SSV:s sommarutställning

På Nygård i Röstånga

Copyright © Charlotte Eklund

Den 19 juni arrangerade Sydsveriges smådjursvänner en sommarutställning på Nygård utanför Röstånga. Det var en härlig sommardag, med strålande solsken. Inte ett moln syntes på himlen!
Bland de utställda djuren fanns det både marsvin, guldhamstrar, dvärghamstrar och råttor. Några hade utnyttjat möjligheten att ställa ut sina djur på "drive-in", vilket innebär att man inte måste vara medlem i föreningen och man behöver inte anmäla sig i förväg.

På platsen fanns även Djurbaren som sålde djurtillbehör, både för smådjur och hund/katt. Och så visade Nordiska Föreningen För Sällskapschinchilla upp några av sina söta chinchillor.

Utställningen var utomhus i tält. Ett stort tält fanns för djuren, och tre tält för domarna. Uppe på verandan såldes det föreningsartiklar så som brevpapper, faktahäften, knappar med djurmotiv m.m, och även glass, korv, kakor, läsk och kaffe.

Utställningen började med incheckning av djuren. Alla utställarna fick anmäla sig, och så prickades de av i katalogen. Varje djur fick sedan ett nummer att sätta på buren.

Det är mycket pappersarbete för arrangörerna innan allt är färdigt.
När alla utställarna har anlänt och incheckningen är klar, hälsas utställarna hjärtligt välkomna och bedömningen kan starta!
Utställarna fick ta plats antingen inne i det speciella "djurtältet" eller utomhus. Det fina vädret gjorde att de flesta utställarna föredrog att sitta ute. De placerade ut sig där de kunde hitta skugga. Visst ser det mysigt ut?
Många hade med sig speciella transportburar för djuren, vilket är mycket praktiskt. Speciellt för hamsterägare är det mycket smidigare att ha hamstern i en liten transportbur än att släpa med hela buren. För marsvin går det utmärkt att ha en "kattransportlåda" som du ser på bilden ovan.Det blev mycket pysslande med djuren. De ska kammas och förberedas så de blir riktigt fina innan de ska upp till domaren. Helst ska man ha djuret på en handduk, eller en speciell platta när man visar det för domaren.
I väntan på bedömningen tyckte Nina att hennes marsvin Molly skulle få komma ut en stund på gräset, och det verkade Molly stortrivas med. Molly var riktigt tam och satt lugnt kvar. Hon verkade inte ha en tanke på att försöka smita iväg. Ser du vilka härliga färger Molly har. Visst är hon fin?

 

Bedömningen är nu i full gång. Domarna dömer djuren med en klass i taget. Djurets nummer och namn ropas upp, och då är det dags för ägaren att komma fram med sitt djur. Domarna har även skyltar där man kan se vilket nummer de är på, och då är det lätt att beräkna hur lång tid det är kvar tills ens eget djur ska fram.

På bilden nedan till vänster får Niclas sina hamstrar bedömda av hamsterdomaren. Domaren dömer hamstrarna efter en speciell rasstandard. Ser du de små "plastlådorna" med lock i olika färger? Det är bra transportlådor för hamstar!
Och på bilden nedan till höger har vi råttdomaren. Ser du den söta råttan som sitter på sekreterarens axel?

.

Råttdomaren har fått sin utbildning i England, och även hon dömer efter en speciell standard där man anger poäng efter bland annat hur bra färgen är, råttans storlek, utseende m.m.

(Marsvinsbedömning fanns också, men marsvinsdomarna kom tyvärr inte med på bild.....)
   
Under utställningsdagen roade utställarna sig med de olika aktiviteterna som fanns. Bland annat fanns det en mysig tipsrunda med 30 frågor i olika svårighetsgrad.
Det fanns även aktiviteter för djuren. För hamstrarna gällde det att ta sig igenom en labyrint till målet. Vinnaren blev den hamstern som fortast hittade målet. Marsvinen tävlade i gurkätning, och de delades in i olika lag. Vinnarna från de olika lagen möttes sedan i en gurkfinal. Vinnaren i finalen utsågs till gurkmästare. För råttorna fanns det en agilitybana att ta sig igenom, på kortast tid och utan att riva hinder.

Många sysselsatte sig med sina djur, och bekantade sig med de andra utställarna. När det är så fint väder passar det utmärkt att ta ut sitt djur i koppel.

Här är det en liten guldhamster som är på promenad...

....och här är det ett marsvin!

Både hamstern och marsvinet var duktiga på att gå i koppel, så de har säkert gjort det förr.

Dagen närmar sig sitt slut. Bedömningen är färdig, och domarna håller på att skriva priskort och förbereda inför prisutdelningen. Utställarna väntar förväntansfullt. Alla hoppas att just deras djur ska vinna pris.
Och så blev det äntligen dags för prisutdelning! Det delas ut 1:a, 2:a och 3:e pris i varje klass, och det allra bästa djuret (Best In Show) bland varje djurslag utsågs. Förutom dessa priser fanns det en del hederspriser, t ex domarens favorit, busigaste djuret osv.
   

Här är bästa råttan på utställningen. D.v.s. råttan som blev Best In Show.

Här ser du marsvinet som blev Best In Show. Ett släthårigt marsvin med färgen golden agouti.

Nedan håller en av hamsterdomarna upp guldhamstern som utsågs till Best In Show.

 

Ja, då var ännu en utställning över och det var dags att packa ihop och åka hem. Tiden går fort när man har roligt. Det var en mycket trevlig dag (och det fina vädret gjorde ju sitt med). Jag hoppas att alla utställarna har haft en trevlig dag med sina djur. För visst är väl ens eget djur det bästa, med eller utan pris!

Vi ses på nästa utställning!

Och glöm inte att ta väl hand om ert djur!

Till marsvinshuset
Till Sydsveriges smådjursvänners hemsida
Till Malins foto från sommarutställningen