Pälsvård för långhåriga marsvin

Pälsvård för långhåriga marsvin

© Marsvinshuset, Djurhörnan


Rasen Coronet

Pälsen växer 2,5 cm i månaden
Ungarna föds korthåriga, och pälsen växer sedan 2,5 cm i månaden under resten av deras liv. Det innebär att pälsen redan efter några månader har blivit så pass lång att den börjar släpa i marken. Den långa pälsen kräver daglig pälsvård i form av borstning och upprullning för att den inte ska tova sig.
Ska man deltaga på utställningar är det viktigt att hela pälslängden finns kvar, dvs pälsen får inte vara tuggad eller klippt. Har man många marsvin i en bur finns det alltid risk för att de tuggar på varandras päls. För att undvika det måste marsvinet sitta ensam i buren redan som liten. Det är också viktigt att marsvinet alltid har tillgång till hö att tugga på, annars tuggar de gärna på sin päls istället. En avtuggad bit päls kommer alltid att finnas kvar som ett hack.

Vänj marsvinsungen vid att bli borstad. När pälsen blivit längre behöver den nämligen borstas varje dag. Använd en mjuk borste som sliter så lite som möjligt på pälsen. Finns där tovor reder du bäst ut dem med fingrarna, och inte med kam.

För att det inte ska bli tovor i den långa pälsen rullar man upp den i "spolar". Det är något som kräver mycket träning och tålamod, både från ägaren och från marsvinets sida, innan man lyckas. Först och främst är det viktigt att ditt marsvin har lärt sig sitta stilla. Börja att träna marsvinet så tidigt som möjligt, med små korta, regelbundna träningsperioder som sedan blir längre och längre.

Rulla upp pälsen...

När släpet blivit tillräckligt långt, i regel efter 8-10 veckor, är det dags att börja rulla upp det, och detta måste sedan göras dagligen för att undvika tovor. Att rulla upp ett marsvin är inte det lättaste, och man misslyckas många gånger i början. Det är viktigt att marsvinet kan sitta stilla, annars är det nästan hopplöst att försöka rulla upp pälsen. Varje gång marsvinet vänder sig eller springer iväg måste man börja om från början igen.


Tillbaka till Marsvinshuset