Att köpa kanin (Djurhörnan)

Att köpa kanin

© Kaninhörnan

Sidan innehåller följande:

***************************************

Skaffa dig först information

Innan du bestämmer dig för att köpa en kanin bör du läsa lite om vad kaninen är för djur och om den passar dig som sällskapsdjur. Kaninungar är otroligt charmiga, och det är lätt för att fastna för ett sådant litet carmtroll i djuraffären. Men du ska kunna ge kaninen ett bra liv under hela dess levnadstid (upp till 12 år), och då måste du veta hur kaniner är till sättet, vilka behov de har och hur de ska skötas. Kanske kommer du fram till att en kanin är perfekt för dig, eller så kanske det finns något annat husdjur som passar bättre?

***************************************

Hur är kaninen som sällskapsdjur? Vad krävs?

Kaniner kräver stort ansvar
Kaniner lever ungefär lika länge som en hund eller en katt, och kräver lika mycket skötsel om du ska få en riktigt tam och harmonisk kanin. Kaniner är som ett mellanting mellan hund och katt, de är både självständiga som katter och sällskapssökande som hundar. De är mycket sociala djur. En kanin som får springa fritt blir mycket sällskaplig och kommer att söka sällskap hos dig och din familj, kaninen tycks ständigt vara runt dina fötter och följer dig som en hund. De behöver dagligen få springa fritt, både för motionens skull och för att kaninen ska trivas.

Kaniner är intelligenta, sociala och tysta husdjur - men gillar inte att bäras
Kaniner kan vara underbara husdjur om man respekterar dem och sköter dem på rätt sätt. Kaninen kan ganska lätt lära sig att bli rumsrena, precis som hundar och katter.
Då och då kan man ta upp kaninen i knäet och kela med den, men bara om kaninen själv vill. Det är inte alla kaniner som tycker om att ligga och gosa i knäet. Vissa kaniner vill bara bli klappade på golvet, men inte bli upplyfta. Man får lära sig att respektera vad ens egen kanin gillar bäst. Man ska naturligtvis aldrig tvinga kaninen till något. Du bör alltså veta att en kanin gärna vill skutta omkring självständigt, och det är kaninen som bestämmer om och när det blir dags för kel. Längtar du efter ett keldjur att sitta och gosa med i knäet, så är oftast ett marsvin ett bättre alternativ.
Att äga en kanin betyder att man ansvarar för att den ska få ett så bra liv som möjligt.

Buren behöver städas ca varannan eller var tredje dag, beroende på hur många kaniner du har och hur stor buren är. För en dvärgkanin bör man ha en bur som är minst 1 x 0,5m, och då ska kaninen få komma ut och springa fritt en stund varje dag.

Hur gammal blir kaninen?

En kanin lever 7-9 år, men det är inte ovanligt att de blir upp till 12 år gamla, så du bör vara beredd på att ta hand om din kanin så länge. Rekordet för den äldsta kaninen är 15 år! (Marsvin blir ca 5 år, och hamstrar lever ca 2-3 år)

Barn och kaniner

Små barns ivriga beteende kan skrämma kaninen. De större kaninerna, även dvärgvädurar, kan också rivas ordentligt då de sprätter med bakbenen när man lyfter dem. För att kunna ha hand om en kanin bör man vara minst sju år (men då får en vuxen ha huvudansvaret). Tänk på att kaninen lever länge, och att de kräver stort ansvar. Allt för många kaniner lämnas bort för att barnen tröttnat efter några månader!
Tänk också på att en liten söt kaninunge växer upp, blir stor och kanske inte alls lika söt, men den ska ändå skötas och pysslas om!

***************************************

Köpet

Ålder vid köpet

Kaninen ska absolut inte vara yngre än 6 veckor då du köper den. Helst ska den vara 8 veckor. Kaniner diar tills de är 6 veckor, sen har de en avvänjningsperiod fram tills de är 8 veckor då magen och tarmen ställer om sig till fast föda. Under denna perioden är ungarna extra känsliga för foderbyte och de kan vara extra mottagliga för sjukdomar. Kaninungar som lämnar mamman för tidigt, löper större risk att dö. Under sommarperioden kan ungarna utvecklas snabbare, och dvärgkaninungar kan också utvecklas lite snabbare än stora raser.

Frisk

Se till att kaninen verkar pigg och nyfiken. Den ska inte vara snuvig och inte har kala fläckar i pälsen. En sjuk kanin sitter ihopkurad i buren och verkar apatisk.

Vilket kön?

Det spelar inte så stor roll om man skaffar en hane eller hona. Nackdelen med en hona är att hon kan vara lättretlig ibland. Nackdelen med hanar är att de ibland markerar sitt revir genom att skvätta urin (det kan lösas med kastrering).

Burkompis?

Kaniner trivs bra ensamma om de får mycket kontakt med människor. De är mycket sociala och sällskapliga djur, och trivs absolut inte med att sitta instängd i en liten bur hela dagarna.
Burkompisar är inte alltid så lätt att skaffa till kaniner. Marsvin + kanin fungerar inte alltid. Det kan gå bra så länge de är ungar, men då de blivit vuxna kan det bli problem. (Läs mer på sidan "
Kanin och marsvin ihop"). Hankanin+hankanin fungerar bara tills de blivit könsmogna, sen kan det blir allvarliga och blodiga slagsmål. Hona+hona kan fungera, om de är kullsyskon och får växa upp tillsammans och de har stor yta. Det finns dock risk att de börjar bråka då de blir vuxna.
Det bästa alternativet om du vill ha en burkompis åt din kanin, är att skaffa en hona tillsammans med en kastrerad hane. De brukar bli oskiljaktiga vänner. Kastrering kan göras då hanen är ca 6-7 mån.

Tänk på att kaniner blir könsmogna tidigt, så låt aldrig två ungar av olika kön bo tillsammans.

***************************************

Tillbaka till kaninhörnan