In english
In english
Historia Tillbaks till 
			huvudmenyn Mat/Dryck
Landsfakta
Skottland är sedan 1707 en del av Storbritannien tillsammans med Nordirland, Wales och England. Landet är inte stort; 78 789 kvadratkilometer, vilket exempelvis motsvarar ca 4/5 av Norrbottens län i Sverige. Skottland är indelat i nio regioner samt tre ögrupper med särskild status; Yttre Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna. Landets huvudstad är Edinburgh (440 000 inv) medan Glasgow (685 000 inv) är den största staden. Dessa båda städer ligger endast 50 km från varandra och i detta bälte bor också en stor andel av landets totala befolkning på ca 5 miljoner invånare. Vad gäller natur så har Skottland det mesta som är värt att se i den vägen i hela Storbritannien. I Skottland ligger Storbritanniens högsta berg (Ben Nevis, 1 343 m), största sjö (Loch Lomond, 70 kvadratkilometer) samt djupaste sjö (Loch Ness, 229 meter). Här finns förstås också Storbritanniens mest kända sjöodjur...

Klimatet i Skottland är inte riktigt så illa som man föreställer sig. Det är däremot inte heller ett land man besöker för en solsemester... Generellt kan man säga att västra Skottland under sommaren är regnigare, blåsigare och svalare än östra Skottland. På de västligaste öarna har man i genomsnitt uppmätt 250 till 270 dagar om året med regn och/eller dimma. Under vintern gynnas dock de västra delarna genom ett mildare klimat p g a golfströmmen. Inte ens i de nordligaste delarna kan man säkert räkna med snö mer än några veckor under vintern.

Näringslivet dominerades tidigare av basindustrier som gruvor, stålverk och skeppsvarv. Som alla andra länder har man fått försöka omstrukturera industrin då arbetstillfällen inom dessa områden minskade. Idag är mycket av tillverkningsindustrin inriktad mot elektronik och kontorsutrustning. Även oljeindustrin i Nordsjön har skapat många arbetstillfällen, men trots detta är arbetslösheten hög i Skottland. Jordbruket domineras av boskaps- och fåruppfödning i Högländerna och mjölkproduktion i söder. Fisket är av stor betydelse och ca 2/3 av Storbritanniens fångst tas in i skotska hamnar. Whiskytillverkning och turism är idag snabbt expanderande näringar i landet.

Språksituationen i Skottland är komplicerad. Det finns tre språkliga varianter; först och främst scottish english, helt enkelt en engelsk dialekt med särpräglat uttal. Det är denna dialekt vi brukar höra i engelska tv-serier. Sedan finns det ytterligare en variant av engelska med mycket äldre ursprung. Detta är scots eller lallans som bygger på den fornengelska dialekten north-
umbriska. Scots talas främst i lågländerna kring Glasgow och Edinburgh. Fram till 1600-talet var detta nationalspråket i Skottland med ett rikt utvecklat skriftspråk, men sedan dess har språket utjämnats mer och mer. Många hävdar fortfarande att scots borde betecknas som ett självständigt språk och inte som en engelsk dialekt. Scottish gaelic slutligen, gäliska, är ett av fyra överlevande keltiska språk varav de övriga tre talas i Bretagne, Wales och Irland. Gäliskan växte fram till 1100-talet då det talades över hela Skottland, men började redan då sin stadiga nedgång. Idag beräknas ca 2% av befolkningen, eller 80 000 personer, behärska gäliska, främst på de västliga ögrupperna där man ofta kan träffa på vägskyltar enbart med gälisk text. På senare tid har dock språket fått ett uppsving då man startat tvåspråkiga skolor och daghem och drastiskt ökat mängden gälisk-språkiga sändningar i både radio och TV.

Uppåt!
Upp till sidans början