Kontakt med andra föräldrar

Oavsett om man är nybliven förälder eller nyinflyttad småbarnsförälder märker man efter ett tag att man har ett behov av att prata med andra vuxna med barn i samma åldrar. Dels för att få frossa i barnprat utan att se massa uttråkade minnen, men mest för att utbyta erfarenheter, få lite tips och tröst som bara andra föräldrar kan ge. Men hur bär man sig åt om man inte känner några andra barnfamiljer? Så här har jag burit mig åt. Fler tips emottages tacksamt! Glöm inte bort att de flesta mammor faktiskt är riktigt sällskapssjuka efter några månader hemma, inte bara du! Dra dig inte för att ta initiativet och prata.


På MVC och BVC

Ordnade ditt MVC en Vänta-barn-kurs? Även om du inte tyckte ni hade något gemensamt med de andra blivande föräldrarna förut så har ni det definitiv nu! Själv brukade jag träffa några av mammorna minst en gång i veckan när vi var mammalediga, både med barn på dagtid och utan barn på Bodytoning som vi gick på tillsammans.

Vissa BVC ordnar några träffar för nyblivna föräldrar som bor i samma område. Kanske är det någon där som vill fortsätta träffas. Annars kan du passa på när du sitter i väntrummet på BVC, där det nästan alltid sitter fler föräldrar. De flesta blir väldigt glada om man kommer fram och börjar prata.


På Öppna Förskolan och sångstunder

Ett utmärkt ställe att träffa andra mammor (och ibland även pappor) är att gå till Öppna Förskolan. På vissa ställen finns speciella baby-tider då det inte är några äldre barn med som kan stressa bebisarna. Kolla med kommunen eller stadsdelsnämnden var och när det finns sådan verksamhet.

Ofta ordnar även Svenska Kyrkan sångstunder för hela familjen och Kyrkans Barntimmar för de något äldre barnen.


På promenad

Andra klassiker är att leta barnvagnar vid lekplatser och på promenadvägar. Här i Göteborg kan man t.ex. gå till Botaniska Trädgården eller Slottsskogen en solig dag så träffar man garanterat många fler mammor. Och om det regnar kan man istället åka till shoppingcentum som Frölunda Torg eller Nordstan. Det är bara att spana in någon som verkar intresserad av andra barnvagnar och gå fram och hälsa.


På Internet

Vill man träffa andra föräldrar via Internet kan man surfa runt på diverse organiserade föräldrasajter eller personliga hemsidor som gjorts av andra föräldrar (som den här, exempelvis!) och se om nån vill träffas eller brevväxla. Läs och skriv inlägg på debattsidor, lämna en hälsning i gästböcker eller skicka e-post till andra föräldrar. Eller gå med i en mailinglista som till exempel Föräldralistan. Det finns även speciella chat för oss föräldrar på Föräldrakanalen och FöräldraNätet. Störst chans att hitta någon där är på kvällstid.


På gymmet

Många mammor flyr till gymmet på kvällen för att få komma ifrån och tänka på sig själv en liten stund. Där finns också en möjlighet att få prata med andra vuxna människor. Var uppmärksam så märker du att det är fler än du som gärna byter några ord med en träningskollega efter genomfört motionspass. Att sitta ner och slöprata några minuter innan det är dags att åka hem igen är ett trevligt sätt att ladda batterierna för många föräldrar


Glöm inte papporna!

Det finns massor av föräldralediga pappor ute också. Glöm inte bort dem när du går runt och letar sällskap. Kommer det en pappa till Öppna Förskolan så se till att prata med honom också, låt inte honom sitta själv i andra änden av bordet och skämmas. Tyvärr är det ofta svårare att vara pappaledig än att vara mammaledig, eftersom det konstig nog fortfarande ofta betraktas som lite suspekt med en pappa som väljer att vara hemma mer än den "obligatoriska" månaden. Men en pappa har samma behov som en mamma av annat vuxet sällskap. Och en pappa som är hemma med sitt lilla barn är knappast ute efter att ragga tjejer, så du behöver inte vara rädd för att han ska stöta på dig. ;-)


1 januari 2000, Eva Lahti, lahti@swipnet.se


Tillbaka till Startsidan | Tillbaka till Barn
Böcker | Skivor | Leksaker | Babysim | Bila med barn | Kontakt | Länkar