|
Konsten
att hålla låda, eller diverse lunchlådor.
Sammanställt av Lennart Hallgren. Ansjovislåda.
Ägglådan
smörjs i botten. Lägg i 3-4 ansjovisfiléer.
Knäck 2 ägg över ansjovisen. Låt äggen koagulera i svag värme. Bergslagslåda.
Liten
ostgratinerad kalvfilé på bädd av gräddstuvade kantareller. Borgmästarlåda.
Två,
små stekta kalvfiléer. Skånsk potatis. Tomatklyfta. Hackad salt- eller ättiksgurka.
Byggmästarlåda.
En
skiva stekt oxfilé. En skiva, stekt rimmat fläsk. Persiljesmör. Stekt pressad
potatis i form av en omelette. Eslövslåda.
En
skiva stekt fläskfilé, en skiva stekt kalvnjure, två stekta prinskorvar.
Potatismos. Bearnaisesås. Enköpingslåda.
Stekt
wienerkorv, finskuren stekt potatis med lök, stekt ägg, raspad pepparrot,
tomatklyfta och persilja. Falulåda.
Tärnad
och lökfräst falukorv i halva lådan. Stuvad potatis i andra halvan. Senansmör
på korven. Persilja. Frukostlåda 1.
En
hackad kalvfilé med bacon och stekt ägg. Lyonnaisepotatis. Frukostlåda 2.
En
hackad kalvfilé med bacon och stekt ägg. Löksås. Stekt finskuren potatis. Gotlandslåda.
Två
små lammkotletter, persiljesmör, sparrisknopp, ärter och finskuren stekt
potatis. Gripsholmslåda.
En
liten stekt biff med ägg och grönsaker. Tomatklyfta, persilja och stekt
potatis. Gästgivarelåda.
En
skiva stekt oxfilé med lök. Potatismos. Tomatklyfta och persilja. Halmstadslåda.
Stuvad
spenat, pocherat ägg, en skiva rökt lax. Tomatklyfta och dill. Jägarelåda.
En
liten biff av älg, rådjur eller hjort. Gräddstuvader kantareller. Potatsmos.
Tomatklyfta och persilja. Jägmästarlåda.
En
skiva stekt oxfilé, två skivor bacon, prinskorv. Skånsk potatis. Skivad
saltgurka. Järnvägslåda.
Duchessepotatis
spritsas i en låda i form av fyra ekrar i ett hjul. Gratineras. Varje fack
fylles med olikfärgade saker som njursauté, bacon, prinskorv, ärter, tomater,
svampstuvning etc. Kalmarlåda 1.
Två
lammkotletter, skånsk potatis, stekt färsk gurka, persilja Kalmarlåda 2.
Lammkotlett,
bacon, skånsk potatis, stekt färsk gurka, persilja. Kalmarlåda 3.
En
stekt kalvfilé, en skiva rökt skinka, skånsk potatis, stekt färsk gurka och
persilja. Kalmarsundslåda.
Gräslöksstuvad
potatis, rosastekta lammnoisetter, smörsvängda sockerärter, ostronskivling,
gräslök. Klockrikelåda.
Bräckt
medvurst överströdd med osttärningar, gräslöksstuvad potatis, tomatklyfta. Källarmästarlåda.
Gräddstuvade
champinjoner och kalvbräss omges av en ring med currysmaksatt ris. Ett pocherat
ägg placeras ovanpå. Ägget dekoreras med en tesked tomatsås, persilja. Lapplandslåda.
Rökt
renstek, svamp, potatis och lök skäres i tärningar. Detta fräses i smör, läggs
i låda. Äggstanning slås över och gräddas i ugn. Hackad persilja. Målarelåda.
Bottnen
täcks med spenat, ett stekt ägg placeras i mitten. På båda sidor om ägget
tunna skivor av rimmad lax med dillkvistar. Magdeburgerlåda.
Två
små hackade, stekta kalvfiléer, tillsammans med stekt potatis, ärter och morötter. Patentlåda.
Två
stekta ägg i låda omges av finskuren skinka, lök och smörstekt potatis.
Hackad persilja. Pariserlåda.
En
liten biff lindström, omgiven av finskuren brynt potatis, tomatklyfta och
hackad persilja. Rydboholmslåda.
Kalv-,
lamm-, eller fläskfiléer. Finskuren brynt potatis, ärter och madeirasås. Skomakarelåda.
Två
små stekta kalvfiléer läggs upp på ostgratinerad potatismos, olivringar och
gräslök. Skepparelåda.
En
liten kalvfilé och en skiva rimmat fläsk. Pressad potatis smörsteks i
omelettform. Persiljesmör och saltgurka. Skräddarelåda.
Fläskfilé,
kalvnjure steks och överhälls med tryffelsås. Spritsat potatismos runtom. Skinklåda.
Lägg
bräckt rökt skinka i tunna skivor i botten. Knäck två ägg över
skinkskivorna. Grädda äggen på svag värme tills de är krämigt koagulerade. Smögenlåda.
Halstrade
sardiner med äggröra. Tomatklyfta och dill. Snickarelåda.
Falukorv
i tärningar, brynt med lök, finskuren stekt potatis. Allt överhälles med äggstanning
och gräddas i ugn. Torshällalåda.
Finskuren
rökt skinka, finhackad lök och finskuren potatis brynes tillsammans. Omges av
en slinga tomatsås. En rå äggula placeras ovanpå i lådans mitt. Traktörlåda.
Färsk
och rimmad oxbringa samt potatis, allt skuret i strimlor. Fräses med finhackad
lök. Worchestershiresås stänks över. Stekt ägg och raspad pepparrot. Traktörlåda 2.
Brynta
grisnjurar, prinskorvar och fläskfilé på en bädd av brynt potatis. Persilja.
Västgötalåda.
Panerad
kalvbräss i skivor, stekes i smör, sommarens färska grönsaker i grupper runt
om. Åhuslåda.
Bondäggröra
belagd med skivad rökt ålfilé, omgiven av hackad dill och gräslök. Ålandslåda.
Kokt,
skivad potatis, senap, böckling, dill, kaviar typ Kalles och grädde. Skivad
potatis i bottnen, bred senap över, hälften av böcklingen, dill. Ett nytt
lager potatis, senap osv Avsluta med potatis, slå grädden över och grädda i
ugn 225 grader i ca 20 minuter. Årelåda.
Lägg
en krans av äggröra runt kanten. Lägg en hög topp av stekt tärnad rökt
renstek och potatis i mitten. Ölandslåda.
På
spenatbädd läggs en liten stekt kalvfilé som maskeras med stuvade
champinjoner. Öresundslåda.
På
bädd av hel bladspenat placeras kokta rödspättafiléer, omgivet av en rand
spritsad potatismos. Napperad med en god fiskvelouté innehållande några av säsongens
skaldjur. Gratineras. Tomat och persilja. Öresundslåda
2.
På
bädd av spenat i en krans av spritsat potatismos läggs brynta skäddor eller
spättor. Citron och strimlad paprika över. Källförteckning Matlexicon A-Ö. Médens förlag, Stockholm 1957 Gastronomisk handbok. Karl Blunch, Akademiförlaget 1968 Vad matsedlar inte berättar. Ivan Ficherström, Rabén & Sjögren 1970 Matlagning en handbok. Jan-Erik Hallberg & Anders Hjelmberg. Husmoderns sucérätter. Charlotte MAttson. |