© Kaninhörnan
Lägg in ordentligt med halm i buren och se till att kaninen får i sig ordentligt med vatten och mat, så klarar kaninen vinterkylan.
Vinter:
Burskötsel under vintern
Innan det blir riktigt kallt ska du ha rengjort buren ordentligt. Lägg sedan på ett tjockt lager spån som suger upp urinen, och ovanpå det lägger du ett tjockt lager halm som kaninen kan bygga ett varmt bo av. Man kan också sätta in ett litet hus i bodelen. Huset ska då bara vara lite större än kaninen, så är det lättare för kaninen att hålla värmen. Kaninen sitter hopkurad som en boll för att hålla värmen, den sträcker inte ut sig i huset.Lämplig vintermat
Ljummet vatten: Vattnet ger du morgon och kväll. Vattnet ska vara varmt (men inte brännas) så kaninen hinner dricka innan det fryser till is. Du kan t.ex. koka upp en bytta vatten som du sedan låter svalna och bli ljummen. Ge vattnet före övrigt foder, så du ser att kaninen verkligen dricker. Det är viktigt att kaninen får i sig ordentligt med vatten. Om kaninen blir uttorkad äter den inte ordentligt och kroppstemperaturen sjunker. Det finns då risk att kaninen fryser ihjäl.
Grönfoder: Tallris, granris, enris och ljung är bra som grönfoder. Det kan inte frostskadas. Du kan också ge små bitar äpple eller morot, men bara så små bitar att du ser så kaninen hinner äta upp dem innan de fryser. Sallad ska man inte ge eftersom det frostskadas lätt. Grönsaker som redan är frusna eller frostskadade ska man aldrig ge, eftersom kaninen då får diarré.
Grenar av t ex asp och sälg går bra att ge så håller kaninen tänderna i trim, och det ger även sysslesättning.
Pellets eller blandfoder ska du ge extra mycket av när det blir minusgrader. När det är -10 grader eller kallare ger du dubbelt så mycket pellets. Blir det så kallt som -15 eller mer ska man ge tre gånger så mycket mat.
Hö och halm ska det finnas rikligt av dygnet runt! Hö ska det vara fri tillgång till. Lägg gärna hö i en höhäck så det inte blir smutsigt.
Hur många minusgrader klarar kaninen?
Vilda kaniner bor i hålor djupt under marken, där det aldrig blir speciellt kallt. Ner till -17, kallare än så bör det inte bli i kaninens bo. Om man tar bra hand om sin kanin kan den klara en utetemperatur på -30 grader, och det finns även de som klarat -40 grader kallt. Det är viktigt att du lägger in massor med hö och halm så de kan hålla värmen, och se till att de får i sig tillräckligt med mat. Det är också viktigt att kaninen får komma ut och rasta sig i snön då och då (i koppel) om det inte är alltför kallt. Buren ska vara dragfri och buröppningen ska vara skyddad från blåst. (Läs mer på sidan om "buren utomhus", länk nederst på sidan)Umgås med kaninen!
Utekaninen har lika stort behov som innekaninen av att bli klappad och av att få springa fritt. Minst 1 timme per dag, helst mer, bör du pyssla om din kanin. Du kan ha den i knäet och klappa den, eller låta det skutta omkring på gräset i selé och koppel. Utekaniner brukar älska att få skutta runt i snön under vintern!
Utekaninen kan inte komma inomhus under vintern
Om du har bestämt dig för att kaninen ska bo utomhus, måste den göra det dygnet runt. Du sätter ut kaninen under sommaren eller i början av hösten, så den hinner få en tjock och varm päls tills vintern kommer. Ju kallare det blir desto tjockare päls får kaninen. Du kan sedan inte ta in kaninen inomhus för en kort stund under den kalla perioden, och sedan sätta ut den igen. Genast då kaninen kommer inomhus sätts fällningsprocessen igång för att anpassa pälsen efter den varmare inomhus temperaturen. När du sedan tar ut kaninen igen kommer den att frysa. Om du tar in kaninen under vintern måste den alltså stanna inne tills våren kommer!
Källor:
Artikeln "Hur får man utekaniner att överleva vintern?" av Birgit Lundberg och artikeln "Hur man sköter sin utekanin" av KG Roos.
Sommar:
Den bästa temperaturen för en kanin är 16-21 grader. Om temperaturen blir 26 grader eller mer är risken för värmeslag mycket stor.
Under varma somrar behöver kaninen svalka. Då kan du lägga in flaskor eller mjölkförpackningar med fruset vatten inne i buren. Det svalkar. Se till att kaninen har tillgång till färskt kallt vatten, eftersom det hjälper till att hålla kroppstemperaturen nere.
Du måste se efter din kanin varje dag, för att se så den har allt den behöver. Hö ska alltid finnas i buren. Gräs och grönfoder kan ersätta höet under sommarmånaderna, men bara om man gör en successiv övergång där kaninen får både hö och gräs i början. Får kaninen mycket grönfoder, behöver den hö för att matsmältningen ska fungera. Annars får kaninen diarre.
Tänk på att ge kaninen lika mycket upmärksamhet som den skulle fått om den bott inomhus. Då och då kan du låta den få skutta omkring på gräsmattan så den får motion. Om du sätter hönsnät runt tomten kan du låta kaninen springa fritt, men bara om du har kaninen under uppsikt.
Även en utomhuskanin tycker det är kul att komma ut i en rastbur på gräset fina sommardagar. En enkel "rastningsbur" gör du med fördel enligt beskrivningen som finns på sidan om heter "Burar (inne/ute)"!
Tillbaka till Kaninhörnan ....................... Copyright Lottas Djurhörna