Mera mat Om barnet inte har fått prova på mat med grövre konsistens tidigare, så är det dags för det vid ca 8-10 månaders ålder. Många barn har hunnit få några tänder, men även om barnet fortfarande är tandlöst så behöver det träna sig för grövre mat. Hacka
maten i småbitar i stället för att mosa. Eller mosa
lite slarvigt, så att tex grönsaksmoset blir lite
"bitigt". Barnet kan få äta av familjens vanliga mat, när den är lämplig. Dock sparsamt kryddad. Av den anledningen finner du inte så många recept på den här sidan, utan mer hur dagens måltider kan se ut.
Hur
man fördelar måltiderna över dagen kan variera med
barnets vanor. Har man ett kvällspiggt barn, som å
andra sidan sover längre om mornarna, kanske man vill ge
barnet ett mål lite senare på kvällen, före
läggdags.
Om man fortfarande till stor del ammar, kanske man bara ger ett mål lagad mat per dag fortfarande. Ungefärliga mängder Barnet behöver lite större portioner än tidigare. Aptiten hos olika barn varierar dock! På ett ungefär kan portionen se ut så här: 1-1,5
dl potatis, ris eller pasta 1½-2 dl frukt eller bär till efterrätt En del barn har stor aptit, och en portion pulvergröt enligt förpackningen kanske känns för liten. Det är då inga problem att ge en dubbel portion, eller kanske servera en smörgås och/eller fruktbit till gröten. Låt barnet få en liten smörgås, men skär bort hårda och sega kanter. Som pålägg kan man ha tex leverpastej eller messmör, som båda är järnrika. Avocadomos eller rivna morötter passar också bra som pålägg. Barnet kan nu få prova nyponsoppa, om man vill. Börja, som alltid när man provar nya saker, med smakportioner. Men vänta gärna lite längre, om någon av föräldrarna har allergier. Falukorv går nu bra att servera, men den ska vara kokt. Om man steker mat till barnet, så bör man ta bort stekytorna innan servering. Fortfarande bör man vara återhållsam med komjölken. Mjölk i matlagningen går bra, och ett mål fil eller yoghurt per dag kan man servera, men låt helst barnet dricka vatten till maten. En del barn kan få diarré av fullkornsprodukter. Om det inte stabiliseras inom ett par dagar, så gör ett uppehåll med fullkornsmaten ett tag. Barnets mage är kanske inte riktigt moget för det ännu. Kött, fisk, kyckling Kycklinggryta för hela familjen 2
gula lökar Tärna kycklingen i små bitar och bryn den lätt i en gryta (gärna av gjutjärn) tillsammans med hackad gul lök, tärnad paprika samt 1 tsk curry. Rör ner creme fraiche, 1 msk ketchup och 1 msk senap. Koka några minuter. Skär man allt i små tärningar från början så blir grytan barnvänlig direkt, men man kan ju naturligtvis göra större bitar om man vill och sedan dela i mindre till barnet. Ta undan 1 portion (1-1½ dl) till barnet. Krydda sedan med mer ketchup och senap tills lagom sälta för den vuxna smaken erhållits. Smaka gärna av med mer curry. Servera till kokt ris och någon färsk grönsak, samt bröd. Syrliga saker som tex creme fraiche, ketchup och senap fäller ut järnet ur järngrytan och maten blir på så sätt järnberikad. Ju längre koktid desto mer järn. Kasslergryta med ananas för hela familjen 1 gul
lök Hacka löken, tärna paprikan, äpplet och kasslern i små bitar, skär ananasen i mindre bitar eller använd krossad ananas. Spara spadet!. Bryn löken tillsammans med paprikan. Lägg i kasslertärningarna. Rör ner mjölet och tillsätt vattnet, grädden och 1 msk chilisås. Lägg ner äppelbitarna och anansen. Låt koka en liten stund så att äpplet mjuknar. Smaka eventuellt av med ananas-spadet om mer sötma önskas. Smaka av med mer chilisås efter att barnets mat tagits undan (ca 1-1½ dl). Servera med kokt ris och någon färsk grönsak samt bröd. Foliekokt fisk 1 portion ca 50
gram fisk Se till att fisken är benfri. Lägg fisken på en bit folie. Doppa ev tomaten i kokande vatten, dra bort skinnet och hacka den. Lägg smör, tomat eller ärter, persilja/dill och cirtonsaft/paprikapulver och ev lök på fisken och gör ett litet paket. Låt paketet koka ovanpå potatis eller ris i ca 10 minuter. Öppna paketet och mosa grovt. Allt-i-ett-gryta ca 10 portioner 1
stor hackad lök Hacka löken och bryn den tillsammans med nötfärsen. Rör i mjölet och tillsätt buljongen under omrörning. Skala och skiva potatisarna. Lägg i potatisen och tillsätt grädden och kryddorna. Koka tills potatisen blivit mjuk. Lägg i ärterna mot slutet. Mellanmål/Efterrätt NYHET! Smoothie 3-4 portioner Smoothie är en yoghurtdryck som är vanlig i bla USA. När barnet är runt 10-12 månader så är det fritt fram för mjölkprodukter, och en vitaminspäckad yoghurtdryck är kanske det perfekta mellanmålet en varm sommardag. De kan utan problem serveras ur nappflaska om man använder dinapp med skåra eller kryss. Färdigblandad smoothie kan frysas! Tina i rumstemperatur eller kylskåp. Om du ammar kan det vara bra att undvika flaska eftersom flaskor kan störa amningen! Servera då på annat sätt istället. 1 ½
dl färdigblandad juice av valfri sort (kontrollera
gärna att c-vitamin finns med i näringsdeklarationen) Mixa ihop allt i matberedare, fördela på 3-4 portioner. Prova gärna att smaksätta med andra frukter och bär! Variationen är oändlig. Nypon-keso 1 dl
nyponsoppa Blandas. Servera gärna med en smörgås. Familjemat som passar babyn bra Grytor
och stuvningar är exempel på mat som man ofta kan
krydda mot slutet. Sådan mat passar bra som baby-mat,
då man lätt kan ta undan lite innan man kryddar till
övriga familjen.
|