Bildagbok
Bildagbok.


Juni-juli 2006
Nu har startmotorn börjat dumma sig, så vad passar bättre än att lägga sej under bilen en solig dag och skita ner sej lite? Väl ute insåg jag att rollerclutchen var trasig (nej jag vet inte vad det heter på svenska). Dit med nytt. Se bild.
Öppnade upp den gamla och hittade rullar och fjädrar i den, så en rollerclutch var det verkligen.

Bendixdrev å rollerclutch
Rotorn

Jag modifierade också solenoiden med en bit kopplarplåt och en skruv så att det blir lättare att sätta dit dom andra strömsladdarna som försörjer resten av bilen.
Muttra
Solenoidlocket

Solenoiden inuti Startmotorn inuti
Solenioden inuti
Kolen och kollektorn. Ser fint ut.

Nu har jag bytt alla injektorer, för motorn har gått underligt ojämnt då man kör med lockuppen i sen sista tiden. Jag har länge misstänkt att injektorerna gradvis blivit igenkläggade av nånting mystiskt. Skulle vara om etanolen löser upp nånting i bränsleledningarna som sen går rakt genom soppafiltret och sätter sig i injektorerna.
Skillnaden var enorm! Nu flyyyter den fram över vägarna igen! 1040 varv i 90 knyck går inte riktigt att beskrivas. Återstår att klura ut vad som hänt med gom gamla injektorerna. Jag såg iaf att en sladd till en av dom hade blivit illa klämd. Kanske det kan förklara transistorerna som brunnit upp?


EGR-kondenseringsystemet är nu under ombyggnation. Såhär är det: Där EGR-ventilen en gång satt sitter numer en adapter med två röranslutningar. Avgaserna leds från den, via en bit 15mm kopparrör och 20mm avgasslang fram till framför kylaren där EGR-kylaren sitter. Den är gjord av två parallellkopplade oljekylare från Toyota corolla. Efter den sitter EGR-ventilen och sen leds avgaserna tillbaka via en gummislang till adaptern och sen in i insuget. Under kylaren sitter en upp och nervänd avluftare (för elementkretsar och liknande) som fungerar som autodränering för att dränera ut vattnet som kondenseras.
Ombyggnaden går ut på att sätta dit grövre ledningar. Mer EGR, MER MER! meer Allt för att få ner soppaförbrukningen. En motor på E85 tål våldsamt med EGR.


Oj, nytt bränsleförbrukningsrekord! 1,89 liter/mil på E85. Omräknat till bensin (-30%) blir det 1,32 liter/mil och det är inte så pjåkigt. Och detta trots att EGR-ventilen har lagt av. Måste kolla vad som är fel..
Det var en sladd jag glömt skruva dit..


Nu har spridarna kleggat igen sig. Igen. Här är mina inlägg från etanolforumet:
Argh! Nu har min andra uppsättning spridare börjat dumma sig sen jag började köra på E85. Ifjol byggde jag om bilen från förgasare till insprutning. Körde på bensin hela sommaren och bilen gick hur bra som helst. Men nu i våras började jag köra på E85 , men märkte att bilen började gå märkbart sämre med tiden. Tomgången blev omöjlig att få riktigt fin, och vid landsvägskörning ryckte bilen hela tiden. På fullgas poffade det i insuget så jag misstänkte antingen tändningen eller för snål blandning. Jag mixtrade med tändningen utan förbättring, och köpte sen en uppsättning nya spridare, och oj! Bilen formligen svävade fram! Slutet gott allting gott? Nix. Efter 2-3 veckor började den gå sämre igen, och efter power meet med många köer och plusgrader under huven, så fick två eller kanske tre cylindrar så lite soppa att dom inte längre gick. (Jag testar det genom att rycka loss en tändkabel i taget på tomgång, och det alltid dom två som sitter närmast där bränslet kommer in som lägger av först) När jag testar spridarna i min testrigg sprutar dom verkligen inte vackert, men efter att ha "backspolat" dom så ser det bättre ut. Inget skräp syns i filtren i spridarna. Precis före fuelrailen sitter ett bränslefilter av modell biltemas subaru av plåt. Nu funderar jag på om det kan vara galvanisk korrosion i fuelrailen som är gjord av aluminium som ställer till det? Aluminiumoxiden kanske är såpass fin att den smiter igenom filtren i spridarna? Tanken är av plåt (ser fin ut inuti), bränsleledningarna också, men det har slumpat sig så att fuelrailen har blivit elektriskt isolerad då den är gummiupphängd och jag fick byta ut en stump bränslerör mot slang precis innan. Med andra ord var den inte elektriskt isolerad från början.
----
Jag har klurat lite till (och mätt) och kommit på att fuelrailen inte alls var elektriskt isolerad, eventuella galvaniska strömmar kan ta vägen genom returfjädern till gasspjället om den vill. Nu tänker jag testa isolera fuelrailen för att effektivt förhindra vidare korrosion, och då är den felkällan eliminerad. Kleggar det igen i alla fall så beror det på nåt annat. Ska byta soppafilter också för säkerhets skull!


Augusti 2006

När man som mest anade det så kom det ett paket från USA med fyra begagnade kolvar och två vacuumkontakter som bryter strömmen till lockuppkopplingen när man gasar på. Najs!
Switch

Motorn visade än en gång en tendens på att spridarna började klegga igen sig. Bara för att testa så prövade jag en flaska med STP:s akut-injectioncleaner. Och jag vet inte om onkel GM hade ett finger med i spelet, men det blev bra!!

Lagom till vinterdvalan köpte jag också en uppsättning Cragar SuperSpoke-fälgar från Alvén Ingvarsson. Muttrarna kommer från Biltema. Pimp eller va?
Fälg

Värt att veta kan vara att cragarfälgarna väger 11 kilo styck, och orginalfälgarna 10 kilo.
Dom gamla hade en "rim width" (vad heter det på svenska?) på 15,3cm (6 tum) och dom nya var på 18cm (7 tum). Dom extra centimetrarna har lagts till utåt. Alltså ingen risk för att däcken tar i ramen eller nåt. Båda har ett avstånd på 9,8cm mellan anliggningspunkten och inre fälgkanten. Å femton tum e storleken överlag. Söt va?



Våren 2007

Efter att ha fått låna vackra fröken Ljungbergs digitala köksvåg så kan jag stolt konstatera följande: Cadillacs kolvar för 500-motorer 74-76 (det finns två olika gjutningar) väger 1840 gram inkl stake, bult, lager och ringar (båda gjutningar). Vevstake utan bult och lager väger 825 gram.

En komplett kolv-stake för 68-70 472-motor väger 1900 gram. Kamaxel 4130 gram :)

Mina dåliga gener har visat sig än en gång då jag försökt laga rost på höger framstänka. Okej, rosten försvann, men tålamod att slipa spackel och få lacken snygg har jag inte. Funktionalitet framför utseende är typiskt mej.

Och för alla er som vill slippa slakta en tempgivare för att se hur den ser ut inuti, så har jag just räddat er från det ödet. Det är alltså den som sitter uppepå/frampå motorn, som går till "engine temp"-lampan. Inuti sitter en liten bimetallfjäder som sluter skruven mot jord då det blir för varmt.

Mosad



Vidare så beslutade jag mig för att göra nånting åt höger framdörr innan jag sätter på framskärmen igen. Låset och backspegeln behövde bytas, värsta rosten putsas upp lite, och kanske lite ljudisolering också? Sista problemet var att fönsterhissen hade väldigt jobbigt att hissa upp rutan igen.

Höger framdörr
Dörren, utan kläsel.
Hissen
Fönsterhissen.


Fönsterhissen, vars motor väger ett ton (hela dörren väger förresten 42 ton) led av problemet intorkat fett. Tog bort det och satte på nytt, och sen gick den som ett skott igen. Den sitter förresten fast i dörren med popnitar som behöver kapas/borras ur.

Under dörrklädseln la jag sen in ett lager med Micros smältfolie. Smältfolie är perfekt till allt!


I och med att dörrlåset på höger framdörr nu var ok, så började plötsligt larmet att funka. Det är cadillacs egna orginallarm från 77 som vaknade upp ur ett eller två decenniers dvala. Men då dörrlåset på vänster sida inte är bra än, så fick jag koppla ur larmet igen tillsvidare.

Mitt i värsta våryran så hade bredbandslambdan börjat dumma sig. Ibland fick den knäpp och ville inte ge signal alls, och ibland fungerade den perfekt. Sen sa den att motorn fick för fet blandning hela tiden utan att så var fallet.
Ut med den ich in med gamla smalbandslambdan igen. Märkte då att hela bränslemappen var felinställd. Det har förmodligen att göra med att jag inte kalibrerat bredbandslamdan i år. (Nåt som man visst ska göra en gång om året). Smalbandarn gör dock jobbet utmärkt och jag tror den får vara kvar.

Under en fullgas mappsession så visade det sig att orginal bränslepumpen inte orkade med. 2 l/min räcker inte till E85. Det fick bli ny pump från Biltema som klarar 3 l/min.
2 l/min räcker till 252 E85-hästar om man kör stökiometriskt och gissar motorn har en verkningsgrad på 25%. 3 l/min borde räcka till 381 likadana hästar.

En ful pump
Biltemas 52-203 till volvo 7-serie.


Tillbaka till förra sidan.
Till nästa sida.