Hur man gör en egen hemsida

Sidans innehåll:

* Här kan du läsa om 3 olika sätt att göra en hemsida:

Använda en färdig mall och gör hemsidan direkt på internet
eller
Använda ett hemsidesprogram (t.ex Frontpage)
eller
Lära sig HTML

Bläddra ner.....
* Längst ner på sidan får du ytterligare tips:

Gratis hemsida
Bilder och bakgrund
Olika bildformat (jpg och gif)
Text
Läsa vad Copyright betyder
m.m


Bläddra ner.....
Saknar du info om något? Om det är något speciellt du vill att jag ska ta med på denna sidan så MAILA mig!!! Det är svårt att veta vad just du undrar över och vad du vill här ska finnas med. Min e-mail adress är: djur.just.nu@swipnet.se

1. Att använda en färdig mall

Det finns många ställen ute på internet där man kan få en gratis hemsida. Vissa av dem har även en mall som man kan följa för att lätt och snabbt kunna skapa sig en sida. Den kan vara bra för nybörjare, men mallen ger oftast inte möjlighet till så stora variationer, och man måste vara uppkopplad mot internet hela tiden man skapar hemsidan. I mallen går man från steg till steg, tills sidan är färdig. Är du intresserad av att prova en mall kan du anmäla dig (gratis) hos Spray http://spray.se/ (svensk), eller hos http://www.expage.com/ (engelsk, men har några fler funktioner) där kan du sedan enkelt bygga en hemsida med hjälp av en mall. Nackdel är att man inte kan göra någon omfattande hemsida.

Fördelar: bra för nybörjare som snabbt vill få en hemsida
Nackdelar: man måste vara uppkopplad på internet medan man gör sidan, man kan oftast inte utforma sidan på så många olika sätt och man kanske inte vill att ens sida ska se likadan ut som alla andra sidor som använder samma mall. Det är svårt att göra en mera omfattande sida på det sättet.


2. Att använda ett hemsidesprogram

Detta är alternativet för dig som vill göra en mer originell och större sida, men inte vill lära dig programmera i HTML. Du använder en HTML-editor, dvs ett program för att skapa hemsidor. Frontpage och Visualpage är exempel på två bra program, men det finns många att välja på. De fungerar ungefär som ett ordbehandlingsprogram, dvs du kan infoga bilder, bakgrund osv. precis som du själv vill ha det, och du ser direkt hur din sida kommer att se ut. Programmet översätter sedan automatiskt sidan till HTML-kod.

Du gör hela hemsidan på din egen dator, utan att behöva vara uppkopplad på internet. För att föra över dina sidor till internet behöver du sedan ett filöverföringsprogram. Ibland ingår det i hemsidesprogrammet, men om det inte ingår så kan du ladda ner det gratis från internet. Du kan t.ex skaffa filöverföringsprogrammet Ws_ftp ifrån Annica Tigers HTML-guide eller ifrån Tucows programarkiv .

Sidorna för du sedan över till den adress där du ska ha din sida. En gratis plats för hemsidan kan du antingen få via ditt internet-abonnemang, eller hitta på internet (se mer längre ner...)

Fördelar: Man kan utforma sidan precis så som man vill ha den, man slipper vara uppkopplad på internet under tiden (man gör sidan på sin dator i lugn och ro)
Nackdelar: Är man helt nybörjare och inte kan få hjälp från någon kan det kanske vara krångligt att föra över sidan till internet.

3. Att skriva sidan i HTML-kod

Många föredrar att lära sig programspråket HTML och man kan då skriva sin hemsida i en vanlig texteditor t.ex i programmet "Anteckningar" eller i Word som finns på de flesta datorer.
Vad är då HTML? Jo, HTML är det språk som alla sidor på internet är skrivna i. HTML kan man lära sig själv genom att läsa olika HTML-guider eller HTML-böcker. Det finns ganska mycket att hitta både på internet och i bokhandeln. Det går förhållandevis snabbt att lära sig om man är intresserad, och när man väl kan grunderna är det enkelt att lägga dit extra finesser. Dock tycker jag att det tar allt för lång tid att sitta och knappa in alla HTML-kod när man har många hemsidor med mycket tabeller och finesser på. Då är det enklare att använda ett hemsidesprogram för grunderna, och sedan ev. göra lite extra kompletteringar med HTML-kod efteråt. Men det är en smaksak vilket man föredrar. Är du intresserad av HTML rekommenderar jag att du tittar in på Annica Tigers HTML-guide:
http://www.atiger.pp.se/sida.html Där hittar du det mesta du behöver veta! Därifrån kan du även ladda ner program, och där finns massor med bra länkar och tips.

För att föra över dina sidor till internet behöver du sedan ett filöverföringsprogram, precis som ovan. Du laddar ner det gratis från internet. Du kan t.ex skaffa filöverföringsprogrammet Ws_ftp ifrån Annica Tigers HTML-guide eller ifrån Tucows programarkiv .

Fördelar: Du slipper skaffa något dyrt program att göra hemsidan i, du har koll på hela sidans uppbyggnad, du kan ibland göra extra finesser som ej går med ett vanligt hemsidesprogram
Nackdelar: Kan vara tidskrävande om man har stora sidor

Här får du fler tips inför byggandet av din hemsida:

Gratis plats för hemsida:

Det finns massor av ställen som erbjuder en gratis plats för dig att ha en hemsida på. Kolla först med dina föräldrar vad ni har för internetabonemang. Har du abonnemang i telia, tele2, telenordia osv så ingår automatiskt en gratis plats för din hemsida! Bra, eller hur? Titta in på deras sidor så kan du läsa mer om hur du ska göra.

Har du inget abonnemang kan du skaffa ett gratisabonnemang. Där ingår e-mailadress och plats för hemsida. T ex Free2Contect (tele2:s gratisabonnemang) eller Netlink

Om du redan har ett abonnemang, men ingen plats för hemsidan finns det olika gratis-tjänster där du kan lägga upp din sida.
T ex:
Pro hosting (Där får du 15 mb, men visar reklam)
Anglefire (Ger dig 30 mb)
Geocities (ger dig 12 mb, men visar reklam)
Passagen

Vad är Copyright och upphovsrätt?

Enligt lagen om upphovsrätt, eller copyright, får man inte kopiera texter och bilder från böcker, tidningar, andra hemsidor, osv, för att lägga ut på sin egen hemsida. Man får endast lov att kopiera för privat behov. Du måste annars ha tillstånd ifrån upphovsmannen. Bilder och texter ifrån böcker eller andra hemsidor får du alltså inte kopiera till din egen hemsida utan tillåtelse. Däremot kan du skriva en sammanfattning, skriven med dina egna ord och hänvisa/länka till boken/hemsidan så man ser vilken källa du haft.

Tips när du gör hemsidan

Du behöver inte vara uppkopplad på internet för att göra hemsidan. Gör den på din egen dator i ett hemsidesprogram typ FrontPage. Öppna och titta på sidan i din egen webläsare (explorer eller netscape) utan att koppla upp internet. När sidan ser bra ut skickar du över den till internet med ett filöverföringsprogram, t ex ws_ftp. (Kom ihåg att även skicka över alla bilder och bakgrunder!) När sidan är på internet bör du titta på den igen så alla bilder och bakgrunder laddas in som de ska, samt att länkarna fungerar. Titta gärna på hemsidan med olika webläsare och olika datorer. (Sidan kan se olika ut beroende på webläsare och dator).
Ett tips är att göra en mapp där du samlar alla bilder och en mapp där du har dina bakgrunder, då har du ordning och det är lättare att hitta när din hemsida växer. Kom ihåg att skapa likadana mappar på servern när du för över sidor, bilder och bakgrunder med filöverföringsprogrammet.


Bilder och bakgrund

Bilder kan du hämta från clipart-arkiv på internet. Läs noga vilka regler som gäller innan du hämtar hem bilden. Vissa bilder kostar pengar, medan andra är gratis. Vissa sidor vill att du länkar tillbaka till dem ifall du använder deras bilder. Bakgrunder hittar du också massor av på internet. Sök i olika sökmotorer på clipart + free, grafik, graphic, backgrounds, kanin + clipart osv. Söker du djurgrafik kan du t ex titta in på Webringen Animal Graphics. Där du hittar länkar till en del sidor med djurgrafik:

Om du har en scanner kan du scanna in egna bilder eller foton. Med ett bildbehandlingsprogram kan du sedan ändra storlek på bilderna, eller göra de mörkare/ljusare osv. Spara sedan bilderna med filändelsen .jpg eller .gif. Det är de filformaten man kan använda på internet!

Du kan också göra egna bilder och bakgrunder i tex paint, photoshop eller andra bildbehandlingsprogram.

GIF och JPG
För att kunna använda bilderna på din hemsida ska de vara sparade i antingen JPG eller GIF format. Stora bilder sparas oftast i JPG, då "packas" de ihop och går fortare att ladda. Om du vill ha en genomskinlig bakgrund på din bild så måste den vara lagrad i GIF-format, dvs filändelsen ska sluta på GIF.

Texten

Texten på sidan kan du skriva i olika typsnitt, men du bör då tänka på att vissa typsnitt inte kan läsas av alla datorer. De typsnitt som kan läsas av de flesta är bl.a arial, courier, times och verdana.
Texten kan du ha i olika storlekar, du kan ha fetstil eller kursiv och du kan även ha olika färger precis som i ett vanligt ordbehandlingsprogram. Du bör tänka på att texten ska vara tydlig mot bakgrunden så sidan inte blir svårläst.

Tänk på följande:


Tillbaka till Djurhörnan