<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1252"%>

 

Hur du börjar med Slädhundskörning


In English

Gå till:

Hundtyper---- Utrustning ---- Förarens Ambitioner ---- Grundläggande Träning---- Kommandon
Att bygga upp ett Hundspann--- Träning med krav inriktat på tävling--- Att Tänka På --- [Slut]




Hundtyper

Till slädhundskörning kan de flesta medelstora till stora hundar användas. Man bör tänka på att hundens pälskvalite skall vara avpassad till ändamålet ex. kan ingen korthårshund ligga ute på fjället.

Vanligast är någon av Polarhundsraserna. Samojed, Grönlandshund, Alaskan Malamute eller Siberian Husky.
På de stora hundspannstävlingarna används nästan uteslutande Vorster, Siberian Husky, Alaskan Husky (korsningsprodukt mellan Siberian Husky, Indian Village dog, Irländsk Setter och Pointer) och korsningar mellan dessa, speciellt framavlade för slädhundskörning.

En bra tävlings hund väger mellan 17 till 24 kg. Undantagsvis kan vikter över 30 kg förekomma på vissa individer.
För vanligt bruk ex. fjällturer kan hundar ända upp till 45 kg användas. Hundar däröver bör inte användas till slädhundskörning då armbågar och höftleder kan ta skada på så pass tunga individer. Detta p.g.a. att farten kan vara ganska hög då flera hundar ingår i ett hundspann.

 

Go to Top

Utrustning:

Ett slädhundsspann består av en "musher" ( hundförare ) som står på slädens medar. Framför släden är ett antal hundar ( från 3st ända upp till 24st eller ännu fler ) fästade i en lina, två och två efter varandra.

I utrustningen ingår förutom hundar, släde och linor även selar, slädpåse, handledslina, snöankare och en bra broms. Övrig utrustning är bl.a. kätting att koppla hundarna med vid vila, och bra vinter kläder.

Under höst och vår används speciella vagnar ( sjukhuscyklar eller ombyggda folkvagnschassis beroende på hur många hundar som ingår i spannet ),

Det är livsviktigt, både för mushern och hundarna, att all utrustning är hel och ordentligt gjord, då det är farligt om linor eller övrig utrustning går sönder då man kör hundsläde, farterna kan gå ända upp till 30 km/h i snitthastighet.

 

Go to Top

Förarens ambitioner:

Att lära sig köra hund kan vara ganska svårt, lättast är om man kan ta kontakt med någon slädhundsförare. Har man inte den förmånen får man börja från grunden. Först måste man ställa sig en del frågor.

Vill jag tävla eller bara motionera hunden/hundarna ?
Har jag hund/hundar som klarar det som jag skall använda den/dem till eller måste jag skaffa mig sådan/sådana ?
Hur många vill jag köra framför släden och har jag möjlighet att ha så många hundar ?
Vad krävs det av mig som människa för att kunna bli en "musher" ?

Är ambitionen att tävla bör man ta kontakt med någon slädhundsklubb/slädhundsförare för att få kvalificerad hjälp ang. hundar, utrustning, utfodring och träning.

 

Go to Top

Grundläggande träning

Träningen med hunden bör börja tidigt, helst bör hunden vara under året.

Man börjar med att låta hunden ha på sig en så kallad nomesele ( speciell dragsele) och ha en lina fästad i denna. Sedan låter man hunden dra i selen, föraren går bakom och ser till att linan är spänd. Det går ganska bra om man har någon person som går före och leker "hare".

 

Go to Top

Kommandon

När man startar säger man kommandot "framåt" eller ett glatt "Tjiipp - Tjiipp". Detta för att hunden/hundarna skall veta att det är dags att ge sig av.

Vid varje vägkorsning säger man höger eller vänster beroende vilket håll man skall åt. Stanna innan korsningen, kommendera riktningen och låt hunden/hundarna försöka gå åt något håll. Stå stilla tills hunden/hundarna väljer rätt riktning, fortsätt att gå. Glöm inte att belöna hunden/hundarna samtidigt som den/de gör rätt.

När man skall stanna säger man först"saaktaa", detta för att göra hunden/hundarna uppmärksam på att någonting skall hända. Ge sedan hunden kommandot "staannaa". Kommandona "saaktaa" och Tjiipp - Tjiipp" används alltså som fartkomandon och är bra då föraren kräver fartökning ex. vid omkörning av annat hundspann eller fartminskning ex. vid trånga passager.

Kom i håg att vara konsekvent. Har föraren sagt höger är det höger oavsett om det är fel håll föraren egentligen tänkt sig.

 

Go to Top

Att bygga upp ett hundspann

Nu är det dags att plocka fram träningscykeln, vagnen eller släden.

Gör likadant som när du lärde hunden dra i selen och linan. Föraren står på sjukhuscykeln och bromsar. Draglinan, inkl. expander, skall vara ca. 2,5 m lång och fästes runt ramen (där styrstången sitter fästad) tillsammans med handledslinan. Se till att linorna inte trasslar in sig i framhjulet dvs. se till att den är sträckt hela tiden.

Det är viktigt att hunden inte blir rädd för skramlet bakom sig. Låt hunden bekanta sig med vagnen/släden innan. Ännu viktigare är att inte ekipaget skenar iväg. Se till att det finns bra bromsar ex. en bit skotermatta släpandes efter.

Är hunden rädd går en person strax brevid-framför och håller reda på den, lockar den framåt, och berömmer hunden hela tiden. Det räcker några hundra meter de första gångerna.

Se till att träningen sker på en avlägsen plats där inte några störningsmoment finns.

När hunden börjar tycka att det är kul kan tränings sträckan utökas till någon kilometer.

Se till att en följeslagare antingen i bil eller på cykel finns före. Det är viktigt att följeslagaren hjälper föraren om det skulle uppstå problem ex. om det kommer andra hundar eller om "slädhunden" tycker det är roligare att springa in i skogen istället för på grusvägen. Kör aldrig på asfalt, tänk på tassarna!!

Har ni nu kommit så här långt gäller det att hitta fler "slädhundar" att stoppa in i spannet. Fråga grannen, om du själv inte har fler hundar.
Det gäller att hitta rätt sparring partner till varje par hundar. Dvs. de får inte slåss och de skall lita på varandra samt de skall dra åt samma håll.

Sätt in en hund som du känner och litar på och lär upp den. Tänk på att vara försiktig så inget händer med hundarna. Det är svårt att skapa en bra slädhund men otroligt lätt att förstöra en.

När hundarna har lärt sig det här och de tycker det är kul, kommer farten att öka.
Nu gäller det att köra med insidan av skallen. Kör aldrig fortare än att du kan stanna om något skulle hända. Det är farten som kan knäcka hundarna psykiskt, oftast inte sträckan.

Om man kör ett större spann är det viktigt att varje par hundar är ungefär lika stora, lika snabba och har ungefär lika steglängd. Allt det här för att spara energi, hela spannet skall vara som en enda organism.

De lättaste,snabbaste och helst också lydigaste, placeras längst fram. de kallas ledarhundar. Längst bak placeras de största, tyngsta hundarna då de tar upp stötar och slag från vagnen/ släden bättre än mindre hundar. Dessa kallas ankarhundar.
Kör man fler hundar än 3-4 st placeras de par och par mellan ledarhundarna och ankarhundarna. De snabbaste längst fram, och fyll sedan på bakåt, efter vilken fartkapacitet de har, mot släden/vagnen. Dessa kallas spannhundar.

 

Go to Top

Träning med krav inriktat på tävling.

Ju mer hundarna blir tränade, ju mer kan sträckan utökas. Efter regelbunden träning dvs. 2-3 gånger i veckan, i ca. 1 månads tid, bör sträckan ligga på ca. 3-4 km. Ytterligare en månad senare bör sträckan ha kommit upp till ca. 6-7 km. Efter ännu en månad skall man ligga över milen.

Det är först nu som kravet på fart skall ställas på hundarna. Förutsättningen för detta är att hundarna har bra dragmentalitet, är minst 11/2 år gamla och att spannhundarna känner och litar på varandra. Även att de är tränade rätt samt att de får ett näringsriktigt foder, allt för att kunna klara sin uppgift.
Vanligt kommersiellt hundfoder räcker inte till för detta, utan det måste till ett foder med högre protein och fett innerhåll.

Hur får man då fart på spannet.
Jo man stannar och vilar ofta. Hela hemligheten ligger i att få en hög basfart, det uppnås genom att hundarna lär sig att springa hela tiden de är i rörelse.
Kommer man till en uppförsbacke som hundarna inte kan komma uppför utan att tappa allt för mycket fart, stannar man innan backen och vilar hundarna.
Allt eftersom hundspannet blir mer tränat, tar man mindre och mindre pauser. Tillslut kan hundarna galoppera/halv-galoppera hela sträckan som kan ligga från milen upp till flera mil.

 

Go to Top

Att tänka på

Träna aldrig hunden/hundarna då du själv har en dålig dag. Tanken bakom hundkörning är att både hundar och förare skall ha kul.

Ställ inte större krav på hundarna än vad de klarar av.

Tänk på att hundarna aldrig gör fel, det är du som inte har lärt dem göra rätt.

Att slå, sparka eller skrika åt hunden/hundarna hör inte hemma i slädhundskörning. Ingen som använder de metoderna har någonsin eller kommer någonsin att lyckas att tillverka bra slädhundar.

Utgå ifrån dina och din hunds förutsättningar. Sätt upp ett mål som inte är alltför högt, utan att du vet att du klarar det. Sätt sedan upp högre krav, därefter ännu högre krav osv. På det här viset blir du inte besviken om du inte klarar av att bli världsmästare på en gång.

Ha som tumregel att köra minst två gånger per vecka, det mår både hunden och du bra av. Träna aldrig om temperaturen är över 12 grader och/eller det är hög luftfuktighet.

Du måste också tänka på att vattna din hund. En hårt arbetande hund behöver 11/2 till 2 liter vatten två - tre timmar före tävling eller träningsrundan.
Man börjar vattningen av hundarna samtidigt som träningen och fortsätter vattningen varje dag tills vinter slädhunds säsongen är slut. Blanda ut lite lever eller kött foder ( eller köttfärs ) i vattnet, så tycker hundarna att det smakar bättre.
Om du inte tränar hårt och regelbundet, minskar du på vatten mängden. OBS! detta ger du hunden förutom det vatten som du blöter ditt foder i.


Go to Top

 

 Contact by Mail or Phone: +46 (0)70-2484981                                                                                            Copyright (c) 1996-2009 Wolf Tribes. All rights reserved.