Långhåriga raser

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Det finns en hel del långhåriga raser. Långhåriga marsvin är otroligt charmiga, men kräver mycket pälsvård om de ska hållas fina! Läs mer om detta på sidan pälsvård för långhår.

De olika raserna presenteras längre ner på sidan!

Tips då du köper ett långhårigt marsvin

De långhåriga raserna är godkända i samma färger som de släthåriga. Det har nu även kommit in satin bland långhåren. Satin innebär att pälsen har tunna, ihåliga hårstrån som ger den en extra glans.

Alla de långhåriga raserna ska ha trubbiga huvuden, och öronen ska vara stora och hänga ner. Om man ska ha ett riktigt fint utställningsmarsvin måste man sköta pälsen varje dag. Det får inte bli några tovor i pälsen, och man får inte klippa den. Det kräver mycket tid och tålamod! Men om man bara har sitt marsvin till sällskap, då kan man klippa en fin frisyr på sitt långhårsmarsvin. Marsvinet tycker säkert det är skönt med lite kortare päls under varma sommardagar.

INFÖR KÖPET
När du köper ett långhårigt marsvin är där några saker du ska tänka på om du vill ha det till utställning.
1) Känn på pälsen. Om det är en sheltie/peruan/coronet ska pälsen vara tät och mjuk. Om det är en texel/alpaca/merino ska pälsen vara så tjock och krullig som möjligt.
2) Se efter så pälsen ser jämn ut i kanterna. Där får inte finnas några hack.
3) Ögonen ska vara stora och runda. Öronen ska hänga ner som labrador-öron.
Det är också en fördel om marsvinet verkar tamt redan från början. Då är det lättare att sköta pälsen.

Raser med silkeslen päls:

  • Sheltie: Ser ut som ett släthårigt marsvin när den föds, men när pälsen växer ut bildar den så småningom ett släp. Om man kammar ut pälsen när den är fullt utväxt bildar den en "solfjäder" runt marsvinet. Pälsen växer bakåt, precis som hos ett släthårigt marsvin. Pälsen får inte ha några virvlar.
  • Satinsheltie: Ser ut som en sheltie men satin gör att pälsen får en extra glans.
  • Peruan: Pälsen hos en peruan växer framåt, vilket gör att det bildas en lugg (se fotot nedan). Hos en vuxen peruan täcker luggen hela huvudet, så man kan knappt inte kan se vilket som är fram och bak på marsvinet. På bakdelen ska en peruan ha två virvlar, placerade tätt intill varandra. Men dessa virvlar syns mest när peruanen är liten. Hos en fullvuxen peruan täcks virvlarna av släpet. I utkammat utseende ser marsvinet ut som en rund "tallrik".

  • Coronet: Pälsen växer bakåt (som hos en sheltie) och den har en crest (virvel) i pannan (se bilden här bredvid). Cresten ska vara rund och sitta mitt på huvudet mellan öronen och ögonen. Det får inte finnas några andra virvlar på kroppen.

  • Satin-coronet: Ser ut som en coronet med har en extra glansig och mjuk päls.

Raser med lockig och ullig päls:

Dessa raserna är framavlade med strävhår, därav deras speciella päls. Pälsen känns tjockare och "fluffigare" och ser nästan ullig ut. Morrhåren och pälsen på magen ska också vara lockiga.

  • Alpaca: Beskrivs bäst som en lockig peruan, dvs den har lugg, och två virvlar på bakdelen. Då pälsen växer och blir lång kan man inte längre se virvlarna där bak. Och visst kan det även vara svårt att se vilket som är fram och bak på marsvinet!

Tillbaka till RASER | Marsvinshuset | Djurhörnan