Burar och burtillbehör

Innan du skaffar bur bör du bestämma dig för om din kanin ska bo inomhus eller utomhus.
Har man bara en eller ett par kaniner som sällskap fungerar det utmärkt att ha dem inomhus. Då blir de också mycket tillgivna och tama. Har man däremot uppfödning med ett större antal djur, är det enklast att låta dem bo utomhus.

Är kaniner burdjur?

Annette Gladh, som är kaninuppfödare i Kaninavelsföreningen, har tänkvärda åsikter om detta. Hon skriver så här:

"Kaniner är ett fritt levande djur i verkligheten. Det finns därför heller ingen anledning till att ha dessa i bur annat än i absoluta nödfall. Kaniner är faktiskt renligare än katter, vilket kanske kan förklara varför djur som inte fått sin "låda" skött ordentligt föredrar att göra sitt behov på golvet i någon hörna. Kaninen kan också kissa på golvet mitt framför ögonen på dig, då för att tala om att du inte har uppmärksammat den tillräckligt! Eller för att du har förolämpat den genom att säga "så där får du inte göra! Fy!". (En ren hämnd alltså!) Kom ihåg. Kaninen må se harmlös ut, men den är inte dum! Den har i allra högsta grad sina egna tankar, åsikter och funderingar! Och, den kan vara mycket tjurskallig om den vill det!

Att kaniner fortfarande sätts i bur kanske kan förklaras med att det sker av gammal vana. Kaninen var ursprungligen ett matdjur som människan höll, samtidigt som det upptäcktes att den även gick bra att ha tillsammans med barnen som deras leksak tills det var dags att använda den som mat. Nu för tiden skiljer man på kel-, hopp-, utställnings-, mat- och pälskanin. Och hanteringen av dem är mycket olika."

*************************************************

Buren inomhus | Rastbur ute på sommaren | Buren utomhus året om

 Tillbaka till Kaninhörnan ....................... Copyright Kaninhörnan