.
 

 


Yngve Andrén
Föreningens
förste ordförande
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    HISTORIK
Ivan Svensson och Sigvard Olsson - två trotjänare i TIF   
 
Hall Of Fame
Idealisterna

KNUT ALMQVIST
Under många år satt järnhandlare Knut Almqvist på förtroendeposter i Tif:s huvudstyrelse. Sekreterareposten hade han åren 1950-1966. "När man går igenom protokoll under denna tid blir man i det närmaste stum av beundran. Skrivmaskinen har knappast stavat fel en enda gång." Så beskriver Håson sekreteraren Knut Almqvist, som även är den förste föreningsmedlemmen som tog säte och stämma i Skånes Fotbollsförbund. Det blev en plats i ungdomskommitén. 

NILS ANDERBERG
På Norregatan i gamla posthuset låg Anderbergs beklädnadsaffär och ovanför butiken hade han och Märta sitt hem. Nils kom med i styrelsen som 22-åring och två år senare, 1924, blev han vald till föreningens sekreterare. Under 1926-28 satt han på två stolar; sekreterarens och kassörens. Nils stående vid sidan om "Lurik", som kanske även han förtjänar en plats bland profilerna. 1961 var Nils en av dem som tog initiativet till "sällskapet", som var en supporterbaserad förening. Med Nils som ordförande blev TIF en av de första klubbarna i Sverige att anordna loppmarknad till stöd för sin förening. I sju år satt Anderberg med klubban.

KENNET ANDERSSON
För att en förening skall gå runt och framför allt om man vill att föreningen skall få framgång krävs - pengar! Tyvärr, men så är fallet och det har Kennet fattat. I tre årtionden har hedersmannen ordnat goda slantar till föreningen genom att hålla nogsam koll på bl.a. medlemslotteriet.

YNGWE ANDRÉN
Äras dem som äras bör. Den förste jag tänkte på då jag listade ner TIF:s profiler var dess förste ordförande - köpmannen Yngwe Andrén.
Han var en av de som drev fram konstitutionen och som satt i dess styrelse från bildandet 1917 och fram till 1923.

 

TAGE BENGTSSON
En av TIF:s första och stora trotjänare var Tage, som dessutom var med i föreningens allra första match någonsin. Enligt en gammal laguppställning framgår det att han spelade längst bak till vänster. Ett av Tages stora mål var att, som han själv beskriver det: "...åt TIF bereda egen torva. Det lyckades också, trots ej så lite svårigheter". Det lyckades och det är mycket tack vare Tage som vi nu har vår egen idrottsplats. Tillsammans med Rikard Claëson har Tage suttit längst tid på ordförandestolen - 11 år!

LENNART BERGSTRÖM 
Det krävs ibland hårda nyper för att kunna driva en förening framåt. Jag tycker mig ha fog för detta påstående då det gäller Bergström som föreningens ordförande, men nyperna varvades med yppersta fingertoppskänsla. Detta kan säkert de bevittna som suttit vid samma förhandlingsbord som honom. Entreprenören var en av de starka aktörerna som gjorde att TIF på åttiotalet kom upp ur en längre tids formsvacka.

BENGT BING
Lagledaren! Under många är åtnjöt Bengt Bing alla A-lagsspelares förtroende; respekt och en väldigt bra vän. Från 1971 till 1981 satt han på bänken, i ur och skur, och regisserade många triumfer bl.a. YA-cupvinster. Spelarna glömde aldrig honom och 1987 ville man enhälligt ha honom med igen. Lagledaren! Jo då, det är Bengt Bing.

RIKARD CLAËSON
Juristen och advokaten som var ordförande under 40- och 50-talen vet jag inte så mycket om, men att bli hedersordförande i TIF hör inte till vanligheterna. Rikard Claësons namn nämns med respekt och därför finner jag ingen anledning till varför han inte skall vara bland föreningens profiler.

SVEN-ÅKE "HÅ-SON" HÅCANSSON
Den här grabben är onekligen en stark profil. Näst Allan Jönsson och Yngwe Andrén var Arbetetjournalisten bland dem som stod närmast till hands då jag funderade på ytterligare profiler. Varför vet jag inte, men om jag frågat Hå-son hade jag säkert fått ett svar. Sven Åke, som det står i prästbetyget, har storligen engagerat sig i klubbens välbefinnande. Rolig, snar till lustigheter och en god festprisse...

JOEL HÖÖG
Jag var nog lite rädd för Joel Höög när jag var liten. Han var stor och lång; dessutom hade han en säregen röst - tillika utseende. Dessutom var han polis! Joel Höögs namn kommer alltid att finnas i Tomelillas historia. Med ett empatiskt sätt värnade han om ungdomen och för den ideela idén. Han hade ett stort och varmt hjärta - det finaste en människa kan ha.
Många är även hans reseskildringar och debattinlägg i föreningens tidning på 50-talet - TIF:aren.

ALLAN JÖNSSON - MR TOMELILLA IF  
...har han kallats ett otal gånger och det äger sin riktighet. Allan andades och var blåvit. 1954 skrevs det om Allan så här - och tänk på att han fortsatte minst 20 år till i samma imponerande stil.
"AJ är en av föreningens trotjänare. Att vid 40 år kunna kalla en person för en trotjänare kanske någon reagerar mot, men när det gäller Allan så är detta en verklighet."

GERT "STÅLIS" JÖNSSON
Kanske är det för att jag saknar den glade gamängen. Kanske för att jag tycker att han dog alldeles för ung..... I vilket fall som helst så tycker jag att Stålis skall vara med här - även om han snubblade på mittpunkten i Sjöbo sporthall. Aldrig stod denna karl svarslös och aldrig var han utan snus. Han var en glad kämpe både på och utanför plan.

M
ILLE KÄLLSTRÖM / LARS-GÖRAN LANTZ
Det finns människor och personer med ambitioner att göra något för andra. Källström och Lantz tillhör den kategorin.Om vi tar den sistnämnde först så kan det sägas att både fot- och handbollssektionen haft nytta av hans energiska vilja till pådrivning. Handbollen fick ett kraftigt uppsving under 70-talet då han utvecklade pojk- och ungdomssidan. Men mest av allt är den tid som lades ner såsom ordförande i fotbollssektionen. Tillsammans med Bergström blev de det radarpar som på åttiotalet förde fotbollen mot stora framgångar.
Bankmannen Mille så - var en man som utvecklade föreningen Sällskapet till att bli den resurs föreningen så väl behövde. Tyvärr rycktes denne hedersman allt för tidigt bort från denna värld.


I
NGE "EDDIE" MÅRTENSSON

I den inofficiella omröstningen, på vår hemsida, gällande förra seklets meste TIF:are - vann den gamle trotjänaren "Eddie" en förkrossande seger. I sammantaget fick "Eddie" hela 51% av rösterna, medan tvåan Allan Jönsson fick "nöja" sig med 33%.
Om Eddie kan det skrivas många spaltmetrar. I 75-årsskriften finns det en artikel, skriven av Hå-son, som handlar om en levande legend. Onekligen var det så. Det fanns nog ingen på hela österlen som inte visste vem Eddie var och vart han hörde hemma. Karlen kände ju alla och han var känd överallt!
Både hand- och fotbollssektionen har Eddie att tacka för mycket. Den tid han lade ner för sin förening kan inte nog uppskattas - och när han 1988 blev halvtidsanställd som TIF-kanslist, så var det en uppgift han skötte med den äran. Inte bara föreningen uppskattade hans förtjänster.
Samma år han tillträdde sin kanslitjänst fick han den av Lions högst meriterande "Tusenkronan" - för insatser inom Tomelillaidrotten och dess ungdom.


S
IGVARD OLSSON

Ytterligare en TIF:are vars hjärta klappade blåvitrandigt. Ständigt befann sig Sigvard ute på idrottsplatsen och snackade fotboll. En sann profil som hade en hel del förtroendeuppdrag i styrelser bl.a. var han med i jubileumskriftskommitén inför 50- och 60-årsjubileet. Det vore fel att glömma hans insatser i Sällskapet TIF-vänner där han under många år var med och drog in pengar till TIF. Vem minns inte hans insatser under den tid han basade för loppmarknaden.


I
VAN SVENSSON
Till slut fick han som han ville - "Badis". Under många år motionerade han om att TIF borde ha tillgång till en bastu. Men det är inte detta som får oss att minnas Ivans insatser i TIF. En trogen spelare som sedermera kom att gå in för hängivet stöd vid sidan av planen. Ivan var även med i den kommité som inför 50-års jubileet gav ut minnesskriften.

Y
NGVE TENGQVIST

Nästan in i det sista gick Yngve troget på TIF:s hemmamatcher i fotboll, men det började tidigare!  Som fotbollsspelare och sedermera ordförande på 30- och 40-talet gjorde han gärningar som än i dag kan tillgodoräknas föreningen. Yngve var för övrigt med i TIF:s allra första juniorlag.
Inte bara föreningen drog nytta av hans kvaliteter. Bland annat var han kyrkligt engagerad och satt även där ordförande i kyrkofullmäktige. En stor grabb!!!Startsida
1917 - 1967
1968 tills våra dagar
Ordföranden sedan 1917
Första matchen
Klubbdressen
Hall of Fame
 

 

  UTAN IDEALISM OCH HJÄRTA FUNGERAR INGEN FÖRENING

Naturligtvis finns det fler som borde platsa på denna sida - i denna Hall of Fame.

Sidan är tillägnad de som brinner för sitt engagemang i Tomelilla IF och som inte bara är de som engagerar sig rent fysiskt i match såsom träning.

Det är upp till huvudstyrelsen att hålla koll på denna sida, att förnya den med nya förslag. Detta är en sida som ständigt är i förvandling.