Mat att undvika
Vissa grönsaker innehåller nitrat, som kroppen kan omvandla till skadlig nitrit. Dessa grönsaker ska man inte ge barnet under det första året. Dessa
grönsaker är:
Om
barnets båda föräldrar är allergiska, eller om någon
nära släkting är svårt allergisk, så ökar risken
för att barnet ska utveckla allergi. Rekommendationen
att vänta med fisk och ägg till 1 års ålder är
borttagen. Man har bland annat sett att det är bra att
introducera olika slags livsmedel medan man fortfarande
ammar. Annan mat som kan ge allergier är röda bär, nypon, apelsin och nötter. Jordgubbar är det vanligt att barn är överkänsliga mot, så när det blir dags att prova röda bär, så börja gärna med andra sorter först, som exempelvis hallon och röda vinbär. När man sett att det går bra kan man gå vidare till jordgubbarna.
Pulverpotatismos ska man inte heller ge till barn under ett år, och undvik konserveringsmedel så långt det är möjligt. Undvik socker och salt . Socker främst för att det är skadligt för tänderna, och det ät dumt att vänja barnen vid söt mat i onödan. Salt eftersom barnets njurar inte är fullt utvecklade. Ge inte heller rabarber och nässlor. Ge inte frukter och bär som vuxit närmare en trafikerad väg än 25 meter. Komjölk ska man inte ge i stora mängder under barnets första år. Mjölk innehåller inte så mycket järn, och försvårar dessutom kroppens upptagningsförmåga av järn i andra födoämnen. Barn som får mycket komjölksmat riskerar därför att få järnbrist. Smakportioner av mjölk, fil, youghurt och ost bör dock barnet få, så att det vänjer sig vid smaken. En finländsk studie har också påvisat ett samband mellan komjölksprodukter och diabetes.
|