Böcker om och för barn

Eftersom vi har fått en liten knatte tycker jag att det är väldigt roligt att läsa allt jag kan komma över om barn. Några böcker tycker jag extra mycket om av olika anledningar. Hoppas fler än jag kan bli inspirerade av dem.


Ett barn blir till
Lennart Nilsson

Ett måste i varje hem! Det är fantastiskt att se bilderna på foster i olika åldrar och jämföra med sin egen mage.


Sedan du fött
Maria Borelius

Den här boken fick jag av Hans när vi låg på BB. Egentligen är det meningen att man ska läsa den lite i taget och mer använda den som ett uppslagsverk, men jag tyckte den var så bra att jag sträckläste den! I boken skriver Maria om vad som händer med den nyblivna mamman efter förlossningen och under amningen, vilka hormoner som ställer till med vad och hur sömnbrist så småningom kan yttra sig. För mig kändes det skönt att få reda på att det är fullt normalt att helt plötsligt inte kunna komma ihåg den enklaste lilla sak, jag som tidigare varit van vid att ha örnkoll på allt. Och att det fanns en biologisk förklaring till att jag satt och stortjöt i bilen på vägen till affären när Gustav var drygt tre dygn.


Stora boken om barn
Kristina Hofsten och Lena Lidbeck

En handbok på drygt 450 sidor som tar upp det mesta man behöver veta från graviditeten till barnet är sex år. De första 100 sidorna handlar om att vänta barn och att föda barn och var en oumbärlig hjälp för mig när jag var gravid. Sen kommer 140 sidor om barn upp till ett år, 150 sidor om barn mellan ett och sex år och 50 sidor om sjukdom, allergi och olycksfall. Boken avslutas med ett kapitel om sånt som är bra att veta, där författarna skriver lite om juridiska frågor, tvätt och kläder mm. Den här boken tycker jag sticker ut av två anledningar: dels är den skriven av svenskor och därför anpassad till svenska förhållanden, dels är den skriven 1995, så allt känns fortfarande aktuellt.


Visor av Alice Tegnér
med bilder av Elsa Beskow, Ottilia Adelborg och Jenny Nyström i urval av Margareta Schildt

Text och noter med ackord till åttiosex av Alice Tegnérs barnvisor. Här kan man hitta allt från de välkända Bä bä vita lamm och Tre pepparkaksgubbar till de mindre kända Lillebrors segelfärd och Lilla Käringtands bekymmer. Boken är vacker att titta i och perfekt att ha som stöd när man ska sjunga sångerna man nästan minns från sin egen barndom.
Den här boken kan man ofta köpa på Bokrean för runt 100 kr, vilket jag definitivt tycker den är värd.


Barnens Sångbok
Lena Björk-Franzén

Ytterligare en bra sångbok med noter och ackord. Den här boken innehåller ett hundratal sånger för barn mellan 0 och 6 år. Det finns till och med några visor för ofödda och nyfödda barn. Visorna är indelade i kategorier, som t.ex. Lära-visor, Djurvisor och Sånglekar och det är en trevlig blandning av gamla och nya, svenska och utländska visor. Till flera sånger finns det förslag på rörelser och lekar. Många av sångerna känner vi igen från sångstunden på Öppna Förskolan.
Boken ingår i En bok för alla och kostar runt 50 kr tack vare statsbidrag.


Elefantboken
Katarina Gren och Birger Nilsson med illustrationer av Linus Petersson

Min absoluta favorit när det gäller sångböcker för barn. Här finns ca 180 sånger och ramsor, både gamla och nya, med noter och ackord. Många av sångerna har förslag på hur man kan leka och dansa till dem. I anslutning till noterna finns ackordgreppen för gitarr utskrivna och sist i boken finns en liten kompbilaga för piano. Dessutom går det att köpa en dubbel-CD med 93 av sångerna ur boken (läs mer om den på våra skivsidor). Jag kan varmt rekommendera den kombinationen.
Elefantboken ges ut av musikförlaget Lutfisken AB i Mölndal. Boken finns att köpa i välsorterade boklådor, men gå även att beställa direkt av förlaget på tel. 031-274098.


The Super-Absorbent, Biodegradable, Family-Size Baby Blues®
Rick Kirkman och Jerry Scott

En fantastiskt rolig samling av de bästa serie-stripparna från den amerikanska serien Baby Blues som handlar om en familj med bebisar. De flesta episoderna handlar om vad nyblivna föräldrar går igenom och det var mer än en gång jag igenkännande vred mig av skratt när jag läste den här dryga 250 sidor tjocka serieboken. Sist i boken finns några förslag på nya sångtexter till gamla slagdängor. Vad sägs till exempel om
"We didn't start out tired
but we think that maybe
we can blame the baby"
eller
"Child thing!
You make my ears ring!
You make everything -
drooley!
Child thing!"
Boken finns att köpa i boklådor och pressbyråer som säljer utländska böcker.


Your new baby - an owner's manual
Martin Baxendale

En engelsk instruktionsbok om bebisar för föräldrar och andra intresserade. Boken är upplagd som de manualer vi är vana att se och tar upp viktiga områden som uppackning och montering, standardutrustning och tillbehör, hantering och skötsel, felsökning, säkerhetsföreskrifter osv. Sist i boken kan man bl.a. läsa bland tekniska specifikationer:
"Maximum speeds
Crawling mode: 1/2 mph
Baby-walker mode: 1 mph
Toddling mode: 1 1/2 mph"
Boken är rätt kul, speciellt om man är tekniker eller är van att läsa manualen till bilen, TV eller stereon.

Bokringen

Tjejringens Bokmagasin

15 november 2000, Eva Lahti, lahti@swipnet.se


Tillbaka till Startsidan | Tillbaka till Barn
Böcker | Skivor | Leksaker | Babysim | Bila med barn | Kontakt | Länkar