Flera kaniner tillsammans (Djurhörnan)

Burkompisar och kastrering

© Kaninhörnan

Går det att ha flera kaniner ihop? Vilken burkompis är bäst att ha med kanin?

Sidans innehåll:
- Ensam kanin
- flera kaniner ihop
- marsvin med kanin
- introducera en ny kanin
- Kastrering

Ensam kanin
Har du mycket tid över för din kanin, och om du låter den springa fritt så den kan vara tillsammans med dig, kommer din kanin att trivas bra. Då går det lika bra att ha en ensam kanin. Kaniner är mycket sällskapliga djur, och älskar att springa fritt och vara tillsammans med dig och din familj. Kaniner är som ett mellanting mellan hund och katt, självständiga som katter men sällskapssökande som hundar.

Flera kaniner
Har du flera kaniner som bor i vars en bur, får de sällskap av varandra om du ställer burarna bredvid varandra. Kaninerna kan då se och höra varandra och de känner sig inte så ensamma.

När din kanin är vuxen och har bott ensam är det inte så lätt att få kaninen att acceptera en ny kompis. Ska man ha en burkompis bör man sätta ihop dem redan då de är ungar, och man bör ha en ordentlig bur med gott om utrymme till dem. (Läs mer nedan hur du gör för att introducera två kaniner till varandra)
Tänk på att kaninerna är mest aktiva på sena kvällar, tidiga morgnar och under natten. När du tittar till kaninerna under dagen kan de ligga tätt intill varandra och se ut att trivas ihop, men när kvällen kommer kan det bli slagsmål.

Här är några regler som stämmer i de flesta fall, men eftersom alla kaniner är olika som individer finns det naturligtvis undantag:

Marsvin med kanin
Kanin och marsvin fungerar inte alltid så bra ihop, och man bör vara beredd på att skilja dem åt om det inte fungerar. När de är ungar går det bra, men vuxna kaniner kan lätt bli irriterade på marsvinet och hugga till, vilket kan ge djupa sår i marsvinets hud.

Kanin-hanar är mycket revirbenägna, och även mycket intresserade av att para sig, så en könsmogen kaninhane fungerar oftast inte bra ihop med marsvin. Kaninen försöker para sig med marsvinet, och periodvis kan kaninen jaga marsvinet runt, runt i buren vilket blir en alltför stressig miljö för marsvinet. Kaninhanen kan också i sina "uppvaktningsförsök" bita tag med tänderna i marsvinets hud/päls eller drar av pälstussar från marsvinet. Om din kanin gör så, bör du skilja dem! Det kan dock fungera om man har stor plats, t.ex då de springer lösa på golvet. Om man kastrerar kaninen brukar det också fungera bra.

Vissa kaninhonor kan ta hand om marsvinsungar som de vore sina egna, och man kan då se marsvin och kanin riktigt ligga och mysa tillsammans. Men det är inte alla honor som beter sig så.
Dvärgkaniner är de som, med tanke på deras storlek, lämpar sig bäst att ha ihop med marsvin. Läs mer på sidan
marsvin och kanin ihop.

Två djur av samma djurslag har oftast bäst utbyte av varandra, dvs marsvin ihop med marsvin och kanin med kanin. Då har de ungefär samma intressen, samma egenskaper och kan leka tillsammans, prata med varandra osv. Marsvin och kaniner är trots allt väldigt olika till sättet.
Tänk på att kaninerna är mest aktiva på sena kvällar, tidiga morgnar och under natten. När du tittar till djuren under dagen kan de ligga tätt intill varandra och se ut att trivas ihop, men när kvällen kommer kan det bli slagsmål.

***************************************

När du ska sätta ihop två kaniner - introducera en ny kanin

1. När du ska låta två kaniner blir burkompisar, för du den första tiden låta dem sitta i vars en bur bredvid varandra så de kan bekanta sig med varandras lukter.
2. Efter någon dag låter du dem träffas en kort stund på ett neutralt ställe, dvs på en plats där ingen av dem har varit tidigare t.ex. i soffan, på bordet, i badrummet. Klappa dem så de känner sig lugna, och om ena kaninen "attackerar" den andre ska du mota bort den och samtidigt tillrättvisa med ett skarpt och bestämt "Nej". Sätt sen tillbaka kaninerna i deras burar.
3. Upprepa sedan denna proceduren varje dag, tills de kan vara tillsammans utan att bråka.
4. När de samsas är det dags att sätta ihop dem i samma bur. Först ska du då skura buren noga, så inga revirdofter finns kvar. Flytta sedan runt inredningen så buren ser annorlunda ut.

Tänk på följande!
* Ibland kan det vara svårt att se skillnad på aggressivitet och iver när kaninerna hälsar på varandra. Tänk på detta och var uppmärksam på hur kaninerna reagerar mot varandra.
* Ska du ha två kaniner i samma bur, måste du skaffa en tillräckligt stor bur! För en ensam dvärgkanin ska inneburen vara 1x0,5 meter så om du har två kaniner måste du ha en betydligt större bur.

***************************************

Kastrering

Många väljer att kastrera sin han-kanin. Det är ett förhållandevis litet ingrepp, men kaninen måste sövas och det innebär alltid en viss risk. Att sterilisera hon-kaniner är ett betydligt större ingrepp, och det görs inte lika ofta.
Du kan kastrera din han-kanin då den är fullt könsmogen, dvs vid 6-7 månader. Äldre kaniner innebär inte någon större risk. Efter kastreringen sitter stygnen på i 10 dagar, men man bör låta hanen bo ensam en månad efter kastreringen (för att alla spermier säkert ska ha dött).

Fördelarna med att kastrera sin han-kanin är:

Tillbaka till kaninhörnan