In english
In english
Landsfakta Tillbaks till 
		huvudmenyn Historia
Mat/Dryck
Det skotska köket är väl inte något av de mest kända i världen. Engelsk mat anses inte vara av toppklass vare sig vad gäller smak eller näringsvärde, men hur ser det ut i Skottland? Vid en första anblick är det inte mycket som skiljer sig mot England. Samma mer eller mindre flottiga chips, d v s tjocka pommes frites, serveras till allt. Pizza, lasagne eller köttgryta med ris; inget anses komplett utan en tallrik chips vid sidan. Fish-and-chips är precis som i England stapelkost, tillsammans med steak and kidney pie. Till detta dricker man gärna te.

Efter ett tag märker man ändå att det är en viss skillnad på menyerna norr och söder om gränsen. Inte heller Skottland hör tilll de större kulinariska upplevelserna, men den skotska maten och dess marknadsföring har fått en ordentlig ansiktslyftning genom en nationell kampanj kallad Taste of Scotland. Skotska råvaror är av hög kvalitet. Kött från får och boskap är av hög kvalitet, det finns gott om skogsfågel och hjortar i Högländerna. (Frågor om galna kosjukan viftas bort utan att besvaras.) Få platser i Skottland ligger längre bort från havet än 70 kilometer, något som gör att fisk och skaldjur är vanligare på menyerna här än på många andra platser. Laxen är utan tvekan Skottlands mest kända råvara, men flundror, spättor och torsk finns också i överflöd. Skotska bär, hallon, björnbär och jordgubbar, används flitigt i efterrätter och till den stora produktion av sylt och marmelad som finns i landet. Havreodling passar klimatet perfekt och många av de mäktiga, söta bakverk och puddingar som man är så förtjusta i innehåller havregryn, liksom många av de traditionella maträtterna.

Taste of Scotland har enligt dem själva inneburit att Skottlands hotell, restauranger och kaféer nu kan erbjuda bättre mat av högre kvalitet än tidigare. Skottarna har mer och mer gått över från att se måltiderna som ett nödvändigt ont till att betrakta dem som dagens höjdpunkt. En annan anledning till nytänkande och godare mat kan vara intågandet av nya kulturer och etniska restauranger. Förutom de vanliga kinesiska, indiska och italienska restaurangerna har skandinaviska restauranger och kaféer blivit väldigt populära och trendiga. Städerna har här ett brett utbud medan man på mindre orter mest träffar på den lite kraftigare skotska maten. Den billigaste maten serveras på pubar och tearooms; utbudet är inte stort men portionerna är oftast ordentliga. Vad gäller vegetarisk kost så är alternativen inte speciellt många när man kommer utanför storstäderna.

Typiska skotska maträtter och rätter som också serveras på i stort sett samtliga restauranger med Taste of Scotlands märke på dörren, är cullen skink, en krämig soppa på rökt torsk, cock-a-leekie, soppa med purjolök, kyckling och katrinplommon samt givetvis haggis. Haggis är Skottlands absolut mest kända maträtt, traditionellt gjord på lever, inälvor, havregryn, lök och olika kryddor. Tillbehören till en riktig haggis består av potatismos, mosade kålrötter och en liten skvätt whisky. Vill du pröva på haggis så är det lätt ordnat; det säljs överallt i konserver och serveras på de flesta restauranger, både på snabbmatsställen och finare hotell.

Whisky, eller uisge beatha, livets vatten på gäliska, är Skottlands nationaldryck. Whisky har producerats i Skottland sedan 1400-talet. Under en lång tid var destillering förbjuden, något som inte minskade tillverkningen av drycken. Då destillering och försäljning blev lagligt år 1823 byggdes dagens jättelika destillerier ofta upp på samma plats där den olagliga produktionen tidigare skett, för att man fortfarande skulle kunna utnyttja samma vattenkälla som tidigare. Vattnet anses vara helt avgörande för whiskyns kvalitet, varför många destillerier ligger i Högländerna där det finns tillgång till klart källvatten.

Det tillverkas idag två typer av whisky på destillerierna i Skottland; single malt tillverkas av enbart vatten, korn och jäst medan grain whisky, som är relativt billigt att producera, huvudsakligen görs på majs och bara en liten del korn. Den mesta whiskyn som säljs är dock varken det ena eller det andra, utan blended, d v s dessa två sorter blandade. En blended whisky består av ca 70% grain whisky för utfyllnad och 30% single malt whisky för smak. Märken som Johnny Walker, Bells och The Famous Grouse är alla blended whisky. Många destillerier tillverkar single malt whisky både för blandning och för försäljning under eget namn. Grain whisky däremot tillverkas enbart för blandning. Whisky är idag Skottlands största exportvara och givetvis en av deras största turistattraktioner. Överallt i Skottland svämmar det över av destillerier som har öppet för besök, guidade turer där man får veta allt om whiskytillverkning, provsmaka destilleriets egna whisky och - förstås - handla i destilleriets whisky- och souvenirbutik. Priserna i dessa butiker är dock inte lägre än i andra butiker. Besöksdestillerierna finns i alla storlekar, från jätteanläggningar med guider som talar åtta språk, till de små ställena där de anställdas fruar visar er runt.

Uppåt!
Upp till sidans början