Startsidan Smakportioner Mera mat Mat att undvika

Mat


Såsmåningom behöver barnet få ett mål lagad mat om dagen. Dagens andra mål, förmiddagsmålet, är lämpligast att börja med. Barnet behöver som mest energi mitt på dagen, och detta mål kommer såsmåningom att sammanfalla med familjens lunch.

När barnet vant sig vid att äta ett mål mat om dagen, är det dags att införa mat med lite grövre konsistens. Barnet måste lära sig att tugga. Mosa potatis och grönsaker med gaffel, och låt barnet få smaka på kokt ris och pasta. Makaroner kan krossas, tex i en mortel, innan kokning, så blir de lättare att äta.

Om man vill dra ner på amningen/flaskmatningen, så kan man efter ett par veckor även byta ut tex dagens tredje mål mot gröt, men det är inget måste!

  Ett huvudmål bör bestå av:

ca 1 dl potatis, ris eller pasta
ca ½ dl kött, fisk eller ägg
ca ½ dl grönsaker

Till efterätt serveras ½-1 dl frukt- eller bärmos.

Alla barn har olika aptit! Mängderna ovan anger lämpliga proportioner, och ger ett ungefärligt mått på en portion. I början kanske portionen är för stor, och senare kanske för liten. Anpassa portionsstorleken efter ditt barns aptit.


Recept som ger flera portioner

Fiskfärs i ugn (10 portioner)

1 fiskblock på 400g
2 msk potatismjöl
3 ägg
2 dl kaffegrädde(12%) eller matlagningsgrädde(15%)

Mixa sönder fisken i matberedare. Blanda i potatismjöl, ägg och grädde och kör till en slät smet. Häll smeten i en smord avlång sockerkaksform. Grädda ca 1 timme i 200 grader. Skär fiskfärslimpan i 10 lika stora skivor. Styckfrys skivorna på en plåt, och lägg sedan över dem i en fryspåse.
Servera med kokt potatis eller ris samt grönsaker.
Variera smaken genom att blanda i klippt dill i smeten och/eller lite mald kryddpeppar som är en pepparsort med mild smak.

Frikadeller (10 portioner)

400 g kalv- eller nötfärs
1,25 dl mjölk
4 msk potatismjöl

Rör ihop ingredrienserna. Blöt händerna och forma små bullar. Koka ca 10 minuter. Styckfrys dem på en plåt och lägg dem sedan i en fryspåse.
Servera med kokt potatis, ris eller pasta, samt grönsaker.

Kokt fiskfilé/kycklinglever/kött

Beräkna ca 40 gram per portion, koka i osaltat vatten. Kycklinglever ska koka tills den är grå, ca 5 minuter. Fisk 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Fisken ska bli vit i köttet och ej genomskinligt. Kött ska vara genomkokt och mört, prova med provsticka.
Kyl ner maten snabbt när den är klar, fisk och lever mosas med gaffel, köttet skärs i små bitar. Mät upp portioner ( knappt ½ dl) och frys in.
Servera gärna med sås (se nedan), och potatis eller ris samt grönsaker.

Sås

4 dl standardmjölk eller
3 dl grönsaks- fisk eller köttbuljong + 1 dl vispgrädde
4 tsk vetemjöl

Rör ut mjölet med lite vätska i botten på en kastrull. Tillsätt resten av vätskan och koka upp under omrörning. Koka några minuter.
Mät upp ca ½dl och frys in. Smaksätt såsen med tex klippt dill, persilja, pressad citron, tomatpure eller mild riven ost, antingen från början eller före serveringen.

Ris och pasta

Koka några portioner enligt anvisningen på paketet, men uteslut saltet. Mät upp 1 dl och frys i fryspåsar, små frysburkar eller i engångsmuggar av papp. Till engångsmuggarna kan man göra ett lock av aluminiumfolié.
Okokt pasta sväller till ca dubbla volymen vid kokning, ris sväller oftast mer, beroende på sort, men ca 3-4 ggr den ursprungliga volymen brukar man kunna räkna med.
Krossa makaronerna i mortel innan kokning så blir de lättare att äta. Ris klarar de flesta barn av som det är, riskornen är ju så små. Blanda gärna riset med någon grönsakspuré så blir det inte så torrt och svårätet.


Recept som ger 1 portion

Järnrikt mos av leverpastej eller blodpudding

1 medelstor potatis
2 msk leverpastej eller en liten skiva blodpudding

Koka potatisen och mosa ihop den med leverpastejen/blodpuddingen. Späd med bröstmjölk/tillägg/kokvatten från grönsaker till lagom konsistens. Servera med någon kokt grönsak.

Fiskpinnar

Fiskpinnar kan man ta bort paneringen ifrån och mosa köttet med en gaffel..

Äggröra

1 ägg
1 msk mjölk
1tsk smör

Rör ihop ingredienserna i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills röran fått en krämig konsistens.

Frukt- eller bärdessert

½ dl frukt- eller bärmos
1-2 msk filmjölk eller youghurt

Blanda ihop och servera. Söta endast om det är nödvändigt.

Äppeldessert

½ rårivet äpple
½ dl gräddfil
kanel

Blanda äpplet och gräddfilen. Smaka av med lite kanel.

Bärkräm

1 dl vatten
½ dl mosade bär, tex blåbär eller vinbär
2 tsk potatismjöl

Vispa ihop potatismjölet och vattnet i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt svalna till ättemperatur. Rör ner de mosade bären.


Gröt

Recepten från sidan om smakportioner kan fortfarande användas och ger då 1 baby-portion. I början kan kanske portionen vara lite för stor, men man kan inte koka en mindre sats.

Järnberika din gröt med 2 tsk krossat tunnpaltbröd, så ger den lika mycket järn som den industritillverkade gröten som finns i affären.

Gröt av rågflingor

½ dl rågflingor
1,25 dl vatten

Blanda rågflingor och vatten i en liten kastrull. Koka gröten 3-5 minuter. Servera med bär- eller fruktmos.

Startsidan Smakportioner Mera mat Mat att undvika
 


Webmaster:
Ann-Sofie Wester
Content Is © Ann-Sofie Wester 1999-2003.
All Rights Reserved

Tips,
ideér och goda råd!


Låt övergången ta den tid barnet behöver. Om grövre mat inte är populärt hos barnet, så mosa maten lite mer, och öka succecivt storleken på bitarna.

Barn tuggar med käkarna innan de fått sina tänder, så även tandlösa barn bör få mat med grövre konsistens.

Allt som barnet ätit tidigare, kan fortsättningsvis också serveras, men mosa inte maten så fint. Skär kött i små, små bitar istället för att mixa sönder.

Variera smaken på kokt kött/fisk genom att låta något av följande koka med: några morotsskivor, en lökklyfta, vitlök, ett lagerblad, ett par kryddpepparkorn eller örtkryddor av olika slag.

En del säger att man inte ska använda salt i barnets mat före ett års ålder. Andra säger att det går bra att salta försiktigt.
Du får själv bestämma hur du vill göra med ditt barn. Men om du fortfarande ammar så finns anledning att hålla igen med saltet, för annars kan amningen störas.

Fortfarande gäller det att vara sparsam med komjölk i kosten. Lite mjölk i maten ibland kan man ha, men servera helst inte mjölkmat varje dag. Låt också barnet få vänja sig vid smaken av mjölk, fil, youghurt och andra mejeriprodukter. Men servera alltså inte stora mängder regelbundet.

Järn är viktigt! De järnrikaste frukterna/bären är banan samt svarta och röda vinbär.

Ha gärna några frysta grönsaksblandningar hemma i frysen. Det är smidigt att mäta upp rätt mängd (ca ½ dl) tillsätta lite vatten, och koka i micron några minuter. Mosa sedan grovt med gaffel.

Om maten innehåller vispgrädde så behöver man inte tillsätta extra fett i maten.

Den industritillverkade gröten innehåller mjölk, som gör att mjölkallergiska barn är hänvisade till den hemlagade.
När man ger sitt barn gröt är det bra om man serverar gröten med bär eller frukt till, eftersom c-vitaminerna hjälper kroppen att ta upp järnet i gröten bättre. Järnberika gärna den gröt som du lagar själv med 2 tsk krossat tunnpaltbröd.

När barnet äter exempelvis hela majskorn, så kommer de ofta ut ganska hela i barnets avföring. Men det är helt normalt och inget att oroa sig över. Näringen i maten har ändå tagits upp under matsmältningen.

Bra pålägg är leverpastej (ej light) och messmör, som båda innehåller mycket järn. Lämpligt att bre på tex smörgåsrån.
Messmör har också lösande effekt, bra för tröga magar.
En tsk messmör kan mosas i barnets mat vid behov.