Fakta om hamstrar

Kinesisk dvärghamster

(Cricetelus griseus)

Den kinesiska dvärghamstern kännetecknas av att den har svans. Den är mer långsmal än de övriga dvärghamsterarterna, och har därmed ett mera muslikt utseende. Hanen känns igen på den långa bakkroppen och dess väl synliga pung. Kroppsstorleken är ca 9-10 cm, med en svans som är ca 2 cm. Den kinesiska dvärghamstern är, trots sin storlek, egentligen ingen dvärghamsterart. Den tillhör en grupp som kallas "råttliknade hamstrar". De är snabba och aktiva, och gillar att klättra.

Vill man ha två kinesiska dvärghamstrar tillsammans kan man antingen välja två av samma kön, eller en hane och en hona (men då får man räkna med att det kan bli många ungar). Man måste sätta ihop dem redan då de är unga, två vuxna brukar inte acceptera varandra.
Kinesiska dvärghamstrar trivs oftast bra tillsammans två och två. Har man en hane och en hona tillsammans, kan dock honan ibland visa ett aggressivt beteende mot hanen.

Den kinesiska dvärghamstern finns i två godkända färger:

Agouti (kallas även normalfärgad): ger ett brunt intryck, men egentligen är varje hårstrå indelat i tre färger (svartbrun topp, mellanbrun mitt, blågrå botten). Magen ska enligt SHF:s standard vara cremevit med blågrå bottenfärg. Ögonen är svarta. På ryggen ska det finnas en svart ryggål, ca 3 mm bred, som går ända ner till svansen.
Dominant spot: Här är magen helt vit. I övrigt ska kroppen vara agoutifärgad med vita fläckar jämt fördelade över kroppen. (Djur med dominant spot lär vara mindre aggressiva mot varandra).
Det finns även en variant med helt vit päls och en mörk ryggål. Där är dock hanarna sterila.


Vintervit rysk dvärghamster | Campbells rysk dvärghamster | Kinesisk dvärghamster | Roborovski

Tillbaka till dvärghamsterfakta