Statistik och serietabeller från 1951

Här finner du t.ex. skyttekungar, annan statistik och kuriosa som är ett måste för den inbitne.
  Läs mer

Seriemotståndare   sedan 1951

TIF har i och med årets säsong mött 90 motståndare sedan 1951 i seriesammanhang. Visst du att HK Björnen är den meste motståndaren? Ja, troligtvis!
  Läs mer


ÄRKERIVALERNA

När randigt möter HK Björnen från Sjöbo blir det alltid lite allvar. Det är derbykänsla och heta känslor. Tja...det är skoj.

Förvisso spelar vi inte alltid i samma division, men rivaliteten består - och när mötet sker är det ett hett men kärt möte.
Hela 60% av de 65 röstande i majfrågan menar detta. Drygt 21% tyckte Sjöbo IF.


FOLKETS PARK PÅ 50-TALET

Sköt man hårt, men missade målet, kunde väggpanelen spricka. Om så var fallet blev skytten ersättningsskyldig. Det var inga lätta förhållanden för en handbollsspelare på 50-talet.

Även målvakterna hade det besvärligt, då endast tre gammaldags ljuskronor med åttio talgdankar lyste upp arenan. Som om det inte var nog med det så kan man läsa vad tidningen Arbetets utsände skrev:

"I städerna klagas det på både det ena och det andra, men de skulle ge sig ut till detta provisorium, där tack vare kylan spelarna inte blir i trim förrän efter en kvart och där domaren då och då får ta till en åkerbrasa.

Provisoriumet var Folket Parks dansbana och förhållandena var minst sagt odrägliga. Klimatet inne på dansbanan liknades vid ett ohartsat kylskåp. Men trots kyla och vinter kom publiken. Det är knappt man kan tro det; över trehundra åskådare kunde vara på plats när handbollskillarna spelade sina matcher.

     HISTORIK   HANDBOLL
MATCH 1981 MOT IFK TRELLEBORG. JOHNNY ANDERSSON KRUTAR PÅ. 
MED PÅ NOTERNA ÄR FR.V. MATS ANDERSSON OCH JERKER ANDERSSON. 
 
Från gärdsgårdsserie till division 1 kval


Handbollen i Tomelilla symboliseras genom detta foto som är taget hösten 1981 i en träningsmatch mot IFK Trelleborg då TIF var rejält på uppåtgående.   KVAL TILL DIVISION 1 - SÄ NÄRA, SÅ NÄRA . . .
 
 Det är länge sedan nu - 1984. Men då låg Tomelilla i handbollsfeber. Allting tycktes möjligt - och laget som till stora delar bestod av egna produkter hade så när........

Hundratals åskådare på läktaren i sporthallen. Ett öronbedövande väsen - en cirkus utan dess like. Det är kvaldax och motståndarna på andra sidan planen heter Eksjö, som har några av Sveriges bästa juniorspelare i sitt lag.

Atmosfären och inramningen är tilltalande. Vi är nervösa. Aldrig förr har vi spelat inför en sådan stor publik. Vi vinner! Vilken härlig känsla och plötsligt förstår jag hur det är att vara hjälte för en dag. Slutresultatet skrevs 22-19.

Tyvärr återstod returmötet uppe i Småland och de tre plusmålen på hemmaplan räckte inte för vidare avancemang.


SERIESEGRAR

1976/77 Andra plats Div V
1979/80 Serieseger Div VI
1980/81 Serieseger Div V
1981/82 Serieseger Div IV
1991/92 Kvalseger Div III
1994/95 Kvalseger Div III
2004/05 Serieseger Div IV

STÖRSTA HEMMASEGER

Malmöpolisen 39-17
27 februari 1990

STÖRSTA BORTASEGER

FK Syd 34-10
12 september 1968

STÖRSTA BORTAFÖRLUST

HK Farmen 14-45
10 februari 2008

STÖRSTA HEMMAFÖRLUST

H 65/Höör 17-37
22 mars 2002

Den urstarke linjespringarna Lars Persson , en av TIF:s bästa handbollsspelare genom tiderna, vräker sig förbi en motståndare från Dalhems IF. Foto från 1983.


TIF - Eksjö BK 22-19 
Målgörare:
Johnny Andersson 5, Anders Persson 4, Lars Persson 4, Leif Henningsson 3, Peter Andersson 2, Mats Thuresson 2, Jerker Andersson 1, Peter Bengtsson 1.

YA rubrik 
"Tomelillaseger i första mötet
Men räcker tre mål i returen?"

Eksjö BK - TIF 25-17 
Målgörare:
Leif Henningsson 5, Johnny Andersson 3, Peter Andersson 2, Lars Persson 2,  Anders Persson 2, Mikael Björk 1, Jerker Andersson 1

YA rubrik 
"Tomelilla chanslöst mot
strålande Eksjö"


Startsida
Matchstatistik / serietabeller
Alla tiders elva - All Star Team
Seriemotståndare sedan 1951

 
  HALL OF FAME - HANDBOLL

JOHNNY ANDERSSON
född 1961

MR HANDBOLL i TOMELILLA

"Båge" har sedan tidiga tonår varit engagerad i föreningens handbollssektion, men ju äldre han blivit desto fler förtroendeuppdrag har han axlat.
Eller vad sägs om att vara spelande tränare samtidigt som ordförandeklubban skall svingas.
Förutom att "Båge" är en eldsjäl, och en ständigt pådrivande kraft, är han en kille med sund inställning till livet och på sin mest aktiva tid som handbollsspelare - en lagkamrat som gjorde allt för laget. Jonny är dessutom med i TIF:s alla tiders "All Star Team"


JERKER ANDERSSON
född 1955
Jerker var väl en av de som såg till att handbollen blev populär i Tomelilla. Med sitt irrationella spel och sin otroliga bollbegåvning kunde han göra fantastiska saker på planen.

En bollkonstnär med perfekta pass. Detta uppmärksammade Ystads IF, men Jerker valde att stanna kvar.
Försvarsmässigt var Jerker enastående, men det tyckte säkerligen inte motståndarna. För många av dessa var Jerker rena skräcken. Han hann med 246 matcher och gjorde 843 mål.Jerker är naturligtvis en av de som ingår i TIF:s alla tiders  "All Star Team"


ÖRJAN STERNER
född 1947

Som du säkert läste ovan - premierade Toye tränaren Örjan Sterner. Visst, han måste vara med bland TIF:s profiler
.

Örjan hade i Ystads IF varit med och spelat till sig ett SM-guld och sedan som tränare bidragit till serieguld 1979.
Som spelande tränare avverkade Örjan i TIF 64 matcher och 144 mål innan han pga skada tvingades lägga skorna på hyllan. Från åren 1980-85 gav han TIF sina tjänster.
Den mest uppskattade av alla tränare har dessutom fått, sexton år senare, förtoendet av hemsidans att ingå i TIF:s alla tiders s.k. "All Star Team"


TORGNY MALMBERG
född 1959
Under många år hade Torgny Malmberg en betydande del i TIF:s handbollsframgångar. Det var under hans tid som ordförande som föreningen gick från lingonserien till kvalet i Div. I.

Toye såg också till att kontraktera tränaren Örjan Sterner - eller som han själv skrev i ett jubileumsblad: "Många telefonsamtal senare hade vi knutit till oss den man som kom att personifiera hela den framgångsrika perioden". Blygsamt värre, Toye!