Låt marsvinet springa fritt

© Marsvinshuset, Djurhörnan


Marsvin får bättre hälsa av motion
Det är viktigt att du låter marsvinet få springa fritt omkring några timmar per dag. Marsvin som får motion på detta sättet blir gladare och friskare, och de trivs bättre. Du riskerar inte heller att marsvinet blir för tjockt. I det vilda springer marsvinen omkring bland alla gångar och stigar de trampat upp i savannens gräs. En labyrint byggd med många gångar att utforska brukar vara uppskattat av marsvin. De springer hellre i labyrinter än på öppna ytor. (Fler tips på aktiviteter hittar du i lekhörnan).

Marsvinet måste vara tamt först
Innan du böjar låta marsvinet springa på golvet bör marsvinet vara ordentligt tamt. Pyssla mycket med ditt marsvin. Ha det i ditt knä och kela med det tills du märker att marsvinet är tryggt. Små ungar brukar gilla att springa tillsammans med sin mamma eller pappa på golvet. Du kan också skaffa en kompis till ditt marsvin, tillsammans blir de modigare.

Gör rummen "marsvinssäkra"
Du kan antingen låta marsvinet få springa i endast ett rum, eller i flera rum. De rummen som marsvinen får springa i måste du naturligtvis göra "marsvinssäkra". Det innebär att du får ta bort alla el-sladdar (sladdarna kan du fästa upp på väggen), giftiga blomblad och annat som kan vara farligt för marsvinet. Tänk på att marsvin är nyfikna och gärna vill smaka på saker de går förbi.
Om du tycker att det är svårt att plocka bort allt som kan vara farligt kan du göra en lekhage. Avskärma ett område i rummet med hjälp av t.ex kompostgaller, eller bygg en lekhage med hjälp av trälister och nät. I lekhagen kan du sedan lägga in olika leksaker till marsvinet. lekhagen bör vara av ordentlig storlek, betydligt större än buren, så marsvinet kan springa omkring och få motion.

Tips om marsvinet är rädd
Om marsvinet sitter stilla och förskrämt kvar i en hörna utan att röra sig, beror det på att marsvinet känner sig osäker i den nya miljö det har hamnat i. Nere på golvet ser allt annorlunda ut än i buren. Kanske finns det också nya ljud och dofter runt omkring. Om du märker att marsvinet känner sig rädd eller osäker, är det bra om du låter marsvinet vara i samma rum som buren har stått i. Då känner marsvinet igen lite mer av miljön runt omkring. Du kan också sätta ner buren på golvet, så marsvinet har en fast punkt att återvända till där marsvinet känner sig tryggt.

Tillbaka till Marsvinshuset