Välkommen till Jans Whisk(e)yhörna
Single malt |
|||
Mina personliga kommentarer om | |||
Whiskyprovning |
|||
Whisky |
Eftersom whisk(e)y stavas på två olika sätt, med och utan
e, kommer jag att då det gäller whisky i allmänhet att stava
utan e.
Historik
Ingen vet med säkerhet var whiskyn kommer ifrån från början. Vissa hävdar att det var irländarna som var först, andra menar att det var skottarna. Vad man dock vet var att ingen av dem kom på tekniken att destillera. Troligen kom denna från Orienten. Det lär finnas bevis på att destillering förekom på Irland i början på 1000-talet. Den första odiskutabla destillationen i Skottland omnämns i en notering från 1494 i "the National Exchequer".
Själva ordet whisky kommer från gaeliskans uisge beatha (eller
uisce beatha), vilket betyder "livets vatten". Då människan
av naturen är ganska lat av sig nöjde man sig med att säga
uisge, vilket för engelsktalande lät som uishgi. Därav ordet
whisky. Första gången uisge används som beteckning för
destillerad dryck i Skottland tycks vara i samband med en begravning av en
Highland-hövding omkring 1618.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Whiskyproduktionen ökade kraftigt på 1600-talet. Faktum var att ökningen var så stor att man i parlamentet klagade på att det gick åt så mycket korn för whiskytillverkningen att det blev brist på korn som föda. Under detta århundrade började man även att beskatta whiskyn. Detta för att öka statsinkomsterna så man kunde finansiera "the English Civil War" 1642-1649. 1725 införde man skatt på malt, vilket kraftigt kom att försämra kvalitén på öl och på den whisky som producerades på Låglandet (the Lowland). Även övriga destillerier i Skottland var ålagda att betala skatt, men dessa destillerier var svåra att kontrollera så här flödade den illegala produktionen. De stora destillerierna på Låglandet fortsatte framgångsrikt att producera grain whisky för lokal konsumtion och för export till England där den användes som bas för billig gin. Engelska destillerier, som nästan blev utkonkurrerade av importen från Skottland, pressade parlamentet att införa omänskligt hög skatt på den skotska whiskyn. Hur som helst fortsatte de små destillerierna på Höglandet (the Highland) att tillverka högkvalitativ whisky utan att betala skatt. En stor del av denna whisky konsumerades på Låglandet. I London hade man ingen lösning på problemet, förutom att höja skatterna ännu mer, vilket gjorde lagen än mer verkningslös. 1822 införde man hårdare straff för dem som tillverkade whisky utan licens. Man började även kontrollera Höglandet noggrannare. En årlig licensavgift på 10 pund infördes på destillerier över 40 gallons (ca. 180 liter). Destillerier under denna storlek var inte tillåtna. Samtidigt med införandet av licenstvång så minskade man tullavgiften och restriktionerna för export till England. Detta nya drag visade sig vara lyckat och 1827 hade konsumtionen av lagligt tillverkad whisky trefaldigats. Detta ledde i sin tur till överproduktion och svårighet att finna nya marknader i Imperiet och utomlands.
1830 är en milstolpe i whiskyns historia. Då fick irländaren Aeneas Coffey patent på den kolonndestillationsapparat som han förbättrat. Denna destillationsapparat går allmänt under namnen; patent still, column still och Coffey still (sv. Coffeys blåsa).
På 1850-talet blandade Andrew Usher, whiskyhandlare och agent för Glenlivet, flera fat av Glenlivet för att få en jämnare kvalitet. Detta ledde till att man började blanda malt- och grain whisky. "The Blended" var född! Blended whisky är mildare än ren maltwhisky.
Skotsk whisky fick ett uppsving i England på 1870- och 1880-talen då
den kom att i allt större grad ersätta den franska brandyn. Lagren
av brandy minskade eftersom Phylloxera (mjöldagg) angripit de franska
vingårdarna på 1860-talet. Under 1890-talet kom den skotska whiskyn
på grund av detta att ha en makalös tillväxt. De destillerier
som fick mest framgång var Buchanan, Deware, Haig, Mackie och Walker.
Ytterligare framgång fick de skotska destillerierna då
förbudstiden i USA upphörde 1933. De irländska destillerierna
hade på grund av olika problem inte hängt med i svängarna.
Så när man åter igen tillät alkohol i USA blev det
skottarna som drog fördel av detta. Det fanns till exempel skotska
företag som haft kontakter med återförsäljare på
Bahamas. Detta gjorde att deras whisky var känd i USA då
förbudet hävdes. Det fanns dock förlorare även i Skottland.
I Campbeltown på halvön Kintyre fanns, före börskraschen
1929, 32 destillerier. Efter börskraschen fanns endast två
destillerier kvar, Glen Scotia och Springbank. Dessa båda destillerier
finns glädjande nog än idag. Under andra världskriget kom
man att införa ransoneringar som påverkade destillerierna negativt.
Efter andra världskriget kom intressenter från andra länder
att köpa upp delar av den skotska whiskyindustrin. Företag från
Japan, Frankrike, och Kanada köpte upp stora delar. United Distillers
bildades av irländska Guinness som köpte Distillers Company Limited
och på så sätt blev störst inom skotsk whisky.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Jag beskriver här tillverkningen av Maltwhisky, Grain whisky och Blended whisky
Maltwhisky
Maltwhisky tillverkas av korn, vatten och jäst.
Hela processen kan delas in i följande delar:
Mältning
Mäskning
Jäsning
Destillering
Lagring
Buteljering
Mältning
Först rensar man kornet. Därefter läggs det i ett stort kar,
ett mältkar, och blandas med vatten. Man låter luft passera genom
blandningen för att röra om och syresätta den. Efter ett par
dygn sprids kornet ut på ett golv, mältningsgolvet, där man
låter det gro. När kornet gror utvecklas värme, vilken man
kontrollerar genom att lagret av korn vänds och efterhand sprids ut.
Vändningen behövs även för att groddarna inte ska trassla
in sig i varandra. Då groddarna växer bildas ett
enzym, amylas, som omvandlar stärkelse
till socker. Detta socker kommer att förbrukas under jäsningen.
Kornet kallas nu för mältat korn (även grönmalt). Efter
sex till tolv dagar avbryts mältningen genom att det mältade kornet
värms upp. Det mältade kornet sprids ut i en kölna (eng. kiln),
en pagodliknande ugn vars golv är försett med massor av små
hål. Man eldar i våningen under och låter röken passera
genom det 2 till 3 dm tjocka lagret av mältat korn. Detta ger den skotska
whiskyn dess rökiga karaktär. Man eldar i dag vanligen med kol
och koks, men man använder även torv för att ge whiskyn en
smak av just torv. Efter mältningen får det mältade kornet
vila ett par dygn. Nu rensar man även bort groddarna. Dessa är
mycket näringsrika och används som djurfoder. Destilleriernas
pagodliknande kölnar är idag mest ett kulturminne. Det är
endast ett fåtal destillerier som själva mältar sitt korn.
Processen är relativt kostsam och man överlåter gärna
denna del av whiskytillverkningen till företag som enbart ägnar
sig åt att mälta korn.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Mäskning
Efter mältningen mals kornet till ett grovt mjöl så kallat
gröpe (eng. grist). Gröpen blandas med varmt vatten i stora
mäskkar (eng. mashtun) som är ca 5-6 m i diameter och rymmer upptill
40 000 liter. Gröpen får genomgå flera (vanligen tre) bad
i mäskkaret och i dessa löses sockret upp och den kvarvarande
stärkelsen omvandlas till socker. Temperaturen i det första badet
är ca 60° C. Vid de följande baden höjs temperaturen
med några grader per gång. Vätskan, vörten (eng. wash),
från de första baden leds till en kylare (eng. worts receiver
/ cooler) och sedan vidare till jäskaren. Vätskan från det
sista badet går inte till jäsning utan används som första
vatten vid nästa mäskning. De fasta rester som bli över efter
mäskningen använd till djurfoder. Mäskningen tar inte mer
än en arbetsdag.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Jäsning
När vörten har en temperatur på ca 20° C leds den till
jäskaren (eng. washback) och blandas med jäst. Varje destilleri
har sin egen jäst bestående av olika jästkulturer.
Jästsammansättningen är en välbevarad hemlighet, eftersom
den lär ge karaktär åt whiskyn. Jäskaren är upp
till 7 m höga och fylls med upp till 50 000 liter vört. När
vörten börjat jäsa kallas den för wash. Under
jäsningens gång skummar och bubblar det kraftigt i jäskaren.
Detta beror på att det bildas stora mängder koldioxid vid denna
process. Det utvecklas även en kraftig doft (vilken jag finner rogivande
behaglig). Under jäsningen bildas alkoholen och efter de två till
två och ett halv dygn som jäsningen pågår innehåller
washen fem till åtta procent alkohol. Jäskaren är
ofta tillverkade av furu (oregontall ansågs vara det bästa, numera
även i rostfritt stål) och mikroorganismerna i träet anses
bidra till slutproduktens karaktär. Ett jäskar kan användas
upp till 40 - 50 år. Efter varje jäsning rengörs jäskaren
noggrant med mycket milda rengöringsmedel. Man vill inte skada
mikroorganismerna i träet. Eftersom stål inte innehåller
mikroorganismer förstår man att jäskar i detta material inte
är lika populära.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Destillering
Destilleringen är till för att skilja vatten och
föroreningar från den slutliga produkten. Destillering
bygger på att vatten kokar vid 100° C medan alkohol börjar
förångas vid 78° C. Destilleringen sker i stora blankpolerade
kopparpannor (eng. pot stills / stills) som är päronformade. Formen
på pannan har stor betydelse för whiskyns karaktär. En låg,
rund panna ger en tung, oljig whisky. medan en hög och smalare ger en
lättare och renare. Att formen har stor betydelse förstår
man när man hör att det finns destillerier som kopierat den gamla
pannans bucklor när man bytt ut den mot en ny. Man destillerar två
gånger (ett ytterst fåtal skotska maltwhiskys destilleras tre
gånger). Vid den första destillationen hälls washen i en
wash still. Washen värms upp så mycket att alkoholen
(etanol) förångas. Temperaturen ligger under vattnets kokpunkt
så detta stannar kvar i destillationsapparaten. Alkoholen som
förångats passerar genom ett smalt rör i pannans topp och
kondenseras. Detta första destillat
kallas low wines och har en alkoholstyrka på ca 25 %. Resterna
efter denna första destillering kallas burnt ale eller
pot ale och används som djurfoder eller gödningsmedel.
Den första destilleringen tar mellan sex och åtta timmar. Washens
volym har nu minskat från 10 000 - 12 000 liter till ca 2 500 liter
low wines. Detta "low wine" genomgår nu en andra destillering. Denna
destillering sker i den s.k. "spirit still" som ofta är något
mindre än "wash still". Detta andra destillat passerar genom "the spirit
safe", (sv. spritlyktan), ett skåp med glasfront. Destillatet efter
denna andra destillering delas upp i tre delar. Den första delen kallas
"foreshots" eller "head", (sv. försprit eller huvud) som inte är
drickbar (bitter och giftig) blandas med nästa omgång "low wines"
och destilleras en gång till. Den mellersta delen kallas "the heart"
eller "the middle cut", (sv. mellanspriten) och är den del som
används och lagras. Sista delen som kallas "feints" eller "tail", (sv.
eftersprit eller svans) är inte heller den drickbar utan går
även denna till omdestillation. Kvar i destillationspannan är nu
bara rester, "spent lees", som saknar värde och slängs. Det är
vid denna andra destillering som destillatörens, "the destiller",
yrkesskicklighet kommer in. Han ska utan att vara i kontakt med destillatet
när det passerar igenom "the spirit safe" avgöra var "the foreshots"
slutar och "the feints" börjar. Den användbara delen, "the heart"
/ "the middle cut" har en alkoholstyrka på mellan ca 60 % och 75
% och är klar som vatten. Whisky med alkoholstyrka över ca. 65
% späds med vatten till denna styrka eftersom alkoholhalter över
detta inte lämpar sig för lagring.
Att destillera 6 000 till 7 000 liter tar ca sex timmar.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Lagring
Innan whiskyn får kallas för whisky måste den lagras i minst
tre år. Lagringen sker i ekfat. Dessa är ofta begagnade fat som
tidigare innehållit sherry eller bourbon. Att lagringen har stor betydelse
råder det ingen tvekan om. Vid lagringen sker reaktioner där garvsyran
i träet, alkoholen och syret samverkar. Lagringsfaten är inte helt
täta, därför kan upp till 2 % av whiskyn avdunsta under lagringen.
Den del som avdunstar kallas ofta "angel's share". I och med att faten inte
är täta kan även luften utanför tränga in i fatet
och påverka smaken hos slutprodukten. Således kan en whisky som
lagrats vid kusten få en smak av salt och tång. Whisky som lagras
på hög höjd och lägre temperaturer behöver längre
lagringstid än whisky som lagras på lägre nivå och
vid högre temperaturer för att nå "mognad". Således
är inte lagringstiden den avgörande faktorn. En whisky som är
lagrad i 16 år behöver inte vara finare än en som lagrats
i 12 år. Vid lagringen får whiskyn även lite färg av
faten.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Buteljering
Innan whiskyn kan tappas på flaska ska den spädas med vatten till
önskad styrka, vanligen 40 %. Efter detta filtreras whiskyn för
att slutligen färgas. Färgningen påverkar inte smaken.
Själv tycker jag det är tråkigt att whisky som är en
"ren" naturprodukt behandlas på detta vis.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Grain
whisky (sädeswhisky)
Till skillnad från framställning av maltwhisky där man
använder korn som enda sädesslag i mäsken används här
lite av varje. Man använder ett eller flera av följande
sädesslag: majs, råg, havre och ris. Man använder till och
med melass. För att stärkelsen
i de olika sädesslagen skall omvandlas till socker krävs
enzymet, amylas, som finns i korn.
Därför innehåller varje mäsk en liten del mältat
korn (kan även förekomma att man använder omältat korn)
för att få igång processen som omvandlar stärkelsen
till socker.
Säden mals och kokas vid hög temperatur. Detta för att göra stärkelsen tillgänglig. Denna process tar tre till fyra timmar. Efter avsvalning blandas lösningen med det mältade kornet. Mäsken är nu mycket sockerrik. Mäsken går till jäskaren där jäst tillsätts och bildar wash (i USA och Kanada benämnt beer). Jäskaren rymmer ca 180 000 liter (jämför med ca 50 000 liter vid framställning av maltwhisky). Koldioxiden som bildas vid jäsningen tas (i motsats till tillverkning av maltwhisky) tillvara och används bl.a. vid kolsyrande av läsk. Destilleringen sker inte i destilleringspannor utan i industriell anda i två sammanlänkade kolonner (eng. patent still / column still / Coffey still, sv. bl.a. Coffeys blåsa), analysatorn och rektifikatorn, som är 12 - 13 meter höga och tillverkade av stål. Anslutningsröret som leder till den första kolonnen (analysatorn) passerar genom den andra kolonnens (rektifikatorns) topp för att washen skall vara uppvärmd när den kommer till analysatorn. I botten av analysatorn sprutas det in het vattenånga. Den stigande ångan möter washen som rinner nedåt. Alkoholen i washen förångas och stiger uppåt i analysatorn. När alkoholen nått analysatorns topp leds den över till rektifikatorn och in i dennas botten. Även i rektifikatorn stiger alkoholen uppåt. När den når the spirit plate nära rektifikatorns topp leds den ut och passerar "the spirit safe". Alkoholen har nu en styrka på ca 90 %. Det som inte förångats leds tillbaka till analysatorn för omdestillering. Att kolonndestillation ger en så hög alkoholstyrka beror på att oönskade ämnen och ångor kondenseras långt ned i kolonnerna och således aldrig når upp till urtappningshålet.
Vid kolonndestillering sker destilleringen kontinuerligt vilket ger en mycket snabbare och storskaligare produktion. Detta dock på bekostnad av att whiskyn förlorar sin identitet beträffande doft och smak.
Blended
whisky
Blended whisky är helt enkelt olika whiskysorter blandade med varandra.
En blend har en eller flera grain whiskies som bas. Till denna sätts
sedan varierande mängd singel malt. En blend kan innehålla allt
från 20 % till 60 % single malt. Där förstås en högre
halt singel malt innebär finare kvalitet. Även antalet sorters
malt whisky som ingår i en blend kan variera kraftigt, allt från
10-talet sorter upp till 50. Det finns även de som består av 100
eller fler olika sorters maltwhisky. En enkel blend innehåller färre
antal single malts än en finare. Vilka grain whiskies och malt whiskies
som ingår talar man inte alltid om. En sak som man aldrig talar om
är i vilka proportioner som de olika whiskysortena ingår. Det
är "the chief blender", chefsblandaren, som bestämmer vilka sorter
som ska ingå och i vilka proportioner. I detta arbete är näsan
det viktigaste redskapet. Chefsblandaren är så viktig att om ett
destilleri övergår i annans ägo, följer denne vanligtvis
med i köpet för att kunna garantera att kvaliteten och karaktären
på produkten.
Sätten att blanda till en blended skiljer sig åt. Vissa blandar
malt whiskyn och grain whiskyn direkt. Medan andra först blandar maltwiskyn
för sig och grain whiskyn för sig. Dessa blandas sedan med varandra
strax före att de buteljeras.
Tiden från blandning till buteljering kallas för giftastiden och
denna kan variera från någon månad till flera år.
En finare variant av blend är "de luxe". Detta är en blend
innehållande större proportion maltwhisky (vilken även är
äldre och mognare) än en "vanlig" blend.
Tillbaka
till innehållsförteckningen
Lowland
malts
The Lowland (Låglandet) är den södra delen av Skottland.
Gränsen börjar strax norr om Dumbarton i väster och löper
till spetsen av viken vid Perth i öster. Lowland malts är lätta
och mjuka i smaken vilket gör att de passar ovana whiskydrickare. Att
de är bra "nybörjarwhiskys" gör dem inte alls mindre intressanta
för mer erfarna whiskyälskare. Stora delar av Lowlandwhiskyn
används till blended whisky.
Whisky från the Lowland är t.ex..:
#Anm: Blended whisky inordnas vanligtvis
inte under regioner. Jag har placerat dem i den region där de
blandas.
(* finns på systembolaget)
Auchentoshan (single malt *)
Bailie Nicol Jarvie (blend, Edinburgh *)
Ballantine´s (blend, Glasgow *)
Bell´s (blend, Perth *)
Bladnoch (single malt)
The Claymore (blend *)
Glenkinchie (single malt *)
Inverleven (single malt)
Kinclaith (single malt)
Ladyburn (single malt)
Lauder´s Scotch (blend, Glasgows *)
Littlemill (single malt *)
Long John (blend , Dumbarton *)
Rosebank (single malt)
St Magdalene (single malt)
Stewart´s (blend, Dumbarton *)
Teacher´s (blend, Dumbarton*)
Whyte & Mackay (blend, Glasgow *)
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Campbeltown
Ute på udden av halvön Kintyre ligger Campbeltown. Här fanns
en gång över 20 destillerier. Överproduktion och alltför
stor variation i kvalitet bidrog dock till att antalet destillerier drastiskt
minskade. I dag finns endast två destillerier kvar i
Campbeltownområdet. Dessa är Glen Scotia och Springbank.
Campbeltownwhisky har en påtaglig smak som är mogen och mjuk och
har ett varierande inslag av torv.
Whisky från Campbeltown är
(* finns på systembolaget)
Glen Scotia
Springbank*
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Islay malts
Single maltwhiskyn från denna ö har den mest påtagliga smaken.
Whiskyn härifrån är mycket kraftfull i sin smak. Det är
torven som ger denna whisky sin karaktär. Ön har stora områden
med torv, vilket gör att vattnet man använder redan från
början har smak av torv. Torvsmaken finns hos all malt som framställs
på ön, allt ifrån den mildaste till den mest smakrika. Torven
ger en torrhet som i bland balanseras av en viss sötma som ibland
förstärks av röksmak. Detta är inte en whisky för
nybörjaren. Om man startar med en kraftig whisky med röksmak är
det troligt att det tar ett bra tag innan man ger sig på whisky igen,
om man överhuvudtaget vågar. Islay whisky är en mycket viktig
ingrediens i blended whisky.
Whisky från Islay är t.ex..:
(* finns på systembolaget)
Ardbeg*
Bowmore*
Bruichladdich
Bunnahabhain*
Caol Ila
Lagavulin*
Laphroaig*
Port Ellen
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Highland
whisky
Detta är den största regionen och den har fler destillerier än
resten av Skottland har tillsammans. Regionen omfattar området norr
om the Lowland, förutom Campbeltown och Islay. Regionen omfattar
således även öarna Jura, Mull, Skye och Orkney. Eftersom
denna region är så stor delas den in i under avdelningar: väst,
norr, Spey, öst och söder.
The Western Highlands (västra höglandet) är den minsta delen av höglandet och utgör området från Oban till Fort William. Whiskyn härifrån är rund och len i smaken.
Whisky från the Western Highlands är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
Ben Nevis (både som single malt och blend)
Glengoyne*
Glenlochy
Inchmurrin
Oban*
Tillbaka till
innehållsförteckningen
The Northern Highlands (norra höglandet) sträcker sig från Inverness längs östkusten upp till Wick. Whiskyn härifrån är ofta mjuk och är allt från fruktigt söt till torr. Den har inte samma torvsmak som whiskyn från de södra delarna av höglandet.
Whisky från the Northern Highlands är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
Balblair*
Clynelish
The Dalmore*
Glenmorangie*
Glen Ord
Old Pulteney
Teaninich
Tomatin
Tillbaka till
innehållsförteckningen
The Eastern Highlands (östra höglandet) utgör området från Brechin i söder till Banff i norr d.v.s. längs Nordsjökusten. Whiskyn härifrån varierar från fruktig sötma till "torvig" torrhet.
Whisky från the Eastern Highlands är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
Fettercairn
Glencadam
Glensk
Glen Garioch
Glenugie
Glenury Royal
Lochnagar
Lochside
North Port
Tillbaka till
innehållsförteckningen
The Southern Highlands (södra höglandet) kan sägas utgöra området från Perthshire (Perth) och västerut. Whiskyn från detta område är ofta mjuk, lätt och söt. Det finns dock några som är torra.
Whisky från the Southern Highlands är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
The Famous Grouse (blend)*
Glengoyne*
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Speyside
Spey eller Speyside är egentligen ingen egen region utan ingår
i the Highland. Men då den är av stor betydelse genom att här
ligger otroligt många destillerier tas den ofta upp för sig
själv. Destillerierna ligger i huvudsak längs floderna Spey, Fiddich,
Deveron och Lossie. Whiskyn från detta område tillfredsställer
alla smaker.
Whisky från Speyside är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
Abelour Allt-A-Bhainne Ardmore Aultmore Balmenach The Balvenie* Banff Benriach Benrinnes Benromach Brackla Braes of Glenlivet Caperdonich Cardhu An Cnoc Coleburn Convalmore Cragganmore* Craigellachie* Dailuaine Dallas Dhu Dalwhinnie* |
Drumguish Dufftown Glen Albyn Glenallachie Glenburgie Glen Deveron Glendronach Glendullan Glen Elgin Glenfarclas* Glenfiddich* Glenglassaugh Glen Grant* Glen Keith The Glenlivet* Glenlossie Glen Mhor Glen Moray* Glen Rothes Glen Spey Glentauchers Imperial |
Inchgower Knockando* Linkwood Longmorn* The Macallan* Mannochmore Millburn Miltonduff Mortlach Pittyvaich The Singleton* Speyburn Strathisla Strathmill Tamdhu Tamnavulin Tomatin Tomintoul Tormore |
Tillbaka till innehållsförteckningen
Island
Island omfattar de whiskyområden i the Highland som inte passar in
någon annanstans. Island omfattar öarna Jura, Mull, Skye och Isle
of Arran i väst samt Orkney i norr. Tilläggas kan att någon
whisky från Isle of Arran kommer inte att finnas tillgänglig
förrän en bit in på 2000-talet. Detta beroende på att
destilleriet på ön startades först 1995 efter 160 års
"vila".
Whisky från Island är t.ex.:
(* finns på systembolaget)
Highland Park (Orkney)*
Jura (Jura)*
Scapa (Orkney)
Talisker (Skye)*
Tobermory (Mull)
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Whiskytyper (Skottland)
Single
malt
Single malt är en produkt från ett destilleri. Den kan
säljas efter endast tre års lagring men oftast lagrar man den
mellan åtta och femton år, vilket gör att whiskyns
karaktär och smak blir mer framträdande och rund. Vanligtvis blandas
whisky av varierande styrka och ålder för att garantera en
oföränderlig (jämn) kvalitet. Det är alltid åldern
på den yngsta ingående whiskyn som anges på flaskans etikett.
Malten späds från den styrka den hade då den tappades på
fat (upp till ca 65 volymprocent) till mellan 40 % och 47 %.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Single-cask
malt
Denna malt består av whisky från endast en framställning.
Här är således inte slutprodukten blandad med någon
annan produkt från destilleriet, utan tappas direkt på fat från
sista destillationspannan. Detta tillsammans med avsaknaden av kallfitrering
försäkrar att den speciella karaktären hos destilleriets whisky
är tydlig och klart framhävd. Detta gäller även för
varje enskild destillering. Liksom single malt måste denna vara lagrad
i minst tre år för att få kallas whisky. Inte heller vid
buteljering blandas whiskyn med någon annan produkt.
Denna är den dyraste typen av whisky och kostar minst det dubbla mot
en vanlig single malt. Men den är väl värt sitt pris.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Vatted
malt
Är en blandning av single malt från olika destillerier. De inblandade
single maltsorterna har olika ålder. Även här anges ålder
efter den yngsta ingående whiskyn. Vatted malt kan ses som ett mellanting
mellan blended whisky och single maltwhisky. Trots detta kan smaken hos vissa
vatted malts vara lika utvecklad som hos en single malt.
Texten vatted malt återfinns dock sällan på etiketten. Istället kan man utgå ifrån att om ordet single saknas framför ordet malt och om destilleriets namn inte anges så är det en vatted malt.
Exempel på Vatted malt:
Strathconon
Glenleven
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Grain
whisky
Denna whisky tillverkas inte i de "gamla" charmiga kopparpannorna utan i
mer industriell anda. Här använder man istället
kolonndestilleringsapparater. (På engelska kallas denna apparat patent
still, column still eller Coffey still.) Dessa kan destillera kontinuerligt
vilket ger en mycket snabbare och storskaligare produktion. Detta dock på
bekostnad av att whiskyn förlorar sin identitet beträffande doft
och smak. Det är ytterst sällan som denna whisky dricks som den
är. I stort sett all grain whisky som tillverkas används till blended
whisky tillsammans med single malt. Grain whiskyn mognar snabbare än
maltwhiskyn och strax efter tre års lagring används den till
produktion av blended whisky.
Till grain whisky används betydligt mindre mängd mältat korn än till single malt. I stället använder man majs, omältat korn och andra jordbruksprodukter. Mältat korn ingår i stort sett bara för att få igång jäsningen.
Exempel på Grain Whisky:
(* finns på systembolaget)
Black Barrel (The Lowlands)*
Cameron Brig (The Lowlands)
Invergordon (the Northern Highlands)
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Blended
whisky
Blended är en blandning mellan maltwhisky och grain whisky. Att blanda
till en blended är en stort konsthantverk. I en blended whisky kan det
ingå allt från 20 till 50 olika whiskysorter. Att få ihop
dessa till en produkt som stimulerar såväl ögat som näsan
och smaklökarna är det inte alla som klarar. Därför är
"blandarens" (the blender) status mycket hög. Om ett destilleri byter
ägare är det därför av stort värde att blandaren
stannar kvar hos den nye ägaren för att produkterna skall hålla
samma höga kvalitet.
Exempel på Blended whisky:
(* finns på systembolaget)
Ballantines (Glasgow)*
Bell's (Perth)*
Ben Nevis (the Western Highlands, även som single malt)
Black Eagle*
Black & White (Glasgow, se not
nedan)
Buchanan's (London)
Chivas Regal (de luxe)*
Clan Campbell (The Highlands)
The Claymore*
Cluny*
Cutty Sark (London)*
Defender (Glasgow)
Dewar's (Perth)
Dimple (The Lowlands)
Doctors´ Special*
The Dundee*
The Famous Grouse (Perth)*
Glen Clova*
Grant's (Glasgow)*
Haig (Markinch)
Highland Gold*
Highland Legend*
House of Lords (Pitlochry)
Inver House (Airdrie)
J & B , Justerini & Brooks (Glasgow)*
John Player Special (Glasgow)
Johnnie Walker Red Label (Kilmarnoch)*
Johnnie Walker Blue Label (Kilmarnoch)
King of Scots (Glasgow)
Langs Supreme (Glasgow)*
Lauders*
Long John (The eastern Highlands)*
Mackinlay*
Macscot´s*
McGibbon's (Glasgow)
Morrison´s Islay Legend*
Old Glen*
Passport Scotch*
Queen Anne*
Standard Selection (blandad i Sverige av V&S)*
Stewart´s*
Teacher's (Glasgow)*
Té Bheag Nan Eileann ("Lilla damen från öarna", Skye)
Usher's (Edinburgh)
Vat 69 (Leith, se not nedan)*
White Horse (Edinburgh)
Whyte & Mackay (Glasgow)*
William Lawson's (Dundee)
Black & White är en enkel whisky som genom lyckad marknadsföring kom att säljas i baren i parlamentets underhus i London liksom på de flesta teatrar och kabaréer. Till en början hette whiskyn "House of Commons" men bytte till "Buchanan's Special" efter upphovsmannen James Buchanan (en av whiskyindustrins förgrundsgestalter). Etiketten var mycket enkel: vit botten med svart text. Denna blend blev så populär att folk kom att kalla den "Black and White". Buchanan som var en slipad affärsman döpte snabbt om whiskyn till just "Black and White". De två hundarna, en svart skotte från Aberdeen och en westie (west highland white terrier), på etiketten tillkom senare.
Vat 69 har en lustig historia. William Sanderson som
är fader till denna whisky gjorde omkring 100 olika blandningar som
föll honom i smaken. Sedan inbjöd han kollegor som fick hjälpa
honom att välja ut den bästa blandningen. Man kom fram till att
det var blandningen i fat (vat) nummer 69 som var den bästa. Därav
namnet.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
De luxe
whisky
Detta är en blended whisky av högre kvalitet än en standard
blended. En de luxe whisky innehåller vanligtvis en större proportion
malt (vilken även är äldre och mognare) än en "vanlig"
blend. Detta medför självfallet att en de luxe whisky är dyrare
än en "vanlig" blend.
Exempel på de luxe whisky:
(* finns på systembolaget)
Chivas Regal (The Highlands *)
Johnnie Walker Black Label (Kilmarnoch *)
Old Parr (Edinburgh)
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Den riktigt hängivne "whiskyälskaren" kanske inte vill bry sig om irländsk whiskey. Detta är i så fall bara trams. Det finns många fina, för att inte säga underbara, whiskeys från Irland. Att whiskey stavas som det gör lär bero på att något destilleri på Irland ansåg sin whiskey finare än de övriga irländska destilleriernas och därför satte till ett e för att folk skulle känna igen deras whiskey. De andra destillerierna kände sig tvungna att haka på. Faktum är att det sista destilleri som gjorde denna ändring gjorde den så sent som på 80/90-talet. (Vet du exakt år, "maila" mig!).
Några förnämliga whiskies från Irland är:
Black Bush (Old Bushmills, Nordirland)*
Jameson*
Middleton (de senare årgångarna)
Paddy (en mycket lätt och somrig, se not
nedan)*
Power's (härligt smakrik, Power's införde miniatyrflaskan)
Tullamore Dew (den whiskey som jag anser vara bäst till
Irish Coffe)*
Nu är det inte så att det inte tillverkas Single Malt på
Irland.
Old Bushmill har sin Bushmills Malt*
Coleraine (en riktig dyrgrip)
The Tyrconell (namngiven efter hästen som 1876 vann den irländska
galoppklassikern, "the Queen Victoria Plate" till oddset 100-1)*
Namnet Paddy har en liten trevlig historia. Paddy hette inte Paddy från början utan "Cork Distilleries Company Old Irish Whiskey". Mannen som jobbade som försäljare för destilleriet som tillverkade Paddy hette just Paddy, (Paddy O´Flaherty). Whiskeyn blev så populär att man i folkmun började kalla den för Paddy efter försäljaren. Destilleriet var vaket för detta och gav därför whiskeyn namnet; PADDY. Den var för övrigt företagets första buteljerade whiskey. Tack till...
Irish
Coffee tillkom på flygplatsen Shannon, på
västra Irland. Då passagerarna landade var det vanligt att de
ville ha något varmt att dricka. Bartendern på flygplatsen hade
vanligen te till passagerarna. Men en dag då en flyglast amerikaner
landade var teet slut. Bartendern tillredde då en dryck av kaffe, whiskey
och massor av socker. Ovan på detta lade han vispad grädde för
att drycken skulle hålla värmen (man skall alltså inte
röra ner grädden i drycken). Drycken blev genast en hit och så
var en av världens mest omtyckta drycker uppfunnen.
Den amerikanske journalisten Stan Delaplane var bland resenärerna och
han blev mäkta förtjust i Irish Coffee. Han tog med sig receptet
hem till San Francisco. Där gav han det till bartendern på sin
stamkrog, "The Buena Vista Cafe" i Fisherman's Wharf. Detta skedde 1952 och
nu över 40 år senare finns det inget ställe i världen
som serverar så mycket Irish Coffee som just "The Buena Vista Cafe".
Styrelsen på "The Buena Vista Cafe" gjorde en överenskommelse
med Irish Distillers om en whiskey som skulle vara perfekt för just
Irish Coffee. Den whiskeyn som togs fram kom att heta "the Buena Vista" och
är den enda irländska blended whiskey som levereras exklusivt av
Irish Distillers till någon i världen.
Tullamore Dew är den whiskey som mest liknar "the Buena Vista". Dock
är "the Buena Vista" mer maltig i smaken än Tullamore Dew. "the
Buena Vista" säljs endast på "The Buena Vista Cafe". Om du
önskar kan du där inhandla en flaska för den moderata kostnaden
$18,75 (1994).
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Tillverkning
Irland
Tillverkningen av irländsk whiskey skiljer sig på två sätt
från tillverkningen av skotsk whisky. När man avbryter
mäskningen låter man inte röken passera igenom malten som
i Skottland. Detta gör att den irländska whiskyn inte har den
rökiga doft/smak som finns hos den skotska. Det andra som skiljer är
att den irländska whiskeyn destilleras tre gånger i motsats till
två i Skottland. I övrigt se
"Tillverkning Skottland".
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Whiskey
(USA)
Den största delen av USAs whiskeytillverkning är koncentrerad till
staterna Kentucky och Tennessee även om en hel del även tillverkas
i Maryland och Virginia. Ett av de mest kända märkena, Jack Daniel's
(som inte är en bourbon), tillverkas i den lilla staden Lynchburg (har
inget med lynchning att göra) i Tennessee. I Lynchburg råder "lustigt"
nog totalt alkoholförbud.
Pastorn Elijah Craig är enligt vissa källor den förste som tillverkade whisky i USA. Detta skulle ha skett1789. Andra källor hävdar att destilleriet Evan Williams var först år 1783.
Myndigheterna blev snart intresserade av whiskeyproduktionens intäkter och 1791 genomfördes de första skattelagarna gällande whiskey.
I USA ska allt helst ske snabbt och storskaligt, så även whiskeytillverkningen. Därför är det kanske inte så konstigt att den gamla fina kopparpannan inte existerar här. Här sker tillverkningen nästan uteslutande genom kolonndestillation.
För att kunna hålla ordning på alla de whiskeysorter som producerades införde man 1909 en lag som definierade de olika whiskeytyperna samt hur whiskey skulle framställas.
Nykterhetsvännerna började bekymra sig allt mer för
alkoholkonsumtionen och 1881 infördes i Kansas förbud mot tillverkning
och konsumtion av alkohol. Nykterhetsvännerna växte sig allt starkare
och 1907 följde Georgia efter i Kansas fotspår. Efter första
världskriget rådde livsmedelsbrist och 1920 infördes i hela
USA förbud mot att tillverka, sälja och dricka alkohol.
Förbudstiden kom att vara i tretton år fram till 1933.
Förlorarna var inte bara nykterhetsrörelsen utan hela samhället.
Förbudstiden gav maffian en gyllene möjlighet att dra in pengar
på illegal tillverkning, lönnkrogar och smuggling. När väl
förbudstiden var slut hade de amerikanska destillerierna ingen whiskey
att sälja. Det skulle ta flera år innan tillverkarna åter
kunde erbjuda någon drickbar whiskey. Irländarna hade inte mycket
whiskey i lager så de missade möjligheten att snabbt kunna exportera
till USA. Denna möjlighet gick dock inte skottar och kanadensare miste
om.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Tillverkning
USA
Whiskeyn finns i olika varianter beroende på dels ingredienserna, dels
på tillverkningsmetod och dels på
blandningsförhållandena.
Beroende på ingredienserna:
Bourbon innehåller minst 51 % majs, måste vara tillverkad
i Kentucky och lagras på kolade ekfat. Det är svårt att
tillverka bourbon av enbart majs, därför tillsätter man lite
mältat korn.
Corn whiskey innehåller minst 81 % majs.
Rye whiskey innehåller minst 51 % råg och skall vara lagrad
på helt nya och kolade ekfat. Rye whiskey var den sort som
först tillverkades i USA. Rye har en bitter smak. Det är svårt
att tillverka rye whiskey från enbart råg, därför
tillsätter man lite mältat korn.
Beroende på tillverkningsmetod:
Sour mash är den tillverkningsmetod som används av de flesta
destillerier i USA och framför allt vid framställning av bourbon
och rye whiskey. Metoden går ut på att man tar en del av mäsken
från föregående destillering och tillsätter den till
den nya mäsken. Detta gör man antingen vid mäskningen,
jäsningen, eller vid båda tillfällena. Orsaken till att man
gör på detta sätt är att förstärka smaken.
Om man inte tillsätter "gammal" mäsk kallas det för sweet
mash.
Beroende på blandningsförhållandena:
Bottled in bond innebär att whiskeyn kommer från ett och
samma destilleri samt att den lagrats under översikt av staten och tappats
på flaska på plats.
Straight whiskey kommer från en destillering.
Jämför med skotsk whiskys single-cask malt.
Blended straight whiskey är en blandning av flera straight
whiskey.
Blended whiskey är en blandning av straight whiskey och neutral
sprit.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Whisky
(Kanada)
Kanadensisk whisky benämns ofta som rye. Detta är en sanning som
inte bör tas på allt för stort allvar. Visserligen ingår
råg (rye), men inte alls i de mängder som man tror. Det är
heller inte något krav på att det ska ingå råg.
Tillverkning
Kanada
Den kanadensiska whiskyn framställs genom kolonndestillation, den är
således en grain whisky. Destilleringen sker i två
sammanlänkade kolonndestillationsapparater. Man använder råg
samt mältat och omältat korn vid framställningen. Detta destillat
kan sedan blandas med grain whisky framställd av majs.
Whisky
(Sverige)
Idag finns fyra "svenska" whiskysorter på systembolaget. Av dessa är
en en vatted malt, de tre andra är blended.
Black Ribbon: vatted malt
Old Glen: blended (med upp till 60% maltwhisky)
Standard Selection: blended
Macscot's: blended
Dessa whisky sorter är inte helsvenska utan blandas i Sverige.
Förutom dessa dyker det ibland upp andra whiskysorter som blandats i
Sverige. Dessa finns bara i begränsad upplaga.
Att vi haft ett helsvenskt whiskymärke är det kanske inte många som känner till. Men det fanns en gång i tiden en svensk whisky med namnet "Skeppets Whisky". Denna destillerades första gången 1955 hos V&S i Södertälje. 1961 kom den ut på marknaden. "Skeppet" hade det svårt i konkurrensen med de andra whiskysorterna och 1966 lade man ner tillverkningen. "Skeppet" var en blended som bestod av ca. 45% maltwhisky och 55% grain whisky (även denna tillverkad i Sverige).
Idag kan vi med förväntan se fram emot nästa generation helsvensk
whisky. I Mackmyra utanför Gävle finns nämligen åtta
sanna entusiaster som åter kommer att sätta Sverige på
whiskykartan. Whiskyn kommer att vara en single malt och det är planerat
att det under 1999 ska tillverkas 500 liter för att öka till 1
000 liter år 2 000.
Besök Mackmyra
Tillbaka till
innehållsförteckningen
Tillverkning
Sverige
Här kommer jag att uppdatera så fort jag får ny
information.
Tillbaka till
innehållsförteckningen
* Stort tack till Tommy Nilsson i Lund som
kompletterade med ursprungsnamnet på PADDYS: "Cork Distilleries Company
Old Irish Whiskey" och Paddy O´ Flaherty's fullständiga namn, samt
att detta var destilleriets första buteljerade märke.
Back to homepage
besökare sedan 10 dec 1998