Fakta om dvärghamstrar

DVÄRGHAMSTERN

Dvärghamstern påminner mycket om sin släkting Guldhamstern, men där finns också en del viktiga skillnader. Bland annat kan dvärghamstrar bo flera ihop, till skillnad ifrån guldhamstern som måste bo ensam.

Dvärghamstern finns i fyra olika arter och de finns i olika färger och olika hårlag. Dvärghamstern på bilden är en vintervit rysk dvärghamster. Det svarta bandet över ryggen kallas för "ål" och de vita markeringarna på sidorna kallas för "halvmånar". Den mörka ålen finns hos alla dvärghamsterarterna, utom hos roborovski. De olika arterna är Vintervit rysk dvärghamster, Campbells rysk dvärghamster, Kinesisk dvärghamster och Roborovski. De skiljer sig något i utseendet och temperamentet. Du kan läsa mer om de olika arterna längre ner på sidan. Dvärghamstrar trivs som sagt bäst med att bo flera ihop, men man bör inte blanda de olika arterna i samma bur, deras olika temperament gör att det då kan uppstå slagsmål.

Dvärghamstern som sällskapsdjur
Dvärghamstern är nattdjur och mest aktiva på kvällen, men den är vaken då och då under hela dygnet. Jämfört med guldhamstern är dvärghamstern den som är mest aktiv på dagen.
Dvärghamstern sköts på samma sätt som guldhamstern.

Flera dvärghamstrar ihop
Flera dvärghamstrar kan bo tillsammans, men då ska de helst sättas ihop redan som ungar (då de är 4-12 veckor). Dvärghamstrar som är äldre än 12 veckor har oftast svårt att acceptera en ny burkompis, oavsett kön. Det kan leda till slagsmål med dödlig utgång.
När man sätter ihop dvärghamstrarna ska det vara i en absolut ren och nystädad bur. Där får inte finnas några doftspår från någon av hamstrarna. Sätt sedan in båda hamstrarna samtidigt, och lägg in lite mat. Maten gör hamstrarna distraherade, och efter en stund glömmer de att den andra hamstern är en främling. Om de skulle börja bråka tar du ut den dominerande hamstern, dvs den som attackerar den andra. Låt den underlägsna hamstern bo kvar i buren några dagar, och prova sedan att sätta ihop dem igen. Denna gången bör det gå bättre, eftersom den underlägsna hamstern då har lämnat sin doft i buren.
Honor och äldre hamstrar brukar vara mest aggressiva. Två hanar är oftast lugnare än två honor ihop.
De olika dvärghamsterarterna ska inte blandas i samma bur - de har olika beteenden och trivs oftast inte tillsammans.

Att tämja dvärghamstern
Dvärghamstern har dålig syn, så prata först med den så han hör dig innan du sticker ner handen för att lyfta upp honom. Försök också undvika att närma dig rakt ovanför hamstern. Stick in handen vid sidan, i nivå med hamstern och kupa handen då du lyfter upp honom.
Jaga inte runt hamster i buren. Är hamstern svår att få upp kan du locka in honom i en tom toa-rulle, som du sedan lutar så hamstern "hälls ut" i din hand. Om du ofta (helst dagligen) handskas och pratar med hamstern blir han fortare tam.
Dvärghamstern lär ha en period vid 1-2 månaders ålder då den vill nafsa på allt den hittar. Då kan det hända att den nafsar på dina fingrar, men den biter inte hårt, så försök att inte bli rädd så du råkar tappa hamstern. Vid denna ålder är de också snabba och aktiva, och kan lätt hoppa ur handen om de skulle bli skrämda. Var därför försiktig, och extra uppmärksam på din lilla hamster. När de blir äldre lugnar de ner sig och lär sig sitta fint i handen.

De olika dvärghamsterarterna

  Utseende Storlek Övrigt
Campbells rysk dvärghamster Knubbig, och lite större i storleken än vintervit rysk dvärghamster 10-12 cm
vikt 35-55 g
Den vanligaste dvärghamsterarten?
Lever ca 2 år.
Gråbrun (men finns även i andra färger).
Vintervit rysk dvärghamster
(kallas även Sibirisk dvärghamster)
Påminner om Campbells, men har lite avlångare huvud 9-10 cm Lever ca 2 år.
Grå (men finns även i andra färger)
Kinesisk dvärghamster långsmal något muslik kropp, har längre svans än övriga (ca 2 cm) 9-10 cm
vikt 25-35 g
Gillar att klättra, honorna kan ha ett aggressivt beteende mot hanarna.
Lever ca 3 år.
Roborovski dvärghamster minsta arten, saknar ål 6-7 cm Mycket livliga, kan vara svåra att få riktigt tama men är snälla och bits sällan. Lever ca 3 år.


Hamsterhörnan | Djurhörnan