OHYRA och HUDPROBLEM
hos marsvin

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Vad är ohyra?
Ohyra är små djur som man kan hitta antingen i marsvinets päls eller i deras hårbotten. För ett ovant öga kanske de inte är så lätta att upptäcka. De kan se ut som små gråa prickar som sitter på hårstråna, eller som små gulvita "maskar" som kryper omkring i hårbotten. Om ditt marsvin kliar sig mycket bör du ta en extra noggrann titt i deras päls. Sära på hårstråna lite här och där och se om du hittar något misstänkt. Några olika typer av ohyra beskrivs nedan. Marsvinets ohyra är artspecifik, dvs den drabbar endast marsvin och kan inte smitta till andra husdjur.

Hudproblem?
Marsvin kan också drabbas av hudproblem som t.ex svamp. Svamp kan, till skillnad mot marsvinets ohyra, även smitta till andra husdjur.

Tveka aldrig att kontakta en smådjursveterinär om du känner dig osäker!

MARSVINSLUSEN (eller pälsätare):

Detta är små gulvita, avlånga löss, ca 1-2 mm långa, som kryper omkring i hårbotten. De kan orsaka klåda. Dessa löss äter fett och hudavlagringar och de smittar vid direktkontakt mellan marsvin. Ofta är marsvinet smittat redan då man köper det, så kontrollera alltid nyinköpta djur noga!
Behandling:
Detta är den lättaste formen av ohyra att bli av med. Bada marsvinet i ett ohyreschampo, t ex Dermocan som finns på apoteket. Rengör samtidigt buren och alla tillbehör noggrant. Det är mycket viktigt att du sedan upprepar proceduren en gång till efter 10-14 dagar då ev. ägg har kläckts. Annars är det inte säkert att du blivit av med alla löss.

STATIC LICE:

Detta är små djur, ca 0,5 mm, av olika arter (kvalster och löss) som sitter nästan stilla på hårstråna, vilket gör att de är svåra att upptäcka. Tittar man riktigt noga på dessa små prickar, kan man se att de långsamt rör sig. Man hittar dem oftast på marsvinets bakdel där de sitter som små gråa prickar, men de kan även finnas på andra ställen. Static lice ger inte upphov till klåda.
Behandling: Det kan vara svårt att bli av med static lice. Prova ohyreschampo, men det är inte alltid det hjälper. Veterinären kan ge ivomec, men vissa typer kan vara resistenta mot det. Man kan också bada i alugan som tidigare fanns att köpa på apoteket, eller spraya med tigusspray. Ett annat alternativ är att klippa bort pälsen där de sitter.

SELLNIC:

Sellnic är ett kvalster som lever i huden där den gräver gångar. Ett marsvin kan vara smittat i flera månader och drabbas först då det blir dräktigt eller har nedsatt kondition. Första symptomen är rödaktig och mjällig hud. Marsvinet börjar sedan tappa hår i små tussar med en mjällflaga längst ner. Kvalstret orsakar klåda, och marsvinet kliar sig eller biter så sår uppstår. Marsvinet kan även uppvisa kramper då man rör vid det. Denna sjukdom kan leda till döden om inte veterinär kontaktas. Sellnic smittas vid direktkontakt.
Behandling: Veterinär ger ivomec med 10-14 dagars mellanrum. (Veterinärer kan ha svårt att fastställa diagnosen eftersom symptomen påminner om svamp, så be gärna själv om ivomec!)

HUDPROBLEM

SVAMP:

Svamp som sätter sig på kroppen, ofta på ryggen, kan ge mjäll. Men det kan även ge symptom liknande de för sellnic (se mer ovan). Svamp är mycket smittosamt.
Behandling: Bada i mjällschampo för människor t ex Fungoral (finns att köpa på apotek). Blir marsvinet inte bättre efter ett par veckor bör du kontakta veterinär.

MUNSVAMP:

Sätter sig i eller runt munnen, ofta vid de övre framtänderna, och kan göra att marsvinet får problem att äta. Det kan också sätta sig på nosen.
Behandling: Ge inte tomat och äpple eftersom det kan göra symptomen värre. Ta försiktigt bort all svamp du ser och smörj in med salva mot svamp som finns på apoteket (t ex Pevaryl, Canesten). Kontakta veterinär för mer råd, eller om marsvinet inte blir bättre.

RINGORM:

Ringorm (kallas även revorm) orsakas av svamp och ser ut som små sår, främst runt nosen. Det kan även ge runda, såriga, kala fläckar i pälsen. Det smittar ofta från barn eller katt/hund, och det är mycket smittsamt. Barn eller unga djur smittas lättast. Smittan kan föras över mellan djuren via t ex borstar, men även vid direktkontakt. Sporerna kan överleva i flera år innan symptomen bryter ut. Djur som haft ringorm blir immuna.
Behandling: Alla i familjen, även ev andra husdjur bör kontrolleras och behandlas samtidigt. Kontakta en veterinär för behandling.

ÖVRIGT

Hormonförändringar:

Detta är ganska vanligt, speciellt hos dräktiga och diande honor, men även hos äldre marsvin. Det ser ut som kala fläckar, men det är inget som kliar, det ger inte sår och inte mjäll. Det är ofarligt och försvinner av sig själv.

Foderallergi

Marsvin kan bli allergiska mot något i maten, och de kan då tappa pälsen. Havre och majs är exempel på vanliga allergiorsaker.

LARVER

Under varma somrar kan flugor lägga ägg i burens bottenmaterial, eller i ev sår på marsvinet. Det betyder inte att man skött djuren dåligt, vem som helst kan råka ut för det. Flugor trivs när det är varmt, gärna runt 30 grader. De lägger snabbt och obemärkt sina ägg, som sedan kläcks redan efter ca 1 dygn och blir till larver. Larverna är ljuskänsliga och vill gärna gräva ner sig. De genomgår olika stadier och efter 3-4 dagar är de färdiga flugor. Hittar du fluglarver i buren, städa bort dem och rengör buren noga. Kontrollera djuren så inte de också fått ägg/larver på sig. Har marsvinet något sår på kroppen får du vara extra uppmärksam och kontrollera det noga varje dag. Ser du vita ägg i såret ska du genast plocka bort dem och rengöra efteråt.

Tillbaka till Marsvinshuset