Barnskivor

Både Gustav och jag tycker om att sjunga. Extra roligt är det om sångerna har rörelser.

Barnvisor
Musica Sveciae
(MSCD 703, Phont CD 7414)

Lill Lindfors, Tommy Körberg samt musikklasser från Nacka och Uppsala sjunger 59 svenska barnvisor från Sjung med oss, Mamma! till Pippi Långstrump. Många av sångerna är klassiker, men även en del för oss okända visor finns med. I CD-fodralet ligger ett tjockt häfte med texter till samtliga visor och några artiklar om barnvisor genom tiderna. Arrangemangen är för de flesta visor så nära originalet som möjligt, medan några har fått lite mer jazzig inramning.
Några av mina favoriter från den här skivan är Tummeliten, Det var en gång... (alla fyra verserna om det gamla fula elaka trollet), Kantareller och så naturligtvis alla sångerna av Lennart Hellsing: Nicko Ticko Tinn, Peter Palsternack, Herr Gurka och Krakel Spektakel för att nämna några.
Det här tycker jag är en skiva man gärna lyssnar på mer än en gång.


Mamma Mu
Visor för hela kroppen av och med Jujja och Tomas Wieslander
(VGCD 2)

Här hittar man många av sångerna från det populära barnprogrammet på radion. Även här följer det med ett tjockt texthäfte med förslag på rörelser till några av de tjugonio sångerna. Att flera av visorna är gjorda tillsammans med Måns och Lina Hjort, 4 och 6 år, märks, men det gör skivan extra rolig.
Våra favoriter är bl.a. Mamma Mu, Om det börjar regna, Ketchup ska prutta och Kaninvisan.
Det här är definitivt en skiva för hela familjen. Det märks inte minst när våra barnlösa kompisar kan texterna och sjunger med i flera av sångerna.


Barnens Sånger och Visor 1
(BIEM 517 359-2)

CD:n innehåller trettiotvå klassiska barnvisor, men tyvärr är arrangemangen inte alltid de bästa. Första spåret, till exempel, är Imse Vimse Spindel sjungen av ett litet barn i en alldeles för hög tonart. Jag tycker att en barnskiva ska vara gjord så man kan sjunga med. Dessutom saknar skivan ett texthäfte, vilket gör det ännu svårare att sjunga med i sånger man inte riktigt kan.
Annars är urvalet av sånger riktigt bra tycker jag. Bland annat hittar man Var bor du lilla råtta, Lille katt, Klättermusvisan, Igelkottaskinnet och Rövarnas visa här. Synd bara att det är så svårt att sjunga med.


93 sånger ur Elefanboken
(Musikförlaget Lutfisken AB, CD-101)

På den här dubbel-CD:n kan du höra hälften av de sånger som finns med i Elefantboken (en mycket bra sångbok som du kan läsa mer om på boksidan). Några gamla godingar finns med här, men det är mest nya sånger som jag inte kände till sedan tidigare men som jag hört barnen sjunger på dagis och i skolan nuförtiden. Sångerna sjungs av både barn och vuxna och det känns för det mesta lätt att sjunga med. Eftersom skivan är ett komplement till en sångbok finns inga texter med i fodralet, men det tycker jag är OK. Ett plus i kanten är att sångerna på skivan kommer i samma ordning som texterna i boken, så det är mycket lätt att hänga med om man har boken framför sig.
Om inte finns att få tag på i affären kan man ringa direkt till förlaget på tel. 031-274098 och beställa den.


Barnvisor av Gullan Bornemark
(Metronome 4509-91361-2)

En klassiker för oss som är uppväxta på sextio- och sjuttiotalet. Låtarna är hämtade från "Sudda Sudda" och "Tvätta bilen" och alla känner vi igen låtar som Gubben i lådan, Är du vaken Lars och Min ponny. Att det är Gullan själv som sjunger tillsammans med sina barn Eva, Sven, Jörgen och Dan visste väl alla redan, men att det är Lennart Hellsing som har producerat skivan är nog mer okänt. Ett minus dock för att inte texterna finns med i konvolutet.


Medlemmar ur sångensembeln Amanda sjunger och tänker Krakel Spektakel
(Gammafon CD018)

21 sånger med text av Lennart Hellsing tolkas av den göteborgska sångensembeln, varvat med Krakel Spektakels och Kusin Vitamins funderingar. Ursprungligen sändes materialet 1997 i form av fem barnradioprogram.
Samtliga sångtexter finns med i CD-konvolutet, vilket är extra bra när det gäller Lennart Hellsings underfundiga texter. Tyvärr kan det bli lite tjatigt med pratet mellan sångerna, och eftersom funderingarna ligger tillsammans med sångerna och inte som egna spår är det svårt att hoppa över dem utan att missa en del av sången. Några arrangemang känns även lite "svårsjungna" när man har små barn.


Astrids Bästa!
Originalinspelningar från Astrid Lindgren-filmer
(Philips 536 138-2)

Kan det bli bättre? Alla favoritsångerna som vi är vana att höra dem. Inga konstiga tolkningar av producentens barn eller överambitiösa arrangemang av "riktiga" sångare. Dock saknas även här texterna, vilket skulle kunna behövas för de lite mindre kända sångerna. Men efter att ha lyssnat på skivan hundra gånger lär man sig även dem... Ett måste i alla CD-samlingar!


KO-ZOO
8 program från barnradion med Mamma Mu och Kråkan
(MUCD 9)

För de något äldre barnen som gillar Jujja och Tomas Wieslanders historier om Mamma Mu och Kråkan finns här en samling radioprogram med berättelser och sånger om de populära djuren. Underbart för att få tiden att gå i bilen. På den här skivan får vi bland annat höra om hur det gick när Kråkan städar lagårn och när Mamma Mu leker.


1 januari 2000, Eva Lahti, lahti@swipnet.se


Tillbaka till Startsidan | Tillbaka till Barn
Böcker | Skivor | Leksaker | Babysim | Bila med barn | Kontakt | Länkar