Leksaker

Bebisar utvecklas väldigt fort. Det märker man inte minst på hur de använder sina leksaker. Vilka leksaker Gustav gillar har jag skrivit lite om här:

Nyfödd: En sådan pyttebebis har fullt upp med att vänja sig vid livet utanför magen att leksaker nog mest är till för föräkdrarna än så länge.

1 månad: När Gustav var 1 månad älskade han att titta på leksaker från sängen och skötbordet. Favoriterna var en trämobil vid skötbordet som han fått av Pelle, en Kalikå-dinosaur (Dino) som min jobbarkompis Maria sytt och ett Lambi-lamm som han fått av mormor. Han kunde ligga och prata med gosedjuren långa stunder i taget till min stora förtjusning.

2 månader: Nu började babygymet vi fått låna av Olofs mamma Maria bli intressant, men än så länge nöjde Gustav sig med att titta på det.

3 månader: Smart uppfinning det här med händer. Det går ju faktiskt att boxa på babygymet så låter det och rör sig! Nu fick vi faktiskt t.o.m. äta frukost ifred vissa morgnar när Gustav låg under gymet. Härligt. Han började också bli intresserad av färgglada böcker och tidningar vid den här tiden. Och av att smaka på leksakerna. En gång kom jag på honom med att ligga och suga på Dinos tumme när nappen trillat ur munnen.

4 månader: Nu tuggar han hej vilt på allt han kan komma över. Gustav klarar nu av att ta tag i saker och älskar allt som han kan lyfta. En liten cylindrisk träleksak från IKEA som låter när den rullar är jätterolig och en stor färgglad larv jag köpte åt honom när han fortfarande låg i magen är mysig att krama, men ännu har han inte upptäckt att det låter om den när man trycker på den eller skakar om den. Babygymet har flera delar som går att hålla i, både ringar och ben. Och så går det ju att sparka på det också! Nu försöker han också ta tag i den rosa elefanten (från Johan V.) som hänger i barnvagnssufletten, men når inte riktigt ända upp.

5 månader: Vill man få Gustav på bra humör ska man ge honom något som skallrar. Han har en tygskallra med ett hundansikte som han fått från Go'boken och en rolig Primo-leksak med två nyckelpigsmönstrade bitar som sitter ihop med ett grönt gummiband (hmmm, svårt att beskriva men ni vet vad jag menar om ni ser den). Det är jätteroliga leksaker det! Hårda leksaker som går att bita på är också kul. Gustav har en bil och en lastbil i plast som han ofta stoppar i munnen.

6 månader: Nog för att det kan vara kul med sina egna leksaker, men nog är det väl ändå roligast med mammas och pappas leksaker. Gustav älskar att leka med telefoner, fjärrkontroller, tangentbord och tidningar. Han kan kravla flera decimeter raskt om det finns en chans att få tag i något otillåtet. Annars börjar det bli lite roligare med böcker nu. Och naturligtvis allt som går att tugga på! Och den där roliga snurran man kan fästa på bordet med en sugfot.

7 månader: Senaste grejen nu är att leka med träslevar. Och så förstås fjärrkontroller etc. Nu har Gustav börjat tycka det är roligt med dockor och mjukisdjur också. Det är aldrig fel med saker som man kan banka med heller, i brist på annat kan man banka med nappen.

8 månader: Lästa tidningar och reklambroschyrer är populärt nu. Tandborsten är en annan favorit. I övrigt har Gustav fullt upp med att åla omkring och leta sladdar, kontakter och växter att dra i eller ställa sig upp mot allt som är inom räckhåll. Mattfransar och skosnören kan också få honom att glömma av allt annat för ett tag.

9 månader: Gustav fick en massa leksaker i julklapp: dockor, mjukisdjur, bilar, en Primo-larv, plastburkar att stapla, lekmatta med massa skallror och mjukisgrejor fastsatta. Han älskar att sitta omgiven av alla sina leksaker och är väldigt snabb att tömma leksakslådan, gärna genom att välta den. Fortfarande är det dock för det mesta mer intressant att försöka dra ut kontakter och äta växter, men nu kan man ibland distrahera honom ett tag med leksakerna.

1 år: Gustavs favoritleksak är hans Bobbycar, som han fick i ettårspresent (innan han kunde gå ens). Det tog inte lång tid för honom att lära sig manövrera den ordentligt, och sen for han runt i huset i en hisnande hastighet. Sandlådan i trädgården är kul att leka i när vi är ute

2 år: Stapla burkar på varandra eller leka med bankbrädan är fortfarande kul. Gustav fick en verktygslåda med en batteridriven borr/skruvdragare som han gärna använder så mycket som möjligt. Knopp-pussel är fortfarande lite svårt, men skam den som ger sig. Duplo kan man aldrig leka för mycket med. Och stora nallen är jättemysig att gosa med. Bilar och flygplan är naturligtvis toppen, och den lilla kaffeservisen används också flitigt, speciellt när Gustav har besök på rummet. Utomhus cyklar gärna Gustav runt på sin trehjuling så fort han får en chans.

2 1/2 år: Att pussla eller läsa böcker är roligast, men Gustav gillar även att bygga med tågbanan, leka med bilar och spela piano. Laga mat med den stora servisen är också kul, och får han någon att leka med spelar han gärna innebandy eller fotboll en stund. Ute i trädgården hjälper han till och gräver och sopar, och när Hans tvättar bilen tvättar Gustav traktor-cykeln han fick av grannpojken.

1 januari 2000, Eva Lahti, lahti@swipnet.se


Tillbaka till Startsidan | Tillbaka till Barn
Böcker | Skivor | Leksaker | Babysim | Bila med barn | Kontakt | Länkar