Marsvins burar

Marsvinets bur inomhus

© Marsvinshuset

Mina djur bor inomhus året om (förutom fina sommardagar). Vi har inrett ett speciellt "rum" åt djuren, där marsvinen, kaninerna och hamstrarna bor. Det är egentligen ett inbyggt garage, med ingång direkt ifrån vardagshallen. Där har vi inrett med burar, diverse djursaker samt fåtöljer och skrivbord. Riktigt mysigt har det blivit. Alla fodersäckar, höbalar och spån finns samlade i förrådet intill. Ganska praktiskt! Man slipper springa ut när man ska gosa med marsvinen, och man slipper ha allihop inne i huset (där skulle de knappast inte få plats...). Man minskar också allergirisken när man har dem så. På sommaren får marsvinen och kaninerna komma ut på gräset då det är vackert väder.

På denna sidan kan du läsa om :

  • burens storlek
  • tips inför burköpet
  • burtillbehör
  • att låta marsvinet springa fritt


Burens storlek
Marsvin behöver stor plats, så köp gärna den största bur du kan få tag på (en sk. kaninbur). Minsta måttet för ett marsvin är 70 cm x 50 cm, men en större bur är bättre. Skaffa hellre en för stor bur än en bur som är i minsta laget (tänk på att en liten marsvinsunge växer och blir stor!) Du behöver också en större bur om du har flera marsvin i samma bur!

Tips inför burköpet
Köp gärna en gallerbur med dörren i ena sidan, då kan du sätta buren på golvet och låta marsvinet själv hoppa in och ut då du har burdörren öppen.

Nya burar är ganska dyra då man köper dem i djuraffären. Ett tips är att hålla utkik efter djurtillbehörs-annonser i lokaltidningen. Där kan man hitta fina burar till ett billigt pris. På det sättet har jag skaffat de flesta av mina burar.

Ett annat alternativ är att bygga en egen bur. Då kan du göra den så stor att det blir en "lekhage" för dina marsvin, och lägga in leksaker som kartonger och grenar. Det blir garanterat uppskattat!
Placering: Dragfritt, och inte i direkt solljus. Ha den gärna på ett ställe där ni ofta är, så lär marsvinet känna er fortare.

Burtillbehör:

Matskål Köp gärna en matskål i keramik så marsvinet inte kan välta den.
Höhäck En höhäck i metall hänger du på burens sida. Om den inte följde med din bur finns de att köpa lösa i djuraffären. Den är praktiskt att samla höet i. Då har marsvinet alltid tillgång till rent hö, och du behöver inte byta höet lika ofta.
Hö som ligger på burgolvet blir snabbt smutsigt och behöver bytas varje dag.
Vattenflaska En vattenflaska är bästa alternativet att ha vatten i. I en skål blir vattnet snabbt smutsigt av spån och höbitar.
Saltsten En saltsten innehåller mineraler som är nyttiga för marsvin. Vissa marsvin slickar hela tiden på stenen, medan andra kanske inte rör den alls. Men en saltsten bör ändå alltid finnas i buren, och den tar ju inte heller någon stor plats då den hänger på gallret.

Låta marsvinet springa fritt

För att marsvinet ska få utlopp för sitt rörelsebehov bör du låta marsvinet springa lös i något rum någon timme per dag, då du kan ha marsvinet under uppsikt. Ta bort alla el-sladdar först! Vissa marsvin vill smaka på saker de hittar. Tips då du har marsvinet ute på golvet, samt hur marsvinet kan blir rumsrent, hittar du under rubriken Rumsren.

Burunderlag och städning får du tips om på sidan som heter "Burskötsel".

 

Tillbaka till Marsvinshuset | Djurhörnan