Fakta om hamstrar

Roborovski

(Phodopus roborovskii)

Roborovski är den minsta arten av dvärghamstrarna. Den importerades till sverige på 1990-talet. Till temperamentet är de snälla, och de bits sällan. Men de är mycket livlig, och de kan därför vara svårare att handskas med. Till färgen skiljer dig sig främst genom att de inte har någon ryggål så som de andra dvärghamstrarna. Roborovski vill leva i par, men helst inte två hanar ihop då kan det bli bråk. Man sätter ihop dem då de är ungar och de får sedan leva tillsammans hela livet ut.

Roborovski är så små att de kan klämma sig igenom gallret i gallerburarna. Det bästa är därför att ha dem i akvarium eller terrarium. Skaffa en stor bur så de har plats att röra sig på, och så du även har plats att sätta in leksaker åt dem. Det är kul att titta på dem då de springer runt och "leker". Som vattenflaska använder du bäst en musvattenflaska. I de större vattenflaskorna är metallkulan för tung, så de kan inte dricka ur de flaskorna. När det gäller maten äter de samma mat som övriga hamstrar, men de är speciellt förtjusta i små från t ex finkblandning eller undulatblandning.

Roborovski finns än så länge endast i en färg:

Agouti (normalfärgad): Ger ett ljusbrunt intryck. Pälsen är gulorange med grå bottenfärg. Magen är vit. Ögonen ska vara svarta. Övanför ögonen ska det finnas en vit fläck. (De saknar den mörka ryggål som övriga dvärghamsterarter har)


Vintervit rysk dvärghamster | Campbells rysk dvärghamster | Kinesisk dvärghamster | Roborovski

Tillbaka till dvärghamsterfakta