Rastbur på gräset

© Kaninhörnan

Ute på sommaren

Både inomhuskaniner och utomhuskaniner tycker om att vara ute på gräsmattan fina sommardagar. Buren bygger du lätt själv av trä och nät. Gör buren i en sådan storlek så du lätt kan flytta runt den på gräsmattan, så kaninen alltid får tillgång till färskt gräs. Denna typ av bur är det inte tänkt att kaninen ska bo i dygnet runt, utan endast några timmar om dagen då det är fint väder.

Buren placerar du i skuggan där det inte blåser allt för mycket.

Denna bur passar både som innebur och som rastbur utomhus. Passar både för kanin och marsvin.

Bygga buren
Nät och trälister köper du på ett byggvaruhus. Nätet bör inte vara hönsnät (det har dålig hållbarhet), utan köp det mer stabila fyrkantsnätet med rektangulära rutor i. Det är något dyrare, men håller längre och är stabilare och står emot angrepp från djur. Gör fyrkantiga träramar som du sedan fäster nätet på. Taket gör du som ett "lock" genom att fästa det med gångjärn så du lätt kan öppna det. Då är det enkelt att hämta upp kaninen. Taket kan du stänga med en hasp. Om du märker att kaninen har en tendens att gräva, bör du även ha nätbotten. Använd då ett grovt nät (5x5 cm) så kaninen lätt kan komma åt att äta gräset.

Köpa buren
Detta är en annan typ av bur (till höger). Den är helt i metall, med ett litet hus av plåt. Denna rastbur finns att köpa i djuraffären och kan vara ett alternativ om man ej vill bygga buren själv. Obs! Tänk på att det blir väldigt varmt i plåthuset om det står i solen! Hela buren bör vara placerad i skuggan!
Diarre av foderombyte

Tänk på att göra en successiv övergång till grönfodret, och ge även ordentligt med hö under tiden! Ett allt för hastigt foderombyte från torrfoder till grönfoder kan ge diarré. Får kaninen diarré ska du helt sluta att ge grönfoder. Ge endast hö, ev med tillskott av hårt bröd eller kokt ris, och se till att kaninen får i sig tillräckligt med vätska! Om diarrén inte slutat efter ett par dagar måste du kontakta en veterinär som hjälper dig.

Till sidan om burar | Till kaninhörnan