Ivan Svensson står här modell för den dress som kom att råda från c:a 1920 till tidigt 1940-tal m.a.o. blåvitrandig tröja med svarta byxor. 
  HISTORIK
    KlubbDressen
    Från Vit Tröja Till Blåvitrandig
 

Den första dressen
var en vit tröja med svarta byxor. Tröjan kom efter endast ett par år att ändras till blåvitrandig, men de svarta byxorna bestod ytterligare några år.
När de svarta byxorna ändrades till de nuvarande blå vet vi inte riktigt, men vid en en analys av lagfoto kom den blå färgen under tidigt 1940-tal.

 Den tidigaste urkunden om en blåvitrandig beskrivning av tröjan
är en berättelse av Nils Anderberg. I minnesskriften från 1937 skriver han följande om en match TIF gjorde mot Löberöds IF den 8 augusti 1920: ”Så småningom var tiden inne att byta ut de civila höljena mot de mera bragdrika blåvita tröjorna och svarta byxorna.”

Detta tyder på att skiftet skedde redan 1920, men en fråga återstår och det är när byxfärgen ändrades från svart till blå. Men låt oss gå tillbaka några år i tiden - till en träning på marknadsplatsen 1916.

Det diskuterades vilt om vilken färg som skulle ersätta den vita eftersom Helmer Hansson fått bortslitet ena halvan av sin vita skjorta. Det talades om rött, grönt och gult, men utan resultat. Då hände det sig att Helmer vemodigt tittade på sin iturivna vita skjorta, men så utbrast han: ”Boys, vad säger ni om Aston Villas halva vita och halva blå. Akta er, en proffsdress.”

Därmed var saken klar och redan nästa kväll var fyra i laget ”proffsklädda” och redan i nästa match skulle de användas. Men Carl-Emil Sjöberg, som inte varit med på träningen då dressen bestämdes, var av annan åsikt. ”Min dress ligger klar där hemma, en vit gensare. Den var med mot KB redan 1911, så något annat blir det inte”.

Carl-Emils vita gensare ses på fotot till höger, och man förstår varför ingen vågade sätta emot hans argument att dressen först skulle vara vit. Karlen var ju stor och stark. 
Så hände det sig att Tomelilla IF först använde sig av en vit så kallad tävlingsdress, men Helmer Hanssons idé och förslag försvann inte. Det blev till slut så att Aston Villas färger även kom att representera TomelillaStartsida
1917 - 1967
1968 tills våra dagar
Ordföranden sedan 1917
Första matchen
Klubbdressen
Hall of Fame
 

 

  FÖRVANDLINGEN AV 
HANDBOLLENS MATCHDRESSVårt nuvarande representationslag i handboll spelar i blåvitrandig dress likt den som kan ses längst upp till vänster på denna sida, men med vita byxor.

Anledningen till detta är troligtvis den att när handbollen startade "på riktigt" i Tomelilla, år 1968, spelade man i helvit dress. Den vita dressen byttes bort, men färgen på byxorna bestod.

Allt eftersom åren gått har således  handbollsspelarnas dress skiftat i olika randiga uppsättningar.Under ett par säsonger på 1980-talet spelade man i denna dress av märket Hummel. Se ovan.