Hilding Fagerberg

CymbalTV har tagit fram två DVD-filmer med Hilding Fagerberg.
Dessa har hög kvalité på både ljud och bild och det är verkligen roligt att man har bevarat minnet av Hilding och hans förkunnelse på detta sätt. Den första DVDn heter "Hilding Fagerberg berättar om Israel" och den andra DVDn är från ett möte på Smålandskonferensen där Hilding talar över ämnet "Så älskade Gud världen". En DVD kostar 225kr plus porto. Beställ filmerna direkt från Cymbal TV på telefon 0302-34477 eller via info@cymbal.se.org .

Hilding har natten till den 2 februari 2006 stilla somnat in och fått flytta hem till Herren.
Vi vill tacka Gud för Hildings långa och rika liv. Han har glatt så många med sin härliga humor och låtit så många få del av sin stora kunskap om bibeln och Israel.
Många är vi i Sverige och i många andra länder som med stor saknad nu tar emot beskedet om Hildings bortgång, ändå vet vi att han har det bättre där han är nu.
Hilding blev 92 år gammal och sörjes närmast av sin hustru Harriette och sonen Bo med familj.

Skriv gärna några rader i gästboken om vad Hilding fått betyda för dig eller berätta om något roligt minne från något av hans många möten eller resor.

FOTO: MARIA BERGMAN

Läs en del artiklar om Hilding som publicerats genom åren.
Läs några Hilding-glimtar och bidra gärna själv med något minne!

Denna sida är tillägnad ingen mindre än Hilding Fagerberg - den härlige gamle småländske evangelisten och predikanten. Han har bland annat blivit känd för sitt stora hjärta för judarna och Israel. Hilding är idag 92 år gammal och har varit i Israel hela 96 gånger! Som resande predikant har han möten större delen av årets dagar. I ett möte i Forsa sa Hilding "i år infaller min semester på en måndag" och det ligger mycket sanning i det. När han inte är ute som predikant är han reseledare och guide på resor till Israel. Få är de smålänningar som har varit i Israel utan att ha åkt med Hilding Fagerberg. I sin bok Med Volvo till Kanaan beskriver han en israelresa som han och en vän gjorde 1954 med en Volvo PV 444 av årsmodel 1952. En annan av Hildings böcker är Bortom Bosporen. I den skildras en resa som han företog till Orienten tillsammans med sin fru.
Aktuell just nu är boken Från Grönahög ut i vida världen som är första delen i en självbiografi. Detta är en bok full av värme och humor och den är samtidigt ett stycke väckelsehistoria. Boken börjar när Hilding föds i september 1913 och en gumma utbrister "Det var den lajaste (fulaste) unge jag någonsin sett!". Familjen flyttar sedan till Fageräng i Småland där fadern köpt ett åttondels hemman. Vi får höra om hur Hilding tjänade som bonddräng i ungdomsåren och hur han blir frälst då bibelkvinnorna kommer till byn i början på trettiotalet. Inte långt efter detta bär det av till Kortebo för att förbereda evangelisten Fagerberg. Efter detta följer en rad av minnen från olika möten och kampanjer på orter som Grimstorp, Hjältaryd, Solberga, Holsby, Skövde, Ölmstad och Fiskebäck. Där finns även den stora väckelsen i Värnamo 1952 återgiven vid vilken Alliansförsamlingen fick 31 nya medlemmar. Vidare berättar Hilding om sina besök i Kenya, Indien, England och Amerika och om sin tid i Kronans tjänst samt om sina tankar kring politiken och om hur han lämnade centern. Dessutom berättar Hilding om det första mötet med olika personer till exempel Philip Mohabir i Hyde Park i London 1956 och Vachan Singh Bhandari i Itarsi, Indien 1983. Från Grönahög ut i vida världen är en bok som Hilding inte har skrivit utan som han har talat in på band. Hilding säger i förordet "När jag har dikterat bokens innehåll, har jag haft, för min inre syn, det enkla folk bland vilket jag växte upp, och som kom att forma mitt liv. Jag har tänkt att det här skall Sara i Tåssekärr och Josefina på ålderdomshemmet förstå". Det enkla språket gör förstås boken lättläst - åtminstone för smålänningar! Hilding & Philip Mohabir
Philip Mohabir och Hilding
Alla som har hört Hilding Fagerberg vet att han gärna använder humor för att lätta upp stämningen under mötena. Man kan få höra de mest dråpliga historier om allt från att "det var vetenskapsmän och inga sån'a däringa 25-öresingenjörer" till "Vart tog Kain sin hustru? -En sa inte bry se om andras fruntimmer!".
    - Ni vet väl att Adam och Eva startade skrädderi i Edens lustgård?
    - Jo Adam klippte till och Eva sydde ihop. Om morgonen var de klädda i morgonbladet och om kvällen i Aftonbladet.
Roberth Johansson bidrar med bokserien Humor i helgade hyddor till förevigandet av humorn i det svenska kyrklivet. I dessa böcker figurerar Hilding på flera ställen och i en av böckerna har Bo Göransson gjort en karikatyr.


Om du skulle vilja bidra med något till denna sida, kontakta då Mattias eller Tomas
via e-post på adress petersson@mbox313.swipnet.se respektive tomas.gustavsson@mailbox.swipnet.se
Antalet besök sedan 6 januari 1997, torde vara 


Keywords: Hilding Fagerberg, Israel, Indien, Svensk-Indiska Agapemissionen, väckelse, frälsning, predikan, evangelist, Stockaryd, Fageräng, Hetseryds ås, Forsa, Doestorp, Israels vänner, Philip Mohabir,Vachan Singh Bhandari, Humor i helgade hyddor, bibel, Bibeln, Nya Testamentet, Gamla Testamentet, NT, GT