Jag som har gjort den här sidan heter Ann-Sofie och är mamma till tre flickor. Emilia som är född i november 1998, Linnéa som föddes i juni 2001, och Lovisa född i januari 2003. När äldsta flickan Emilia närmade sig 4 månaders ålder, så blev vi och några andra mammor med barn i samma ålder, inbjudna av BVC till en matlagningsträff på öppna förskolan. Där lagade vi till olika sorters smakportioner av grönsaker, frukt och gröt, och fick provsmaka och diskutera runt ämnet mat. Det var då mitt intresse för att laga barnmat väcktes, och de första månaderna lagade jag all min dotters mat själv. Idén till den här sidan växte långsamt fram, för jag ville gärna dela med mig till andra föräldrar.

Nu följer Sverige de rekommendationer som WHO haft i ett par år, som säger 6 månaders helamning! Idag, den 3:e oktober 2003 gjorde jag en del justeringar på den här sidan med anledning av Livsmedelsverkets nya rekommendationer.

Skriv gärna en rad i gästboken innan du går!

0-6 månaders ålder: Bröstmjölk eller modersmjölksersättning
ämnesrelaterade länkar:
Amningshjälpen, Nappflaskan
Föräldranätets snack:
Amning, Flaskmatning

Runt halvåret: Smakportioner
Ur näringssynpunkt är bröstmjölk tillräcklig som föda de första 6-8 månaderna, ibland även längre. Det bästa är att börja med smakportioner när barnet börjar visa intresse för mat.
Börja gärna med potatis, rotfrukter och grönsaker.

ca 8 månader: Mat
När barnet närmar sig 8 månader, kan det vara dags för lite mer mat. Det kan vara så att barnet själv visar ett större intresse för den vanliga maten, och kanske ett svalnande intresse för bröstet/flaskan. Eller så märker du kanske att barnet blivit hungrigare. Eller kanske är det mamman själv som vill dra ner på amningen/flaskmatningen.

9-12 månader: Mera mat
Barnet behöver nu större portioner och grövre mat. Det lär sig att äta den vanliga "vuxenmaten", även om man ännu är försiktig med kryddningen. De som önskar fortsätta amma kan göra det.

Mat att undvika
All mat är inte bra att ge till små barn, av olika orsaker.

OBS! Den här sidan ska inte ses som en lagbok :-)
I många fall får man motstridande information, någon säger att det är bäst att göra si, andra så. Om du finner någonting här som inte stämmer med vad du har lärt dig, så beror det antagligen på, att jag bland all information jag har gått igenom, har varit tvungen att välja vad jag ska ta med och inte. Du avgör själv hur du vill göra med ditt barn!

 


- skriv en rad, dela gärna med dig av
recept eller annat.

 

Lista föregående 5| Lista nästa 5 | Lista alla | Slumpvald |
Förra | Nästa
Recepringen
administreras av
Eva Rosqvist
 

Webmaster: Ann-Sofie Wester
Content Is © Ann-Sofie Wester 1999-2002.
All Rights Reserved