Burar för innekaniner

© Kaninhörnan

Sidans innehåll:

Storlek och burtyp

Burens storlek
För en ensam dvärgkanin (under 3 kg) är den minsta rekommenderade burstorleken 0,5x1 meter, och då räknar man med att kaninen även ska få springa fritt en stund varje dag.
Ensamma kaniner av större raser ska ha en bur på minst 0,7x1 meter.
Har man flera kaniner tillsammans får man skaffa en större bur.

Gallerbur
Gallerburar köper du i djuraffären. Buren ska ha en överdel av galler och en botten av plast, gärna med dörren på sidan så kaninen kan hoppa in och ut själv. Ett bra tips är att även titta efter annonser i tidningarna. Ofta kan man hitta bra begagnade burar till ett billigt pris!
Buren kan du antingen köpa i djuraffären, eller så kan du bygga en själv. Har du en kanin av de större raserna är burarna i djuraffären för små, och då måste du bygga en egen bur!

Bygga själv
Ett annat alternativ är att bygga en bur själv. Då kan man göra den så stor man vill, eller göra den i form av en lekhage där kaninen får mer utrymme att sysselsätta sig. (Men kaninen bör ändå få springa fritt en stund varje dag).
Nät och trälister köper du på ett byggvaruhus. Nätet bör inte vara hönsnät (det har dålig hållbarhet), utan köp det mer stabila fyrkantsnätet med rektangulära rutor i. Det är något dyrare, men håller längre och är stabilare. I burens botten ska du inte ha nät om du ska ha buren inomhus, det skadar kaninens tassar. Lägg istället t ex en lackad spånskiva som botten. Ovanpå den kan du lägga en plastmatta, då blir det lätt att rengöra buren. (Men se efter så kaninen inte äter på mattan!)

*************************************************

Inredning och burtillbehör:

Vattenflaska: En vattenflaska är bästa alternativet att ha vatten i. I en skål blir vattnet snabbt smutsigt av spån och höbitar. Vattenflaskan rengör du med en flaskborste för att det inte ska bildas alger (obs! använd inte diskmedel om du inte säkert kan skölja bort allt efteråt)
Matskål: Köp gärna en matskål i keramik. Annars bär kaninen omkring med den, eller välter ut maten.
Höhäck: En höhäck i metall hänger du på burens sida. Om den inte följde med din bur finns de att köpa lösa i djuraffären. Den är praktiskt att samla höet i. Då har kaninen alltid tillgång till rent hö, och du behöver inte byta höet lika ofta.
Hö som ligger på burgolvet blir snabbt smutsigt och behöver bytas varje dag.
Saltsten: En saltsten innehåller mineraler som är nyttiga för kaniner. Vissa kaniner slickar hela tiden på stenen, medan andra kanske inte rör den alls. Men en saltsten bör ändå alltid finnas i buren, och den tar ju inte heller någon stor plats då den hänger på gallret.
Sysselsättning: Tänk på att kaniner behöver mycket motion och sysselsättning. De trivs inte med att sitta stilla i en bur hela dagarna. Ge den minst några timmars motion varje dag, och gärna några leksaker att sysselsätta sig med. Grenar är bra som sysselsättning. (Fler tips på leksaker finns i Lekhörnan).

Till sidan om burar | Till kaninhörnan