Sjukdomar, m.m hos marsvin

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Som ägare till ditt marsvin känner du ditt djur bäst, och märker snabbt om allt inte står rätt till. Oftast är det viktigt att så snabbt som möjligt ta marsvinet till en smådjursveterinär så rätt diagnos kan ställas. Ju fler dagar man väntar, desto svårare kan det vara att häva sjukdomen.

Ett besök hos en privat smådjursveterinär kostar ca 100-200 kr, och medicin är ganska billigt för smådjur. Ett besök hos djursjukhus är något dyrare, och besök hos jour-veterinär är allra dyrast.

Sjukdomstecken
De första sjukdomstecknen är att marsvinet sitter apatiskt ihopsjunken i en hörna, med huvudet sänkt och uppburrad päls. Marsvinet har ingen aptit, och pälsen mister sin glans.

Vad ska du göra?
Nu gäller det att handla snabbt! Ring en smådjursveterinär redan samma dag och boka in en tid! (Veterinären kan skriva ut antibiotika som t.ex Bactrim eller Terramycin). Isolera marsvinet från övriga marsvin, och se till att buren står på ett varmt ställe utan drag.
Du måste mata marsvinet om det inte vill äta själv. Speciellt viktigt är det att marsvinet får i sig vätska så det inte får vätskebrist. Stödmatning ska påbörjas inom 1 dygn efter att marsvinet slutar äta själv. Du kan köpa majsvälling eller frukt- och rotfruktspure bland barnmaten i affären. Blanda i C-vitamin (du kan klämma ur droppar från en apelsin). Mata marsvinet med en plastpipett. Fler tips hittar du på sidan
mat för sjuka marsvin

Efter önskemål från er besökare har jag här tagit med de vanligaste problemen som marsvin kan drabbas av

Förkylning

Symptom: samma de första sjukdomstecknen ovan dvs marsvinet sitter apatiskt ihopsjunken i en hörna, med huvudet sänkt och uppburrad päls. Dålig aptit, rinnande ögon och nos, trötthet och ev. hosta. Nysningar, djuret torkar nosen med tassen.

Marsvin är mycket känsliga för drag och stora temperaturväxlingar. De blir lätt förkylda, och förkylningen kan sedan övergå i lunginflammation. En veterinär bör snabbt kontaktas så marsvinet kan få antibiotika. Mata marsvinet med extra vitaminer och se till att buren står varmt utan drag.


Diarre

Diarre kan bero på många saker. Snabba foderbyte, stora mängder grönfoder, dåligt foder, c-vitaminbrist, tarminfektion, m.m.
Då du ser att marsvinet har diarre ska du bara ge hö och vatten några dagar. Ge även acidofilus och ev. kokt ris. Ge alltså inga grönsaker eller grönfoder under de dagarna. Det är viktigt att marsvinet får i sig ordentligt med vatten så det inte uppstår vätskebrist, ev. får du mata med pipett.
Om diarren inte försvinner efter 2-3 dagar bör du kontakta en veterinär.

Förstoppning

Kan bero på att marsvinet fått för lite hö. Det kan även bero på för lite motion, stress eller miljöombyte. Kontakta veterinär för råd om behandling.

C-vitamin brist (kan likna förlamning)

Symptom: nedsatt aptit, marsvinet har svårt att röra sig, svullna leder, bakbensförlamning, kan ibland även få diarré. Det kan även ge dödfödda eller svaga ungar, eller visa sig som ökad infektionskänslighet.

Detta kan leda till döden, men går också att bota! Veterinär brukar rekommendera extra dos C-vitamin. T.ex. 75mg/kg (3ml av 1/2 brustablett uppblandat med 20ml vatten) dagligen tills symtomen försvunnit.


Avbruten tand

Symptom: marsvinet äter inget men är pigg och intresserad av maten

Marsvinet kan bryta av en tand om det t.ex gnager på gallret eller om de faller och slår tänderna i golvet. Marsvinets tänder växer hela tiden, så en tand som bryts av växer ut igen. Detta är alltså ingen farligt, och man behöver oftast inte kontakta någon veterinär. Tanden är utvuxen igen efter 1-2 veckor. Under tiden får du kanske hjälpa marsvinet om du märker att marsvinet har svårt att äta. Framtänderna använder marsvinet till att bita av med, och sen tuggar de maten med kindtänderna. Du kan hjälpa till genom att dela maten i småbitar och riva grönsakerna.
Du bör dock vara uppmärksam på så inte den motsatta tanden växer sig för lång! Då kan man behöva klippa den.

Om marsvinet ofta bryter tänderna kan det bero på mineralbrist. Hör i djuraffären eller på apoteket om de har något mineraltillskott som du kan köpa och blanda i vattnet.


Tandfel eller bettfel

Symptom: marsvinet äter inte eller äter bara lite, marsvinet kan magra oförklarligt men är intresserad av mat.

Tandfel innebär att bettet är fel så tänderna inte nöts ner normalt då marsvinet tuggar. Då blir tänderna så småningom för långa, och de behöver klippas med jämna mellanrum. Detta är en medfödd missbildning som är ärftlig (du ska därför aldrig avla på marsvin med tandfel!). Ofta upptäckts det inte förrän marsvinet är vuxet, dvs då det är 1 år eller äldre.

En veterinär kan hjälpa dig att klippa tänderna till lagom längd. Vterinären kan även visa dig hur man gör och ge råd om vad du kan använda för sax, så kan du själv klippa tänderna om det behövs fler gånger. Man kan klippa med en vanlig nagelsax, men man kan också använda en klosax för katter. Om det bara är framtänderna som vuxit sig för långa är det oftast enkelt att klippa dem, men om även kindtänderna är för långa är det svårare. Då kan man behöva söva marsvinet.
Man behöver oftast inte avliva ett marsvin som har tandfel, men kontrollera tänderna med jämna mellanrum!

Du kan hjälpa marsvinet genom att dela maten i små bitar, riva grönsakerna och ev mata med välling tills tänderna blivit klippta och du ser att marsvinet äter själv.

För långa tänder

Symptom: marsvinet är intresserad av maten men äter inget

Om man tittar på tänderna kan man se att de blivit långa och ev. böjer sig innåt så tänderna inte möts då marsvinet biter ihop. Att tänderna vuxit sig för långa kan bero antingen på bettfel (se ovan) eller på att en tand brutits så den motsvarande tanden vuxit sig för lång.

En veterinär kan hjälpa dig att klippa tänderna till lagom längd. Vterinären kan även visa dig hur man gör och ge råd om vad du kan använda för sax, så kan du själv klippa tänderna om det behövs fler gånger. Man kan t.ex. klippa med en vanlig nagelsax. Om det bara är framtänderna som vuxit sig för långa är det oftast enkelt att klippa dem, men om även kindtänderna är för långa är det svårare. Då kan man behöva söva marsvinet.

Du kan hjälpa marsvinet genom att dela maten i små bitar, riva grönsakerna och ev mata med välling tills tänderna blivit klippta och du ser att marsvinet äter själv.

Kladdig talgkörtel på bakdelen

Marsvinshanar har en körtel på bakdelen som kan bli fet och kladdig. Den rengöres enklast genom att sätta på några droppar koncentrerat YES-diskmedel och låta det sitta kvar 10-15 minuter. Sen sköljer du av noga. Detta är ingen sjukdom, men inför utställningar är det speciellt viktigt att talgkörteln är ren.


Värmeslag

Symptom: Marsvinet flämtar med korta andetag, ser medtagen ut eller ser ut att ligga medvetslöst efter att ha vistats i solen eller på ett annat varmt ställe

Marsvin (och övriga smådjur) är känsliga för hög värme. Om du har dem utomhus på sommaren ska de vara i skuggan. Tänk på att även ha svalt inomhus under sommaren!

Om marsvinet drabbats av värmeslag måste du kyla ner marsvinet snabbt. Du gör det enklast genom att lägga kalla (ej iskalla) våta trasor över marsvinets kropp och huvud. Placera marsvinet på en sval plats i skuggan.



Om ditt marsvin har problem med sår på kroppen, håravfall, kala fläckar, m.m kan du titta in på sidan ohyra och hudproblem

Om marsvinet har långa klor, förhårdnader på tassen eller svullen fot tittar du in på sidan tassar och klor

Tillbaka till marsvinshuset