OM UTSTÄLLNINGAR

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Sidans Innehåll:


Foto och berättelser från utställningar:
Ni tycker kanske det är spännande att även se foto från någon utställning? Den nyaste utställningen jag har foto ifrån är SSV:s
marsvinsutställning den 17 mars 2001. Du kan också titta på foto från SSV:s sommarutställning i Röstånga 1999.

Datum och platser för utställningar hittar du i "Kalendern" på Djurhörnans första sida!

1. Att ställa ut sitt marsvin

Man måste inte ha ett fint rasdjur med stamtavla för att kunna ställa ut sitt marsvin. Även ett marsvin köpt i djuraffär, utan stamtavla, kan ställas ut. Alla är välkomna!

Man kan välja att ställa ut sitt marsvin i antingen sk pet class eller i rasklass.
Pet Class kan även kallas för "keldjursbedömning" eller "klassen för ägare under 15 år". Det varierar lite mellan olika föreningar. Väljer man att ställa ut sitt djur i denna klassen får man en keldjursbedömning på sitt djur. Det innebär att ras och färg har ingen betydelse. Det viktiga är att djuret är välskött och har ett bra temperament, dvs att det inte bits eller är allt för vild.
Rasklass (kan även kallas standardklass där djuren sedan delas in i raser) innebär att marsvinet bedöms efter hur rastypiskt det är. Varje ras bedöms efter en egen standard, och det rastypiska utseendet är mycket viktigt. Det finns några olika marsvinsföreningar runt om i Sverige; svenska marsvinsföreningen, smådjursklubben och sydsveriges smådjursvänner. Alla har de en egen standard de dömer efter. Svenska marsvinsföreningen bedömer djuren efter en standard de själva har tagit fram. Sydsveriges Smådjursvänner bedömer djuren enligt den engelska National Cavy Club´s standard.

Att ställa ut sitt marsvin är roligt. Man träffar andra människor som också är intresserade av marsvin och som man kan byta erfarenheter med. Och framför allt är det kul att höra vad domaren tycker om just ens eget marsvin. Ofta skriver domaren ner små kommentarer på bedömningssedeln. Dessa kommentarer varierar från domare till domare och från utställning till utställning, så det är kul att jämföra.

2. Hur går en utställning till?

Tiderna för utställningens början står utsatta i utställningsannonserna som finns med i föreningarnas medlemstidingar. Oftast så ska man anmäla och betala djuren i förväg, före ett visst datum. Men ibland kan det vara "drive-in" och det innebär att man anmäler sig och betalar på utställningsdagen vid incheckningen.

Vid incheckningen anmäler du ditt djur, och djuret blir avprickat i utställningskatalogen. Du får ett nummer, det är ditt katalognummer och bedömningsnummer. Ev. får djuret sedan genomgå en ohyrekontroll. Marsvin med ohyra får nämligen inte delta på utställning. Man får inte heller lov att ställa ut dräktiga djur.
På vissa utställningar (olika från utställning till utställning) placeras marsvinen i särskilda utställningsburar. Om där inte finns utställningsburar får du ha med en egen bur som marsvinet får sitta i under utställningsdagen.
Sedan är det bara att ta plats vid ett bord. Domarna dömer djuren efter klasser. Varje ras bildar en egen klass. Djuren delas även in efter ålder. När det blir dags för ditt djur att bli bedömt, ropar domaren upp djurets nummer och du bär fram det till domaren på en handduk eller en särskild utställningsplatta.
Under utställningens gång brukar det även vara försäljning av föreningssaker. Ibland arrangeras extra aktiviteter så som tipsrunda med djurfrågor, agility, labyrint, gurkätartävling, publikens favorit, gissa vikten på djuret, osv.
När alla djur är bedömda är det dags för BIS-final. Det allra bästa marsvinet i varje ras tävlar om vem som är bäst på hela utställningen (Best In Show). Sen blir det prisutdelning. Då delas alla rosetter ut, och de djur som får hederspriser ropas upp. Hederspriser kan t.ex. vara "Domarens favorit" eller marsvinet med största ögonen,lugnaste marsvinet, osv. Ofta är det ett pris som är skänkt antingen av någon domare eller av någon utställare, och den som skänker priset får bestämma vad det ska gå till.
När utställningen är över är det dags att packa ihop, och då bör alla hjälpas åt att städa upp i utställningslokalen. Golvet ska sopas, burar plockas undan, ev. ska bord och stolar ställas tillbaka där man tog dem. Allt ska återställas som det var från början, det är kravet för att man ska få använda lokalen fler gånger.

3. Förberedelser inför utställningen

Förberedelserna får man börja med i god tid före utställningen för att marsvinet ska vara i så fint skick som möjligt. Beroende på vilket hårlag ditt marsvin har, är det olika saker du ska tänka på, och det kan du läsa mer nedan. Men först ska jag nämna några saker som är gemensamt för alla raser:

Strävhår:

Som strävhåriga marsvin räknas raserna teddy, rex och abessinier. Dessa marsvin ska ha sträv päls, och du bör därför bada dem ett par veckor före utställningen så de hinner få tillbaka sin naturliga strävhet. Tänk på att inte använda balsam!
En teddy/rex bör man trimma 1-2 veckor före utställningen.

Släthår:

Dessa marsvin ska ha mjuk päls, och kan badas några dagar före utställningen. Även trimningen bör ske ett par dagar innan.

Långhår:

Vid varje bad förlorar pälsen täthet. Långhåriga marsvin bör därför inte badas för ofta, och inför en utställningen är ca 2 veckor för utställningen lagom för att pälsen ska hinna få tillbaka sin täthet. Det kan variera något från marsvin till marsvin hur pass lång tid före som är bäst att bada dem.
Man bör inte heller kamma eller borsta ett långhårigt marsvin för ofta, eftersom det sliter på pälsen. Ev. knutor kan du reda ut med fingrarna. För att pälsen ska behålla sin längd (avtuggad päls ger avdrag!) måste man rulla upp den på spolar. En spole baktill, och en på vardera sida. Du kan fråga på någon utställning om du är osäker på hur man gör. Man kan även på vissa utställningar ställa ut sitt långhåriga marsvin som "klippt långhår".

Tillbaka till Marsvinshuset