Konsten att hålla låda

Tillbaka

Konsten att hålla låda, eller diverse lunchlådor.

Sammanställt av Lennart Hallgren.

Ansjovislåda.                                                

Ägglådan smörjs i botten. Lägg i 3-4 ansjovisfiléer.  Knäck 2 ägg över ansjovisen. Låt äggen koagulera i svag värme.

Bergslagslåda.

Liten ostgratinerad kalvfilé på bädd av gräddstuvade kantareller.

Borgmästarlåda.

Två, små stekta kalvfiléer. Skånsk potatis. Tomatklyfta. Hackad salt- eller ättiksgurka.

Byggmästarlåda.

En skiva stekt oxfilé. En skiva, stekt rimmat fläsk. Persiljesmör. Stekt pressad potatis i form av en omelette.

Eslövslåda.

En skiva stekt fläskfilé, en skiva stekt kalvnjure, två stekta prinskorvar. Potatismos. Bearnaisesås.

Enköpingslåda.

Stekt wienerkorv, finskuren stekt potatis med lök, stekt ägg, raspad pepparrot, tomatklyfta och persilja.

Falulåda.

Tärnad och lökfräst falukorv i halva lådan. Stuvad potatis i andra halvan. Senansmör på korven. Persilja.

Frukostlåda 1.

En hackad kalvfilé med bacon och stekt ägg. Lyonnaisepotatis.

Frukostlåda 2.

En hackad kalvfilé med bacon och stekt ägg. Löksås. Stekt finskuren potatis.

Gotlandslåda.

Två små lammkotletter, persiljesmör, sparrisknopp, ärter och finskuren stekt potatis.

Gripsholmslåda.

En liten stekt biff med ägg och grönsaker. Tomatklyfta, persilja och stekt potatis.

Gästgivarelåda.

En skiva stekt oxfilé med lök. Potatismos. Tomatklyfta och persilja.

Halmstadslåda.

Stuvad spenat, pocherat ägg, en skiva rökt lax. Tomatklyfta och dill.

Jägarelåda.

En liten biff av älg, rådjur eller hjort. Gräddstuvader kantareller. Potatsmos. Tomatklyfta och persilja.

Jägmästarlåda.

En skiva stekt oxfilé, två skivor bacon, prinskorv. Skånsk potatis. Skivad saltgurka.

Järnvägslåda.

Duchessepotatis spritsas i en låda i form av fyra ekrar i ett hjul. Gratineras. Varje fack fylles med olikfärgade saker som njursauté, bacon, prinskorv, ärter, tomater, svampstuvning etc.

Kalmarlåda 1.

Två lammkotletter, skånsk potatis, stekt färsk gurka, persilja

Kalmarlåda 2.

Lammkotlett, bacon, skånsk potatis, stekt färsk gurka, persilja.

Kalmarlåda 3.

En stekt kalvfilé, en skiva rökt skinka, skånsk potatis, stekt färsk gurka och persilja.

Kalmarsundslåda.

Gräslöksstuvad potatis, rosastekta lammnoisetter, smörsvängda sockerärter, ostronskivling, gräslök.

Klockrikelåda.

Bräckt medvurst överströdd med osttärningar, gräslöksstuvad potatis, tomatklyfta.

Källarmästarlåda.

Gräddstuvade champinjoner och kalvbräss omges av en ring med currysmaksatt ris. Ett pocherat ägg placeras ovanpå. Ägget dekoreras med en tesked tomatsås, persilja.

Lapplandslåda.

Rökt renstek, svamp, potatis och lök skäres i tärningar. Detta fräses i smör, läggs i låda. Äggstanning slås över och gräddas i ugn. Hackad persilja.

Målarelåda.

Bottnen täcks med spenat, ett stekt ägg placeras i mitten. På båda sidor om ägget tunna skivor av rimmad lax med dillkvistar.

Magdeburgerlåda.

Två små hackade, stekta kalvfiléer, tillsammans med stekt potatis, ärter och morötter.

Patentlåda.

Två stekta ägg i låda omges av finskuren skinka, lök och smörstekt potatis. Hackad persilja.

Pariserlåda.

En liten biff lindström, omgiven av finskuren brynt potatis, tomatklyfta och hackad persilja.

Rydboholmslåda.

Kalv-, lamm-, eller fläskfiléer. Finskuren brynt potatis, ärter och madeirasås.

Skomakarelåda.

Två små stekta kalvfiléer läggs upp på ostgratinerad potatismos, olivringar och gräslök.

Skepparelåda.

En liten kalvfilé och en skiva rimmat fläsk. Pressad potatis smörsteks i omelettform. Persiljesmör och saltgurka.

Skräddarelåda.

Fläskfilé, kalvnjure steks och överhälls med tryffelsås. Spritsat potatismos runtom.

Skinklåda.

Lägg bräckt rökt skinka i tunna skivor i botten. Knäck två ägg över skinkskivorna. Grädda äggen på svag värme tills de är krämigt koagulerade.

Smögenlåda.

Halstrade sardiner med äggröra. Tomatklyfta och dill.

Snickarelåda.

Falukorv i tärningar, brynt med lök, finskuren stekt potatis. Allt överhälles med äggstanning och gräddas i ugn.

Torshällalåda.

Finskuren rökt skinka, finhackad lök och finskuren potatis brynes tillsammans. Omges av en slinga tomatsås. En rå äggula placeras ovanpå i lådans mitt.

Traktörlåda.

Färsk och rimmad oxbringa samt potatis, allt skuret i strimlor. Fräses med finhackad lök. Worchestershiresås stänks över. Stekt ägg och raspad pepparrot.

Traktörlåda 2.

Brynta grisnjurar, prinskorvar och fläskfilé på en bädd av brynt potatis. Persilja.

Västgötalåda.

Panerad kalvbräss i skivor, stekes i smör, sommarens färska grönsaker i grupper runt om.

Åhuslåda.

Bondäggröra belagd med skivad rökt ålfilé, omgiven av hackad dill och gräslök.

Ålandslåda.

Kokt, skivad potatis, senap, böckling, dill, kaviar typ Kalles och grädde. Skivad potatis i bottnen, bred senap över, hälften av böcklingen, dill. Ett nytt lager potatis, senap osv Avsluta med potatis, slå grädden över och grädda i ugn 225 grader i ca 20 minuter.

Årelåda.

Lägg en krans av äggröra runt kanten. Lägg en hög topp av stekt tärnad rökt renstek och potatis i mitten.

Ölandslåda.

På spenatbädd läggs en liten stekt kalvfilé som maskeras med stuvade champinjoner.

Öresundslåda.

På bädd av hel bladspenat placeras kokta rödspättafiléer, omgivet av en rand spritsad potatismos. Napperad med en god fiskvelouté innehållande några av säsongens skaldjur. Gratineras. Tomat och persilja.

Öresundslåda 2.

På bädd av spenat i en krans av spritsat potatismos läggs brynta skäddor eller spättor. Citron och strimlad paprika över.

Källförteckning                                                                                                   

Matlexicon A-Ö. Médens förlag, Stockholm 1957

Gastronomisk handbok. Karl Blunch, Akademiförlaget 1968

Vad matsedlar inte berättar. Ivan Ficherström, Rabén & Sjögren 1970

Matlagning en handbok. Jan-Erik Hallberg & Anders Hjelmberg.

Husmoderns sucérätter. Charlotte MAttson.