Mat
När barnet vant sig vid att äta ett mål mat om dagen, är det dags att införa mat med lite grövre konsistens. Barnet måste lära sig att tugga. Mosa potatis och grönsaker med gaffel, och låt barnet få smaka på kokt ris och pasta. Makaroner kan krossas, tex i en mortel, innan kokning, så blir de lättare att äta. Om man vill dra ner på amningen/flaskmatningen, så kan man efter ett par veckor även byta ut tex dagens tredje mål mot gröt, men det är inget måste!
Alla barn har olika aptit! Mängderna ovan anger lämpliga proportioner, och ger ett ungefärligt mått på en portion. I början kanske portionen är för stor, och senare kanske för liten. Anpassa portionsstorleken efter ditt barns aptit.
Fiskfärs i ugn (10 portioner) 1
fiskblock på 400g Mixa
sönder fisken i matberedare. Blanda i potatismjöl, ägg
och grädde och kör till en slät smet. Häll smeten i
en smord avlång sockerkaksform. Grädda ca 1 timme i 200
grader. Skär fiskfärslimpan i 10 lika stora skivor.
Styckfrys skivorna på en plåt, och lägg sedan över
dem i en fryspåse. Frikadeller (10 portioner) 400 g
kalv- eller nötfärs Rör
ihop ingredrienserna. Blöt händerna och forma små
bullar. Koka ca 10 minuter. Styckfrys dem på en plåt
och lägg dem sedan i en fryspåse. Kokt fiskfilé/kycklinglever/kött Beräkna
ca 40 gram per portion, koka i osaltat vatten.
Kycklinglever ska koka tills den är grå, ca 5 minuter.
Fisk 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Fisken ska bli
vit i köttet och ej genomskinligt. Kött ska vara
genomkokt och mört, prova med provsticka. Sås 4 dl
standardmjölk eller Rör
ut mjölet med lite vätska i botten på en kastrull.
Tillsätt resten av vätskan och koka upp under
omrörning. Koka några minuter. Ris och pasta Koka
några portioner enligt anvisningen på paketet, men
uteslut saltet. Mät upp 1 dl och frys i fryspåsar, små
frysburkar eller i engångsmuggar av papp. Till
engångsmuggarna kan man göra ett lock av
aluminiumfolié.
Järnrikt mos av leverpastej eller blodpudding 1
medelstor potatis Koka potatisen och mosa ihop den med leverpastejen/blodpuddingen. Späd med bröstmjölk/tillägg/kokvatten från grönsaker till lagom konsistens. Servera med någon kokt grönsak. Fiskpinnar Fiskpinnar kan man ta bort paneringen ifrån och mosa köttet med en gaffel.. Äggröra 1 ägg Rör ihop ingredienserna i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills röran fått en krämig konsistens. Frukt- eller bärdessert ½ dl frukt- eller
bärmos Blanda ihop och servera. Söta endast om det är nödvändigt. Äppeldessert ½ rårivet äpple Blanda äpplet och gräddfilen. Smaka av med lite kanel. Bärkräm 1 dl vatten Vispa ihop potatismjölet och vattnet i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt svalna till ättemperatur. Rör ner de mosade bären.
Recepten från sidan om smakportioner kan fortfarande användas och ger då 1 baby-portion. I början kan kanske portionen vara lite för stor, men man kan inte koka en mindre sats. Järnberika din gröt med 2 tsk krossat tunnpaltbröd, så ger den lika mycket järn som den industritillverkade gröten som finns i affären. Gröt av rågflingor ½ dl rågflingor Blanda rågflingor och vatten i en liten kastrull. Koka gröten 3-5 minuter. Servera med bär- eller fruktmos.
|
Tips, ideér och goda råd!
Barn tuggar med käkarna innan de fått sina tänder, så även tandlösa barn bör få mat med grövre konsistens. Allt som barnet ätit tidigare, kan fortsättningsvis också serveras, men mosa inte maten så fint. Skär kött i små, små bitar istället för att mixa sönder. Variera smaken på kokt kött/fisk genom att låta något av följande koka med: några morotsskivor, en lökklyfta, vitlök, ett lagerblad, ett par kryddpepparkorn eller örtkryddor av olika slag. En del säger att man inte ska använda
salt i barnets mat före ett års ålder. Andra säger
att det går bra att salta försiktigt. Fortfarande gäller det att vara sparsam med komjölk i kosten. Lite mjölk i maten ibland kan man ha, men servera helst inte mjölkmat varje dag. Låt också barnet få vänja sig vid smaken av mjölk, fil, youghurt och andra mejeriprodukter. Men servera alltså inte stora mängder regelbundet. Järn är viktigt! De järnrikaste frukterna/bären är banan samt svarta och röda vinbär. Ha gärna några frysta grönsaksblandningar hemma i frysen. Det är smidigt att mäta upp rätt mängd (ca ½ dl) tillsätta lite vatten, och koka i micron några minuter. Mosa sedan grovt med gaffel. Om maten innehåller vispgrädde så behöver man inte tillsätta extra fett i maten. Den industritillverkade gröten
innehåller mjölk, som gör att mjölkallergiska barn
är hänvisade till den hemlagade. När barnet äter exempelvis hela majskorn, så kommer de ofta ut ganska hela i barnets avföring. Men det är helt normalt och inget att oroa sig över. Näringen i maten har ändå tagits upp under matsmältningen. Bra pålägg är leverpastej (ej light)
och messmör, som båda innehåller mycket järn.
Lämpligt att bre på tex smörgåsrån. |