|
Specialkoster
Normal
kost
När
vi pratar om specialkost utgår vi alltid från normalkost, det vill säga det
som alla borde äta. Du äter och dricker i genomsnitt 2 kilo dryck och
livsmedel varje dag. Det blir ungefär en fullastad järnvägsvagn under hela
din levnadstid. Så det är klart att det spelar roll vad du stoppar i dig…
Och det är bara du som tuggar – ingen annan! I dag har vi möjlighet att välja
och köpa det som vi vill ha och det som vi tycker om. Och det kanske inte
alltid är så bra. Sedan stenåldern har vi inbyggd smak för socker och fett
– det som behövdes för att överleva de kalla vintrarna i stenåldersgrottan.
Problemet är bara att idag har vi inga kalla grottor och ont om mat på
vintern. Vi har fri tillgång till allt det vi tycker om och möjlighet att köpa
det i stora mängder. Så, när vi äter för mycket och rör oss för lite –
så lagras det som fett. Men den kalla vintern uteblir och vi blir bara fetare
och fetare, både vuxna och barn. Jag tror att det finns några enkla
saker som skulle kunna vara till stor nytta för alla, både barn och vuxna. Det
här är mina förslag, vad tror du om dem? Ät 5 frukter varje dag, det spelar
ingen roll vilken sort. Glöm allt konstigt du har hört, all frukt är bra. Laga middag en gång om dagen. Ät
potatis/ris/pasta och kött eller fisk, med mycket grönsaker. Rör dig 30 minuter om dagen, spelar
ingen roll om det är promenad, cykling eller något annat. Ha aldrig dåligt samvete för vad du
äter – det går att göra något åt det bara du vill! Diabetes Det
finns två former av diabetes, typ I och typ II. Typ I drabbar oftast yngre och
typ II äldre. Typ I-diabetes utlöses av okända faktorer. Typ II-diabetes utlöses
oftast av övervikt. Vid en typ I-diabetes finns ingen insulinproduktion kvar,
men vid typ II-diabetes har man oftast egen produktion kvar. Mat och motion är viktig vid bägge
formerna av diabetes. Mycket viktig! Minska fettet, från 120 gram per dag
till 75 gram… Öka
grönsakerna till cirka ½ kilo per dag… Öka
frukterna till minst 3 per dag…gärna 5 stycken! Gå
ner i vikt till normalvikt och rör dig minst 30 minuter varje dag. Låter
enkelt, eller hur?, men så fruktansvärt svårt att genomföra för de flesta
av oss. Om du har diabetes typ II i släkten är risken stor att du har ärvt
anlagen för det. Då är det ännu viktigare att äta bra och att röra sig i förebyggande
syfte. Spelar
det någon roll vad man äter då? Ja, det är klart att det gör! En diabetes
kan ge komplikationer i form av hjärt-kärl-sjukdomar
och förhöjda blodfetter förutom att själva övervikten kan ge problem i form
av belastningsskador. Glutenfri
kost
Glutenintolerans
eller celiaki betyder att man har en sjukdom som gör att man inte tål de fyra
sädesslagen, vete, råg, havre och korn. Slemhinnan i tunntarmen blir skadad av
gluten som ingår i sädesslagen. Det gör att maten ”går rätt igenom” . Näringsämnena
hinner inte tas upp och man får mycket diarréer. Sjukdomen diagnostiseras ofta i 1-års-åldern,
men den hittas även hos vuxna personer. Barnet är oftast väldigt sjukt, med
svullen mage, smala armar och ben samt diarréer. Vuxna kan ha diffusa symptom,
som mineral- och vitaminbrist, ”ont i magen”, diarréer eller förstoppning. Sjukdomen kräver en livslång diet,
den ”växer” aldrig bort. Behandlingen består i att vete, råg, havre och
korn tas bort ur maten. Helt och hållet bort, det får inte finnas några
rester kvar. Barnet som får den här kosten blir helt friska, så länge de äter
glutenfri kost. De får heller inga komplikationer senare i livet. Sädesslagen måste ersättas av
andra livsmedel, t ex majs, ris, potatis, bovete, quinoa, olika glutenfria mixer
till kakor och brödbak. Många sammansatta livsmede försvinner ur kosten. Alla
innehållsdeklarationer ska läsas noggrant, ofta förekommer gluten i t ex
korv, pålägg, dressingmixer och såsmixer Laktosintolerans Det
finns egentligen tre former av överkänslighet mot mjölk. Mjölksockret
laktos bryts ner i tarmen av ett enzym som heter laktas. De flesta av oss i
Sverige har så mycket laktas så det räcker att bryta ner laktoset i maten. I
övriga världen är det vanligare att man inte tål mjölk Man kan ha en brist
och man kan ha hel avsaknad av laktas. Om
man inte tål mjölk är symtomen diarrer och magknip, oftast rejäla sådana.
Vid en komjölksallergi är symtomen oftast allvarligare. Laktosreducerad
kost, laktosfri kost och komjölksproteinfri kost är de tre specialkosterna som
har med mjölk att göra. Vid en laktosreducerad kost kan man
ha med små mängder mjölk, t ex mjölk i maten och kanske man klarar att äta
fil eller yoghurt. Vid en laktosreducerad kost klarar
man ytterst små mängder. T ex den mängd som ingår i hårdost som lagrats
minst 2 månader. Vid en komjölksproteinfri kost måste
allt som innehåller komjölk uteslutas. På innehållsdeklarationen kan det stå
vassle, mjölkprotein eller mjölk. Den tredje varianten är att man inte
tål komjölksprotein i någon form – alltså inte ens den minsta lilla mängd.’ Det finns olika ersättningar för mjölk,
t ex havremjölk, Soja-Semp, Profylac och Nutramigen. Eva Kullenberg Dietist
|