skrönor och myter i media, som infördes i Aktuell Rapport, 9 augusti, nr 17/2001. Rubriken på artikeln blev "Rötmånadshistorier", på tre sidor (14-16). Artikeln som textfil!
  De tre bilderna på mig är tagna av fotografen Siwer Ohlsson!

  01-06-28: "Krokodil jagas av tysk polis". "Har setts simma omkring i Rhen."
  Skriver Asbjörn Svarstad i Aftonbladet, 01-06-28.

  01-06-26: "Spår av Bigfoot i Kanada". "Sägnen om den stora apmänniskan Bigfoot i Kanadas vildmark har tagit ny fart. I ett indianreservat i Ontario har ett 35 centimeter långt fotavtryck hittats. Och det kommer definitivt inte från någon björn, säger hövdingen Abraham Hunter till tidningen National Post enligt TT." Aftonbladet, 01-06-26.

  01-06-18: Flygande kor. En skröna som många tidningar i olika länder har tagits med som nyheter. Redan 1965 dök historien om de fallande korna upp i en bok om folklore. Den 1 juni 1990 fanns historien med i Moscow News. I nyhetsgruppen alt.folklore.urban den 9 jan 1995 fanns en fråga om historien, och en uppgift om att historien skulle varit införd i the Guardian. Och på www.snopes2.com fanns den med från 1996. Reuters hade med den 1996, och i Aftonbladet, kom den med 1997, där Asbjörn Svarstad skriver om det.

 • "Varning för sjuk information!" ”Man måste vara kritisk, det finns inget kvalitetsfilter på internet”, säger Ragnar Levi, läkare och medicinjournalist i en intervju i Aftonbladet 00-01-28.

  01-06-18: Mission Impossible: Stoppa bögryktena. Homostämpel kan kosta stjärnorna miljoner. Aftonbladet, 2001-06-18.

  01-06-13: Fejkat dödsrykte om Britney. DJ-skämt orsakade panik bland fansen i USA. Aftonbladet, 2001-06-13.

  01-05-23: "Branschpressen svalde konkursskämtet".
  Resumé, 01-05-22: "Idag, tisdag, valde medlemmarna på e-postlistan Smalltalk att skicka ut ett falskt pressmeddelande om att "community-företaget Smalltalk" ansökt om konkurs. Skämtet blev en toppnyhet på flera svenska ekonomi- och branschtidningars webbplatser."
  - Några av de som gjorde nyheter av e-postchattarnas skämt: Skärmdumpar.

  01-05-18: "Kungen på strippklubb - det är nog en synvilla".
  Liza Marklund skriver en krönika i Aftonbladet, av egen erfarenhet, om hur det nog egentligen ligger till med detta! "Men OM det nu fanns någon på den amerikanska strippklubben som visste hur den svenske kungen ser ut, så behöver det ändå inte betyda att ryktet är sant. Folk ser i syne, tar fel på person, det vet jag bestämt - av egen erfarenhet."
  01-04-23: Rosengren och Marklund spreds en del, hamnade i skvallerpressen och dementeras av Liza Marklund själv i en krönika i Aftonbladet. "Det bisarra ryktet blev sant i skvallerblaskan".

  01-04-15: "Indiska reptricket var en amerikansk bluff
  LONDON. Det indiska reptricket, som förbryllat forskare i mer än ett sekel är bara en bluff. Den skotske forskaren Peter Lamont har avslöjat att tricket aldrig har genomförts. Historien om den lille indiske pojken som klättrade upp för ett stående rep och sedan försvann var egentligen bara en skröna som tidningen Chicago Tribune hittade på för 111 år sedan. Tidningen kämpade för att höja sin sjunkande upplaga. När Chicago Tribune fyra månader efteråt publicerade en notis om att alltihop bara var en bluff var det redan för sent. Den häpnadsväckande historien hade redan valsat runt i tidningar över hela världen. Elisabeth Lindham" Aftonbladet, 01-04-15
  00-08-01: Olle Castelius på Aftonbladet ringde mig och frågade om myterna på Internet, som blev artikeln "Myterna på internet - nu är de kartlagda. Nätet översvämmas av falska historier". Men som ni kan se på min sajt så finns endast inslagen om wap-telefonen och Viagraskvadronen med på mina sidor, resten i artikeln har Olle hämtat från andra källor. Så ni inte söker efter fakta om dessa på mina sidor. Själv hade jag faktiskt aldrig läst eller hört Olles historier tidigare. Så dessa kan inte jag garantera för. Men tack ändå!

 • "Rätt att döda romansryktet" Bengt af Klintberg tycker att Winberg agerat helt rätt. Margareta Winberg gjorde helt rätt som dementerade romansskvallret med Göran Persson. Det är en riktig strategi när ryktet blivit så pass känt, säger folklivsforskare Bengt af Klintberg. Aftonbladet, 08-06-00

 • Bert Willborg skriver en intressant analys i Metro under Mediekolumnen om "Rykten sprids snabbt på Internet", där han också tar upp ryktet om Göran Persson och Margareta Winberg. Metro, 08-06-00

  00-04-13: "Salta popcorn".
  Jag hörde Måns Herngren berätta i TV-programmet Silicon, om en sedelärande historia om en händelse som skulle ha ägt rum på en biograf. Samma historia fanns med bland Metro's insändare den 18 mars -00, där signaturen Tomas skriver "Glöm inte händerna efter toalettbesöket". Han skriver om "ett bra exempel": "Ett par ska gå på bio. Under tiden som mannen går på toaletten köper kvinnan popcorn. Mannen lämnar toaletten utan att tvätta sig, slår sig ned bredvid kvinnan och tar med god aptit för sig av popcornen... Tvätta händerna!", uppmanar Tomas.
  Frågan är hur både Måns och Tomas samtidigt kunde se paret och hela händelseförloppet, att mannen på toaletten inte tvättar händerna, samtidigt som kvinnan köper popcorn och sedan när de sitter i biofåtöljen!?

  Är det någon mer som sett paret, eller hört denna historia? Har denna historia verkligen ägt rum på riktigt?

  99-10-30: "Blixten som slog ner i behån". Robert Aschberg har forskat i denna intressanta historia, och skriver om den mycket utförligt i Aftonbladet. "Man kan inte säga att metallföremål drar till sig blixtar. En blixt väljer den närmaste punkten att slå ned i, och den punkten behöver inte vara speciellt ledande alls."

  99-05-31: Avisen 29 maj 1999, sid 10. "Nyfödd föll ned i toalett". Denna historia påstås ha hänt utanför Kanton i Kina. En skröna som till och med dementerats från TT den 31 januari 1996! Där den redan då fanns i två versioner.
  När jag ringde till Avisen om den här historien för att höra om hur den halkat in, så svarade de ursäktande att de tyckt att historien verkat för bra för att vara sann, men en känd stor morgontidning hade nyligen haft med den, så då antog man att de hade kollat upp det. Det hade de tydligen inte gjort. Inte så bra källkollat...!? :-)
  99-06-01: Personen som tagit med historien på Avisen hade läst den i en New York-tidning, som citerat den från en kinesisk tidning! Tänk, vilka banor dessa vandringshistorier kan ta. Alltid lika intressant, och nästan aldrig hittar vi början på dom.
  99-06-02: Här är dementin från Tidningarnas Telegrambyrå, (TT), som är daterad den 31 januari 1996. Och de två telegrammen som sänts ut, är daterade (96-01-25), Peking och (Januari 96), Rumänien. Här tycker jag att man verkligen kan citera Robert Zola Christensen: "det är orimligt att tro, att likadana bizarra episoder skulle ha inträffat så många olika tillfällen på så många olika platser."

  99-06-05: Magdalena Kvarning skriver dramatiskt i Aftonbladet, torsdag 3 juni 1999, om att Michael Jacksons son förlamad av dödligt virus". "Superstjärnan och hustrun förenade vid sjukbädden." (Skulle kunna varit en artikel i "Se & Hör"!). Metro tar också in en liten notis den 3 juni, (men inte lika utbroderad som Aftonbladet): "Michael Jacksons son allvarligt sjuk". Och en dementi kan man läsa i Metro, 5 juni, 1999 Michael Jacksons son mår bättre "Uppgifterna om att Michael Jacksons 2-årige son Prince skulle ligga för döden är helt gripna ur luften."!

  98-05-15, Aftonbladet, : Magdalen Kvarning skriver om "Avsnoppad efter sex med dammsugare". Jämför med Bengt af Klintberg's "Fast i dammsugarslangen"! I "Den stulna njuren".
  01-07-09: Kommentar från Tommy Jonaeson: "Det händer! Det är faktiskt vanligare än man tror. Däremot är det inte att rekommendera, då man faktiskt kan åsamka snoppen ganska svåra skador. Oftast rör det sig om skador på svällkropparna, men inte så sällan får man skärskador av vassa kanter i dammsugarmunstycket. Men att någon fastnat har jag svårt att tänka mig. Jag tror att det faktiskt var Malena Ivarsson som skrev om detta.
  / Tommy"

  98-06-17, Skröna i Året Runt?! Om Fri uppfostran.

  99-02-15: DN 23 okt 1998, under utrikes: "Liga smugglade knark i lik", en gammal skröna som finns med i Bengt af Klintbergs "Råttan i pizzan", sid 212 "Heroinbabyn". DN erkände att den slunkit med, men brydde sig inte om att sätta in någon dementi!

 • Metro 12 feb 1999: "Världen 4,1% underligare på ett år", och 2 feb 1999: "Indisk präst hävdar att staty blinkade" se klippen!

 • "Målvaktsräddningen" (ur Expressen 12 aug.-92). Läs mer i Bengt af Klintberg's bok "Den stulna njuren", där han skriver om Aftonbladets version som var införd samma dag! Läs även Nina Suojanen's sida om "NinaWeb", där hon bla citerar olika skrönor ur Bengt af Klintbergs böcker mm!!

 • "Sverigehistorien";.
  I Aftonbladet den 18 mars 1999 skriver Asbjørn Svarstad en artikel om Svensk mammas "historia" skakar Tyskland.
  Och det är ju jättebra, en skröna som blivit avslöjad! Det är bara det att Asbjørn själv flera gånger har gjort samma sak som korrespondenten han skriver om! Skrivit av artiklar med tveksam sanningshalt, som framställts som sanna nyheter.
  Exempel: Aftonbladet 97-09-09. "Svärmor dog - och blev stulen". Den historien har jag läst i minst tre versioner. Liknande versioner på temat finns i Bengt af Klintbergs bok "Råttan i pizzan", där historien heter "Den stulna svärmodern", där flera varianter på storyn finns med redan från 60-talet!!!
  Och i Aftonbladet 97-04-29 skrev han om "Flygande kor - visst finns dom...". Det har jag även läst om i några olika versioner i olika utländska tidningar, där en till och med skriver att det är en skröna.
  Andra journalister som skrivit artiklar med "nyheter" i bla Aftonbladet, som tyvärr nog endast visar sig vara skrönor.
  97-11-09 skriver Magdalena i Aftonbladet om en flicka som låg i koma och väcktes till liv av Spice Girls.

  98-11-14: Vandringshistorien Kissnödig i skidbacken som serie!

 • Lisa Förare Winbladh har sagt en intressant sak om myter i "Vår Föda" nr 2 1997: "Det finns tre kriterier för en bra myt: den ska vara vardaglig och kunna hända dig, den ska vara vederhäftig med pikanta detaljer och den ska vara så kittlande att den är värd att berätta. Sammantagna avgör de tre kriterierna hur stor chans du har att göra succé i fikarummet.
  - Myten känns sannare än sanningen. Den får journalisten att glömma fakta. Vandringshistorier är myter som uppstått därför att man hellre berättar en historia som är bra än sann. Ett exempel är världens dyraste kakrecept som till och med hamnade i Allt om Mat."

 • En uppsats av Mats Orveland, om "Skrönor i Media".
  (eller som packad ZIP-fil, 11kB).
  (Uppdaterad 99-03-18.)

  Några vanliga tankefel många gör som vill tro på skrönor är:

  "Det kunde ha hänt, så det måste vara sant"
  "Det kunde ha hänt, så det måste ha hänt"
  "Jag läste det i tidningen..."
  "Det är sant, för det hände min kusins brors systers bästa väninna"

  Artiklar och notiser som nämns i uppsatsen, kan ses här:
  Skrönor i Tidningen Metro? (1995-96) (99kB, JPG-bild)
  Skrönor i Tidningar? (1994-96) (91kB, JPG-bild)
  Myra hotar datorvärlden. (Aftonbladet-97) (43kB, JPG-bild)
  Nya Notiser ur Metro, Avisen och DN! (1997-98) (133kB, JPG-bild).
  8 notiser ur Metro med tvivelaktig sanningshalt(?), mellan 14 maj och 23 feb-98, en ur Avisen 17 maj-97 och en ur DN 27 feb-98.

 • 00-04-06: Fick ett intressant brev från Jan Böhme om en av de notiser som jag scannat från Metro, 17/10 1997, om en rumän som svalde fyrtio sedlar, och sedan dog. Läs vad Jan skriver om detta, som alltså mycket väl kan vara sant! Det kan bero på en medicinsk sjukdom som heter "Pica", (tvångsmässigt sväljande av oätbara föremål).

  Källkritik:
  Vem står bakom informationen på en hemsida?
  Kan jag lita på informationen?
  Vem är författaren? Vad vill författaren berätta?
  Innehåller informationen fakta eller är den någons åsikter?
  Hur aktuell är informationen? Går det att hitta något datum? Kan jag använda den i mitt arbete?
  Källkritik på nätet
  Khm.lu.se. Biblioteket, Konsthögskolan i Malmö.

  Kolla källan:
  Lär dig mer om källkritik och upphovsrätt genom att besöka Skolverkets webbplats "Kolla källan".
  Där finns lathundar, artiklar och övningsexempel:
  http://www.skolutveckling.se/skolnet/kolla/index.html

  NY:
  mediekritik.nu: http://www.mediekritik.nu/

 • Känn igen en vandringssägen.
  Citat ur böckerna "Råttan i pizzan" och "Den stulna njuren"
  har gjorts med vänligt tillstånd av Bengt af Klintberg.

 • If you got to this page directly and you dont have any frame to your left,
  then press here to show the front page!