Fakta om hamstrar

Campbells rysk dvärghamster

(Phodopus sungoris campbelli)

Campbells rysk dvärghamster är en nära släkting till den vintervita. De importerades till sverige på 1980-talet. (I djuraffären kallas de ofta felaktigt för sibirisk dvärghamster). Cambells är rund i typen och ska ha kort trubbigt huvud. Till skillnad från den vintervita dvärghamstern så byter inte Cambpells till vinterpäls. Hanen är oftast större än honan. De trivs att leva antingen i par eller i en liten grupp. Man sätter ihop dem redan då de är unga och de får sedan leva tillsammans hela livet ut. Att sätta ihop två vuxna dvärghamstrar (äldre än 12 veckor) är inte alltid lika lätt, det är inte säkert de accepterar varandra då.

Campbells finns i följande godkända färger:

Agouti (normalfärgad): ger ett brunfärgat intryck (se bild), hårstråna är indelade i tre färger med svartbrun topp, orangebrun mitt och blågrå bottenfärg. Magen är cremevit med blågrå bottenfärg. Ögonen är svarta. På sidorna ska det finnas tre tydliga "halvmånar" och på ryggen ska det finnas en svartbrun ål, ca 2 mm bred, som går ända ner till svansen.
Argente: ger ett orangefärgat intryck, hårstråna ska ha brun topp, orangegul mitt och blågrå botten. Ögonen ska vara mörkt röda. Ålen ska vara brun.
Albino: pälsen ska vara helt vit utan någon ryggål eller andra teckningar. Ögonen ska vara röda.
Brokad eller kragad: Kroppsfärgen kan vara antingen agouti eller argente, men magen ska vara helt vit och där ska finnas vita fläckar på kroppen (brokad) eller ett vitt band runt halsen (sk kragad).
Umborous: Kan kombineras med de andra färgerna. Hos agouti ger det ett gråbrunt utseende.
Satin: Finns i alla färger ovan. Pälsen ska vara glansig med extra lyster.
Det finns även opal, platina, svart och mörkögd argente.

Campbells finns även i hårlagen rex ("lockig" päls) och långhår, men de är ovanliga i sverige.Vintervit rysk dvärghamster | Campbells rysk dvärghamster | Kinesisk dvärghamster | Roborovski

Tillbaka till dvärghamsterfakta