2000-12-29

Anm det finns inget skäl att misstänkliggöra ngn av undertecknarna av detta upprop. Syftet med att visa det är att belysa det normala forskarsamhällets syn på den problematik som diskuteras och som alltid har aktualitet. Var och en har givetvis rätt att vara kritisk mot det vetenskapliga etablissemanget ändå. Men de som framträder öppet med sina åsikter bör respekteras och uppmuntras till en sådan öppenhet. Det är tystnaden och hemlighetsmakeriet som är det farliga.
Formatering är ej som i original
Källa:
Halvsidesannons i DN, 1986-03-06



Upprop till stöd för empirisk forskning med datorn som hjälpmedel

Den pågående kampanjen i massmedia mot datorns användning i samhällets beteendevetenskapliga och medicinska forskning, bygger på missförstånd och okunskap om mål och metoder vid datorbaserad forskning.
Kampanjen kan få skadliga effekter på all empirisk forskning på både kort och lång sikt. Den har skapat onödig rädsla bland tusentals människor vilka fåtts att tro att sådan forskning innebär datagranskning av individen. Den hotar på ett olyckligt sätt förtroendet mellan forskare och medborgare genom misstänkliggörande av forskarnas motiv och deras vilja förmåga och möjligheter att skydda individernas integritet genom anonymitet och sekretess. Den har på ett förödande sätt drabbat enskilda forskare som följt det nationella och internationella vetenskapssamhällets etiska regler och det svenska samhällets lagar och bestämmelser.
Vi vill klargöra att den typ av datorbaserad forskning som nu angrips syftar till att förbättra kunskapen om sådant som sjukdomars utbredning och orsaker, arbetsmiljörisker, skolornas funktionssätt, social utslagning, olikbehandling av medborgare vid olika samhällsorgan, demokratins funktionssätt, vilka inslag som kan bidra till en positiv utveckling hos barn etc. Vi tror att den överväldigande majoriteten av medborgarna i vårt land vill att det vetenskapliga kunskapssökandet med datorer som hjälpmedel skall fortsätta till gagn för alla.
Givetvis förutsätter empirisk forskning med datorn som hjälpmedel liksom all forskning, en ingående prövning av dess vetenskapliga och etiska halt.
Detta upprop kommer att överlämnas till statsministern, samt ledamöter för de politiska partierna i riksdagen. Vi inbjuder forskare och andra intresserade att i olika sammanhang stödja detta upprop.

Undertecknat
Sune Bergström professor emeritus, nobelpristagare i medicin
Torgny T:son Segerstedt professor emeritus, fd universitetsrektor
Martin Holmdahl rektor Uppsala universitet
Kjell Härnqvist rektor Göteborgs universitet
Lars Beckman rektor Umeå universitet
Sven Erlander rektor Linköpings universitet
Staffan Helmfrid rektor Stockholms universitet
Håkan Westling rektor Lunds universitet
Bengt Samuelsson rektor Karolinska institutet, nobelpristagare i medicin
Sten Johansson generaldirektör statistiska centralbyrån, initiativtagare till uppropet



Uppropet kom bl a pga av det mkt diskuterade Metropolitprojektet, där sociologen Carl Gunnar Jansson var engagerad.
2 artiklar som följde på uppropet
DN ledare 1986-03-07 "Till forskningens försvar"
DN debatt 1986-03-11 "Vetenskapens blinda fläck" av Anna Christensen, professor i civilrätt

Tillbaka