..
OM MUSIKALEN 1811
....HANDLING

> läs även "från idé till musikal"

Musikalen handlar om upprinnelsen, händelserna och efterspelet kring slaget vid Klågerup, som utspelade sig 1811 i Skåne. I det stora hela följer handlingen de faktiska händelserna kring slaget och de historiska personer som var involverade. 

Vi får även följa fästefolket Anna och Jakob, som på ett direkt sätt berörs av denna omvälvande händelse i 1800-talets Skåne.

Efter musikalens inledning och ouvertyr hamnar vi mitt uppe i en avrättning.  Platsen är Dalby tingsplats där drängen från Bara, Mårten Bengtsson, skall till att mista livet. Tyst lyssnar han till straffpredikan av komminister Anders Gullander. Så småningom faller yxan och Mårten är död. Händelsen som sådan utspelar i februari 1812, men musicalen kommer fortsättningsvis att berätta om vad som föranledde detta grymma straff.


Foto från Ystads Teater 2004 med Therese Persson och Björn Persson som Anna och Jakob.

Därefter kastas vi tillbaka dryga tio månader i tiden, till våren, 1811 och våra ciceroner, Elna och Karna, som bättre skall hjälpa oss förstå varför Mårten Bengtsson låg vid stupstocken och blev avrättad. 

Med sin förmåga att vara överallt vägleder dessa båda kvinnor oss genom hela musikalen - från kärlek till ond bråd död på Klågerups ängar.


Rollen som Anna har varierat från uppsättning till uppsättning. Senast 1811 spelades gjordes rollen av den blott 20-åriga Mimmi Svensson.


Lina Hofvander och Therese Persson (se foto till vänster) delade på rollen i den första uppsättningen - och sedan fortsatte Therese själv ett par uppsättningar tills dess Mimmi Svensson kom och gestaltade pigan från Klågerup - precis som sina föregångare, med själ och hjärta.
Frånsett urpremiären på Torups slott då Barascengångare satte upp 1811 har alla uppsättningar sedan dess satts upp av Sveamatea, som är en amatörteatersällskap från Svedala - ett härligt sällskap med många varma eldsjälar.

> Första sidan
> Om musikalen 1811
> Om musikalen Axel
> Slaget vid Klågerup
> Upphovsmännen
> Kontakt
..

Under tre års tid har Rolf och Lars arbetat med en ny musikal. Den kommer att handla om Axel von Fersens liv och det utlovas samma dramatik som 1811. Planerna är att AXEL ska ha urpremiär under 2008.
Vi återkommer med mer information om musikalen AXEL.

> Om Musikalen Axel
Läs mer om Axel von Fersen